Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Slik ønsker Hamas å skape en multifront mot Israel

Hamas-terrorister vokter gatene i byen Rafah i det sørlige Gaza. Bildet er fra en tidligere anledning. (Foto: Flash90)
Den iranskstøttede terrorgruppen har en plan for å gjøre Israel ustabilt og sårbart.

I et nylig intervju med den Hamas-tilknyttede avisen Felesteen (Palestina) avslørte senior Hamas-funksjonær Musa Abu Marzouk den iransk-støttede terrorgruppens strategi for å skape en «multifront» mot Israel. Hamas-strategien er å skape en tilstand av konstant ustabilitet og sårbarhet i den jødiske staten i møte med flere samtidige trusler, skriver Baruch Yedid i Jewish News Syndicate (JNS).

Hamas sin strategi er å være en aktiv aktør i Irans «motstandsakse» og finansielle stabilisering av Gaza via arabisk bistand.

Multifronten krever omfattende koordinering og har fått fart siden Hamas sluttet seg til Irans «Jerusalem-akse» i 2021 – alliansen inkluderer også de iranskstøttede terrororganisasjonene Hizbollah, Palestinian Islamic Jihad (PIJ) og andre proxy-militser i Syria, Irak og Jemen.

Hamas’ fornyelse av forholdet til Syria var et avgjørende vendepunkt for alliansen, som fungerer som Irans motvekt til Abraham-avtalen, som siden 2020 har skapt et tettere forhold og samarbeid mellom Israel og flere arabiske/muslimske land.

Spenningen øker allerede ved Israels grense til Libanon.

Iran spiller en avgjørende rolle i å gi penger, våpen og teknologisk støtte til palestinske terrorgrupper.

Saudi-Arabia og Iran har også blitt nærmere hverandre – I april besøkte Hamas-ledere kongeriket for å styrke båndene. Det er et tydelig signal om at det har skjedd en endring etter flere år med boikott.

MIFF har i lang tid skrevet om Hamas sine forsøk på å styrke sin posisjon i Judea og Samaria (Vestbredden). I slutten av juni 2023 skrev MIFF at Iran allerede er i Judea og Samaria. Terrorgruppen Hamas ser på området som kjernen i sin strategi. Dette er fordi det bor en stor palestinsk befolkning i området, som er i direkte konflikt med Israel.

Hamas har imidlertid også utfordringer – terrorgruppen er i en komplisert situasjon på grunn av økende rivalisering med terrorgruppen PIJ i Gaza, som Hamas har kontrollert siden 2007, samt økende rivalisering med de palestinske myndighetene (PA), som prøver å slå ned på terrorgruppene i Judea og Samaria. Det skal legges til at Hamas begikk et blodig kupp mot Fatah (Fatah kontrollerer PA) i Gaza i 2007. Altså. at PA siden kun har hatt kontroll over område A & B i Judea og Samaria, mens Israel har full kontroll over område C (jf. Oslo-avtalen, 1993). I tillegg har PA mistet kontrollen over flere av byene sine – spesielt byen Jenin, hvor flere terrorgrupper har tatt over og truet Israels sikkerhet. Det siste året har Israel blitt rammet av en terrorbølge – bare siden nyttår har Israel vært utsatt for minst 3640 terrorangrep.

Artikkelen er skrevet av Rika Sissi Greenberg for miff.dk og bearbeidet for miff.no av Kjetil Ravn Hansen

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart