Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Fant en 6000 år gammel fiskekrok

Den israelske arkeologen Yael Abadi-Reiss oppdaget den 6000 år gamle fiskekroken i Ashkelon. (Foto: Emil Aladjem/IAA)
Arkeologer tror at hai på var menyen til innbyggerne i Ashkelon for 6000 år siden.

En 6000 år gammel fiskekrok av kobber, som trolig ble brukt for å fange haier eller andre store fisker, ble funnet under utgravninger i Ashkelon.

Fiskekroken, en av de eldste som noen gang er funnet, ble avdekket under arbeid med et nytt nabolag i Ashkelon Sør-Israel i 2018. Nå skal den vises frem for første gang under den 48. arkeologiske kongress.

Kroken er 6,5 cm lang og 4 cm bred. Ifølge arkeolog Yael Abadi-Reiss, som var med på utgravningen, gjør det at kroken er egnet for jakt på to-tre meter lange haier, eller store tunfisk, skriver Jerusalem Post.

– Flere eldgamle fiskekroker som er funnet tidligere var laget av bein og var mye mindre. Bruken av kobber begynte i kobberalderen og det er fascinerende å oppdage at denne teknologiske innovasjonen ble brukt i antikken for å lage fiskekroker til fiskere langs Middelhavet, sier hun.

Kobberalderen referer til tidsperioden mellom 2500 og 2200 før Kristus, da de første enkle redskapene av kobber og gull dukket opp. I løpet av denne perioden ble det etablert store landsbyer rundt Ashkelon, hvor økonomien var basert på beiting, dyrking av hvete, bygg og belgfrukter og frukthager – næringer som eksisterer i området den dag i dag.

– Fiskekroken vi har funnet forteller historien om landsbyfiskerne som dro ut på sjøen i sine båter og kastet den nylig oppfunne kobberkroken i vannet, i håp om å legge til kysthaier på menyen, forklarer Abadi-Reiss.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart