Den israelske arkeologen Yael Abadi-Reiss oppdaget den 6000 år gamle fiskekroken i Ashkelon. (Foto: Emil Aladjem/IAA)

Fant en 6000 år gammel fiskekrok

Arkeologer tror at hai på var menyen til innbyggerne i Ashkelon for 6000 år siden.

En 6000 år gammel fiskekrok av kobber, som trolig ble brukt for å fange haier eller andre store fisker, ble funnet under utgravninger i Ashkelon.

Fiskekroken, en av de eldste som noen gang er funnet, ble avdekket under arbeid med et nytt nabolag i Ashkelon Sør-Israel i 2018. Nå skal den vises frem for første gang under den 48. arkeologiske kongress.

Kroken er 6,5 cm lang og 4 cm bred. Ifølge arkeolog Yael Abadi-Reiss, som var med på utgravningen, gjør det at kroken er egnet for jakt på to-tre meter lange haier, eller store tunfisk, skriver Jerusalem Post.

– Flere eldgamle fiskekroker som er funnet tidligere var laget av bein og var mye mindre. Bruken av kobber begynte i kobberalderen og det er fascinerende å oppdage at denne teknologiske innovasjonen ble brukt i antikken for å lage fiskekroker til fiskere langs Middelhavet, sier hun.

Kobberalderen referer til tidsperioden mellom 2500 og 2200 før Kristus, da de første enkle redskapene av kobber og gull dukket opp. I løpet av denne perioden ble det etablert store landsbyer rundt Ashkelon, hvor økonomien var basert på beiting, dyrking av hvete, bygg og belgfrukter og frukthager – næringer som eksisterer i området den dag i dag.

– Fiskekroken vi har funnet forteller historien om landsbyfiskerne som dro ut på sjøen i sine båter og kastet den nylig oppfunne kobberkroken i vannet, i håp om å legge til kysthaier på menyen, forklarer Abadi-Reiss.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart