En 6000 år gammel fiskekrok av kobber, som trolig ble brukt for å fange haier eller andre store fisker, ble funnet under utgravninger i Ashkelon.
Fiskekroken, en av de eldste som noen gang er funnet, ble avdekket under arbeid med et nytt nabolag i Ashkelon Sør-Israel i 2018. Nå skal den vises frem for første gang under den 48. arkeologiske kongress.
Kroken er 6,5 cm lang og 4 cm bred. Ifølge arkeolog Yael Abadi-Reiss, som var med på utgravningen, gjør det at kroken er egnet for jakt på to-tre meter lange haier, eller store tunfisk, skriver Jerusalem Post.
– Flere eldgamle fiskekroker som er funnet tidligere var laget av bein og var mye mindre. Bruken av kobber begynte i kobberalderen og det er fascinerende å oppdage at denne teknologiske innovasjonen ble brukt i antikken for å lage fiskekroker til fiskere langs Middelhavet, sier hun.
Kobberalderen referer til tidsperioden mellom 2500 og 2200 før Kristus, da de første enkle redskapene av kobber og gull dukket opp. I løpet av denne perioden ble det etablert store landsbyer rundt Ashkelon, hvor økonomien var basert på beiting, dyrking av hvete, bygg og belgfrukter og frukthager – næringer som eksisterer i området den dag i dag.
– Fiskekroken vi har funnet forteller historien om landsbyfiskerne som dro ut på sjøen i sine båter og kastet den nylig oppfunne kobberkroken i vannet, i håp om å legge til kysthaier på menyen, forklarer Abadi-Reiss.