Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

USAs utenriksminister Antony Blinken på USAs ambassade i Jerusalem 25. mai 2021. (Foto: US Department of state)

– Israel tok betydelig steg for å unngå å ramme sivile

Det sier den amerikanske utenriksministeren Antony Blinken.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

USAs utenriksminister Antony Blinken har vært på en rundreise i Midtøsten for å forsikre seg om at våpenhvilen mellom Israel og Hamas skulle holde. I tillegg til å møte israelske ledere møtte han den palestinske presidenten Mahmoud Abbas, kong Abdullah II av Jordan og Egypts president Abdel Fattah al-Sisi.

I forbindelse med sitt besøk til Israel sa Blinken i et intervju med israelske medier at Israel «tok betydelig steg» for å unngå sivile tap i kampene mot Hamas, samtidig som han beklaget alle tap av liv, spesielt mindreårige.

Dermed støtter han det Matthias Schmale, leder av FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Gaza, nylig uttalte til israelske medier. Også han sa at de israelske luftangrepene var presise og ikke ment å ramme sivile.

En palestiner i en hjelpeorganisasjon på Gaza uttalte til NRK at de israelske angrepene «ikke var rettet mot sivile, men mot sikkerhetsmål». Uttalelsen gjorde at han senere ble truet på livet og at NRK måtte fjerne artikkelen.

Selv om det israelske forsvaret ikke ønsker å ramme sivile er det vanskelig å unngå så lenge Hamas bruker sivilbefolkningen som levende skjold. Blant annet har de bygget over 150 kilometer med terrortuneller under tett befolkede områder på Gazastripen, kjent som «metroen», og de avfyrer raketter mot sivile i Israel fra de samme tett befolkede områdene.

Når Hamas tar i bruk sivile bygg i sin krigføring mot Israel, så blir det legitime militære mål. IDF sier de handler i samsvar med internasjonal lov, men at de tar så mange forholdsregler som mulig får å unngå sivile tap.

Blant annet ringer IDF til sivile i områder som skal bombes, slik at de skal få tid til å evakuere. Det brukes også noe som kalles for «tak-banker», et missil uten sprengstoff som gir en advarsel om at bygget snart blir angrepet. Men tross advarsler om innkommende bomber ønsker ikke alle å evakuere.

Blinken møtte Israels statsminister Benjamin Netanyahu og flere andre israelske ledere under sitt besøk til Midtøsten.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart