Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Stor-Israel?

Noen bruker av og til uttrykket Stor-Israel om landet vest for Jordan-elva, det som i dag er Israel og Vestbredden. I juni i fjor gav Moshe Kohn det som er høyresidens svar på dette. Selv om det er ulike oppfatninger av bl. a. Storbritannias rolle, gjengir vi her synspunktene fritt.

I 1917 omfattet begrepet Palestina (i den grad et slikt begrep fantes) også Transjordan (den nåværende staten Jordan).

I juni 1922, en måned før Folkeforbundet skulle gi Storbritannia mandatet over Palestina, utstedte Winston Churchill en hvitbok som ekskluderte Transjordan. Dette området utgjorde 78 % av det tidligere Palestina. Siden ble bare landet vest for Jordan-elva kalt for Palestina.

I 1948 okkuperte Jordan det området vest for Jordan-elva som ikke ble en del av Israel. Denne anneksjonen var det bare to land i verden som anerkjente: Storbritannia og Pakistan. Bare Pakistan anerkjente anneksjonen av Øst-Jerusalem.

Etter krigen i 1948-49 utgjorde Israel 75 % av landet vest for Jordan-elva. Det var da 75 % av 22 %, dvs. 16-17 % av det Palestina som hadde vært før 1922.

Ingen seriøs bevegelse i Israel ser lenger for seg noe område øst for Jordan-elva som en del av Israel.

Det eneste landet i området som fremdeles har reelle tanker om et stor-rike, er Syria. Syrerne mener at deres land skal inkludere Libanon (Vest-Syria), Israel og Jordan (Sør-Syria). For Libanons vedkommende fungerer det allerede nesten som ønsket, det er Syria som kontrollerer det meste av landet.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart