Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

I år blir det en jødisk påskefeiring ulik alle andre

For mange blir det i år et spesielt sedermåltid på grunn av koronaviruset. (Foto: Wikipedia)
Ortodokse rabinnere åpner for at familier skal kunne ha digital kontakten under Sedermåltidet.

I en bemerkelsesverdig avgjørelse har fremtredende ortodokse rabbinere gitt tillatelse til at folk kan bruke Zoom, som er et program for videokonferanser, i forbindelse med Sedermåltidet, skriver Jerusalem Post.

Seder er betegnelse på festmåltidet som innleder den jødiske festen pesach. Normalt vil mange i familien være samlet til dette måltidet, men i år vil mange familier være separert på grunn av koronaviruset. Nå kan mange av dem likevel «være sammen» under middagen – i alle fall elektronisk.

Normalt kan ikke religiøse jøder bruke elektronikk under sabatten, men nå har rabbiner Eliyahu Abergil, en høyt respektert lært innenfor jødisk lov, sagt at det vil være mulig å bruke Zoom under visse begrensninger på grunn av «unntaktstilstanden» i verden. Flere rabbinere støtter denne begrunnelsen.

Det er religiøse jøder som har spurt rabbinerne om råd og fått til svar at de kan bruke Zoom under Sedermåltidet hvis de slår på det elektroniske utstyret og Zoom-programmet før høytiden starter.

Mange ortodokse rabbinere forbød bruk av elektronikk på sabatten da strøm begynte å bli vanlig på slutten av 1800- og begynnelsen av 1900-tallet. Dette forbudet har siden blitt vanlig praksis i hele den ortodokse verden.

At rabbinerne nå tillater bruken av Zoom under Sedermåltidet, selv under de begrensningene som er satt, er dermed en svært oppsiktsvekkende beslutning.

Les mer om det jødiske påskemåltidet.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart