NB! Mindre enn 90 ledige billetter til Gamle Logen onsdag kveld

Bestill din billett nå for å få plass, det vil ikke bli solgt billetter ved inngangen!

Israel og FN

Mange land stemmer mot Israel i FN, men sier noe ganske annet til israelerne når de snakker med dem. Denne artikkelen forteller noen eksempler på noe av det som har redusert Israels respekt for FN.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Mange land stemmer mot Israel i FN, men sier noe ganske annet til israelerne når de snakker med dem. Denne artikkelen forteller noen eksempler på noe av det som har redusert Israels respekt for FN.

Israel bryter FN-resolusjoner
I ulike sammenhenger møter vi ofte det argumentet at Israel er verstingen i verden, og er det landet som bryter flest FN-resolusjoner, blant annet.
På det svarer Israel og dets venner gjerne at når FN vedtar langt flere resolusjoner mot Israel enn mot noen andre, er det ikke fordi Israel er verre enn andre land. Mange land i verden har gjort og gjør ting som bevislig medfører mange ganger (noen ganger hundrevis av ganger) så mange døde og skadde, for eksempel, uten at det medfører noen særlig reaksjon fra FN. Så de mange anti-israelske resolusjonene forteller mest om FN: Israel blir helt annerledes behandlet enn alle andre land. Det setter etter vår mening FN i et meget dårlig lys og svekker FNs troverdighet. (For eksempler: Israelere og andre kjeltringer og Når Israel fordømmes…)

Og dessuten er det slik at mange av de FN-resolusjonene Israel bryter, ikke er bindende ifølge FNs charter. Det store antallet resolusjoner mot Israel i Hovedforsamlingen (hvor alle land har en stemme og ingen har vetorett), er ikke bindende. Det er faktisk heller ikke alle resolusjonene i Sikkerhetsrådet egentlig bindende, bare de som vedtatt under kapittel 7. Mange er vedtatt under kapittel 6, de er strengt tatt ikke bindende.

Med to tunger
Nå skal vi se på saken under en annen synsvinkel. Vi tar utgangspunkt i at Israel hadde besøk fra Kina i desember. Det var av statsråd Tang Jiaxuan, som er en av de seks mektigste mennene i verdens mest folkerike land (1,3 milliarder) med en økonomisk vekst på 9,5 % i året. I tillegg til ham og hans delegasjon har det vært en rekke andre delegasjoner også i det senere.

I 1992 opprettet Israel og Kina diplomatiske forbindelser. Siden har forbindelsene mellom de to landene gått litt opp og ned. Det har lite å gjøre med Israels konflikt med palestinerne og araberne. Det har mer med at Israel har latt seg presse av USA til å la være å selge en del typer våpen til Kina, til og med til å annullere kontrakter som var inngått. Men i lange perioder har forbindelsene mellom de to landene vært meget god.
Også i periodene med meget gode forbindelser, statsbesøk på høyeste nivå (av daværende president Jiang Zemin, for eksempel), økende handel og samarbeid på en rekke felter, har Kina konsekvent stemt mot Israel i FN.

Ifølge israelske diplomater dreier det seg blant annet om frykt for at Taiwan skal bli stemt inn i FN som egen stat, noe Kina er sterkt imot. Israel har bare en stemme i FN. Araberne har mange stemmer selv, og mange andre (særlig muslimske) følger dem stort sett. Kina stemmer derfor sammen med araberne, og regner med at det vil føre til at araberne stemmer sammen med dem i saker som kineserne synes er viktige.
Men det kineserne sier til israelerne og viser i handling, er noe annet enn slik de stemmer i FN.

Israelerne forsøker ikke å presse kineserne til å stemme annerledes i FN. Det som teller er den praktiske politikken, ikke hva som sies i FN. Det er tydelig at kineserne selv heller ikke legger stor vekt på dette.

Andre land
Israelerne er vant med at mange land har stemt imot dem i FN for å holde seg inne med araberne og av andre grunner, men sier noe ganske annet ansikt til ansikt. Nigeria har for eksempel opptrådt meget fiendtlig overfor Israel i FN. Samtidig hadde de to landene så nære forbindelser at det var en egen israelsk skole i Nigeria for de mange israelske barna som var der.

Israels FN-ambassadør har opplevd en lang rekke tilfeller av land som stemte imot Israel i FN, beklaget det privat og forklarte at de følte seg presset av den arabiske blokken.

Et annet eksempel er India. Av sine egne grunner har inderne hele tiden stemt imot Israel i FN. Men ellers er det etter hvert blitt et meget nært og vennskapelig forhold mellom Israel og India, og det går helt til topps. (Det var kanskje enda bedre under den forrige regjeringen enn under den nåværende.) Inderne har også problemer med muslimske terrorister, og uttrykker en betydelig grad av forståelse for Israels situasjon og tiltak. Men i FN taler og stemmer de imot Israel. Statsminister Ariel Sharon påpekte det under sitt besøk i India i september 2004. Så vidt jeg vet, har det ikke ført til noen særlig endring.

Et stort antall slike opplevelser fra mange land er en av de faktorene som ligger bak at Israel ikke tar FN-resolusjoner altfor alvorlig. Det som foregår i FN, er ofte et spill som ikke alltid har så mye med landenes egentlige politikk overfor Israel å gjøre.

Kina og Sudan
Selv om Kina har verdens største kullreserver, og kull sørger for 2/3 av landets energibehov, fører den raske veksten i økonomien til et raskt økende oljebehov også.

I den forbindelsen har Kina et stort oljeprosjekt i Sudan. Det står for anslagsvis 7 prosent av Kinas oljebehov. Til gjengjeld sørger Kina for at FN ikke fordømmer Sudan for sterkt for det som mange kaller folkemord i Darfur. Og ikke bare det: Regimet i Sudan får milliarder i inntekter, og et stort antall kinesiske våpen fra maskingeværer til kampfly.

I september 2004 truet Kina med å nedlegge veto i Sikkerhetsrådet hvis FN vedtok sanksjoner mot Sudan for all den død og lidelse som skjer i Darfur. Resultatet ble en mer utvannet resolusjon.

Den som tror at det som skjer i FN har noen slags høy moralsk kvalitet over seg, og er verd å begå nasjonalt selvmord for, slik Israel forventes å gjøres, har kanskje ikke helt forstått hva som egentlig skjer i FN.

Kilder: Stoffet om Kina bygger på to artikler av Herb Keinon i Jerusalem Post. Den ene er fra 4. februar 2005 og het Ally in the making, den andre stod 3. februar 2005 og het The world can wait. Annet stoff bygger på tidligere meldinger i israelske aviser.

 

Kom til støttemarkering for Israel 29. november

Hillel Neuer fra UN Watch holder hovedtalen. Vakker musikk.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart