Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

En sjeldent informativ bok

Israel: Da fredsbevegelsen forsvant av Karin Abraham.
Israel: Da fredsbevegelsen forsvant av Karin Abraham.
”Debatten i Norge synes uinformert om perspektiver blant israelere flest.”

En forfatter som innleder en bok med en slik påstand har et godt utgangspunkt. Karin Abraham kan Israel bedre enn de fleste, og leverer et viktig bidrag i den norske Midtøsten-debatten.

Boken Israel: Da fredsbevegelsen forsvant gir ikke bare stemme til de få aktivistene på ytterste venstrefløy i Israel, slik vi ofte har fått dem servert på NRK. Abraham lar «vanlige» israelere ikke bare balansere og kritisere aktivistene, men også påpeke de steder hvor keiseren mangler klær. Slik gir boken et glimrende bilde av hvordan israelere tenker om sine palestinske naboer og om aktivistene som går lengst i å føye seg for palestinsk nasjonalisme eller kjemper for enstatsløsning i en fantasiverden uten jødehat.

 

Destruktive krefter

 

A. B. Yehoshua.
I siste kapittel i boken har Karin Abraham et interessant intervju med forfatteren A. B. Yehoshua.

I første kapittel rapporterer Abraham fra Sheikh Jarrah-bydelen i Jerusalem. Her møter vi en jødisk aktivist som mener Kadima, Arbeiderpartiet og Meretz er rasistiske fordi de er «sterkt forankret i den sionistiske forståelsen av Israels historie». Vi møter en annen aktivist som tar bilder av israelske politimenn for å kunne bruke det som bevis mot dem i en internasjonal domstol i framtiden. Her er også den palestinske skuespilleren og forfatteren Samieh Jabbarin som nekter å se et israelsk flagg på en konsert. «Jeg anerkjenner ikke staten Israel. Ikke noe av den, for også Jaffa og Haifa er okkuperte områder,» sier han. Abraham får tydelig fram hvilken forakt vanlige israelere føler overfor slike destruktive krefter.

NGO Monitor er en israelsk organisasjon som har spesialisert seg på å kritisere og overvåke bevegelsene på ytre venstreside. De følger blant annet med på pengestrømmen som kommer fra vestlige land.

– Det er potensialt farlig at naive europeiske myndigheter får diktere politikken her i Israel, sier Karoline Henriques, medarbeider i NGO Monitor.

Abraham gir et veldig godt innblikk i organisasjonens formål og argumenter, noe som gir leserne en bakgrunn til å forstå flere av lovforslagene som har kommet fra den politiske høyresiden de siste årene. Lovene er blitt kritisert for å redusere venstreaktivistenes demokratiske frihet. NGO Monitor og høyresiden mener lovene forsvarer demokratiet Israel fra å bli undergravd av utenlandske krefter som er fiendtlig innstilt til den jødiske staten.

 

Forfriskende lesning

Gjennom det meste av boken veier Abraham venstresidens og høyresidens argumenter opp i mot hverandre, uten å gi så mange personlige kommentarer. Men av og til klarer hun ikke å dy seg.

Da hun følger Peace Now-aktivisten Hagit Ofran på utflukt for å overvåke bosetninger på Vestbreden, sier Ofran at Israel fortsatt okkuperer området på grunn av «ubegrunnet frykt og sikkerhetshysteri». For de tusenvis av voksne og barn som stadig løper til bomberommene når sirenene hyler og rakettene faller, er nok Ofrans ord lite annet enn hån, kommenterer Abraham.

Det er forfriskende å lese en norsk journalist som ikke ser på Israels eksistens som en forbrytelse, men som har som mål å informere. Israel: Da fredsbevegelsen forsvant er en lettlest bok, og egner seg ypperlig som gave til venner og familie som er dårlig kjent med israelernes tankeverden.

 

Israel: Da fredsbevegelsen forsvant

Forfatter: Karin Abraham

Redaktører: Kristian Meisingset og Nicolai Strøm-Olsen

Boken selges på Narvesen, frekkforlag.no og torget.miff.no for 199,-

 

 

 

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart