Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ukraina: – Iran er vår felles fiende

Ukrainas president Volodymyr Zelensky og Israels utenriksminister Eli Cohen møttes i Kyiv 16. februar 2023. (Foto: Israelsk UD)
Volodymyr Zelensky sier Ukraina og Israel har en felles fiende i Iran. Nå skal de samarbeide tettere i kampen mot regimet som truer begge landene.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky sa til Israels utenriksminister Eli Cohen at Iran «er en felles fiende», da de to møttes i den ukrainske hovedstaden Kyiv torsdag 16. februar, skriver Times of Israel.

Zelensky og Cohen skal ha diskutert hvordan de kan utvide samarbeidet mot Iran i internasjonale fora. Cohen understreket i samtalene at Israel «støtter Ukrainas territoriale integritet og suverenitet».

– Irans onde ansikt blir avslørt i Ukraina, sa Cohen til Zelensky.

Iran har forsynt Russland med droner som brukes til å angripe Ukraina, inkludert i angrep mot sivil infrastruktur. Det er også kommet rapporter om at iranske soldater er utplassert på Krim og direkte involvert i krigen. Iran ønsker også å sende ballistiske missiler til Russland.

Israel har hjulpet Ukraina med etterretning om de iranske dronene.

Cohens besøk til Kyiv er det første besøket av en høytstående israelsk tjenestemann siden Russland invaderte landet i fjor. Etter møtet sa Zelensky at Israel «alltid har vært vår viktige partner i Midtøsten».

– Jeg er takknemlig for den humanitære hjelpen vi har fått. Vi diskuterte også landets deltakelse i gjenoppbyggingen av Ukraina etter krigen. Vi kan bruke av Israels erfaring med minerydding, sa Zelensky etter møtet.

Han sa videre at han håper besøket til den israelske utenriksministeren vil bidra til å styrke de bilaterale forhold mellom Ukraina og Israel.

Presidentens kone, Olena Zelenska, har tidligere sagt at Ukraina ser på Israel som en kilde til inspirasjon. Hun viser til Israels motstandskraft, at Israel flere ganger har stått imot angrep fra sine arabiske naboland.

Russland bruker de iranske dronene Shahed-136 i sin krigføring i Ukraina. (Foto: Skjermdump)

Cohen informerte den ukrainske presidenten om at Israel ønsker å utvikle et rakettvarslingssystem for Ukraina. Systemet vil ligne på teknologien som Israel bruker for å advare sivile om rakettangrep.

Israel har de siste tiårene opplevd over 30.000 rakettangrep fra islamistene på Gazastripen, i tillegg til flere tusen rakettangrep fra Hizbollah i Sør-Libanon. Varslingssystemet gir innbyggerne i områdene som er under angrep beskjed om å komme seg i sikkerhet umiddelbart.

Systemet kan være på plass i Ukraina om tre til seks måneder.

I forbindelse med gjenoppbyggingen av landet håper Israel å kunne hjelpe Ukraina blant annet med ulike vannprosjekter. Israel er verdensledende når det kommer til vannteknologi.

Før møtet med Zelensky møtte Cohen den ukrainske utenriksministeren Dmytro Kuleba. Etter møtet sa Kuleba at Ukraina var «takknemlig for all støtte de har fått fra Israel og israelerne over det siste året».

Det israelske besøket til Ukraina ble ikke godt mottatt av Russland. Den statseide TV-kanalen Channel One Russia startet sin nyhetssending med å uttrykke forferdelse over at Cohen hadde besøkt det de omtaler som «en nazi-stat». De omtalte også Zelensky, som er jødisk, som «nazist».

Israel har tidligere kritisert Russland for en slik ordbruk.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart