Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

To prosent av parlamentarikere i Egypt kvinner

Kun 9 av 508 representanter i det egyptiske parlamentet er kvinner. (Illustrasjon: David Dennis)
Kun 9 av 508 representanter i det egyptiske parlamentet er kvinner. (Illustrasjon: David Dennis)
For Egypts kvinner kom ikke nødvendigvis den arabiske våren med mer frihet. Kun to prosent av det nye parlamentet er kvinner, mot 12 prosent under Mubarak.

– Kvinner gikk ut i demonstrasjonene for å oppnå en bedre fremtid. Vi har blitt overrasket over å oppdage at etter revolusjonen har vi gått tilbake tiår, hvis ikke hundreår, sier Dr. Nihad Abu al-Komsani et intervju.

I 2009 etablerte daværende president Hosni Mubarak en minstekvote på 64 kvinner i parlamentet. Et år etter Mubaraks fall fra makten, forkastet det øverste militærrådet kvoten og krever kun at enhver liste har i hvert fall en kvinne på listen. Resultatet er at alle lister – sekulære, liberale og religiøse – har gitt kvinner plass langt nede på listen. De har med andre ord sikret at kvinnene ikke blir valgt inn.

9 av 508 er kvinner
Det er nå kun ni kvinner blant de 508 parlamentsmedelemmene, mindre enn to prosent. Under Mubarak var det 12 prosent. Antallet kvinner i regjeringen har også gått ned fra tre til to. Til sammenlikning sitter det 36 prosent kvinner i parlamentet i Sudan, og 28 prosent i Tunisia.

Abu al-Komsani mener det ikke er noen tvil om at egyptiske kvinner har tapt i revolusjonen. Hun var leder for kvinnerådet som det øverste militærrådet etablerte, inntil det ble klart at jobben hverken kom med innflytelse eller budsjett. Hun sa opp og gir nå av sin tid for å prøve å skaffe kvinner likhet i den nye grunnloven. Den grunnloven skal etter planen bli skrevet før presidentvalget mot slutten av mai.

Kvinnerettigheter ikke en del av Egypts lederskapstenkning
Under Mubarak ble kvinner gitt rom i parlamentet, men mest som et instrument for å gi de ledende partiene bedre fotfeste og for at kvinner ikke skulle protestere. forteller Abu al-Komsani. Under Mubarak var det hans egen kone som holdt lederskapsplassen i det nasjonal kvinnerådet. Hun ville helst at kvinner skulle holde seg hjemme, og gjorde ikke mye for kvinnefrigjøringen, forteller Abu al-Komsani videre. Kvinnerettigheter har dermed ikke blitt en del av Egypts lederskapstenkning, mener hun. En er mer bekymret for hva de religiøse bevegelsene sier om kvinners deltagelse.

Det muslimske brorskapet viser stolt frem kvinners deltagelse i organisasjonen og ser på det muslimske søsterskapet som et bevis på sin forpliktelse overfor kvinners deltagelse. Det er derimot dette som gjør Abu al-Komsani bekymret,

– De religiøse bevegelsene ønsker å gjøre kvinnen svakere for å kontrollere samfunnet. De er forberedt på å tolerere kvinnen som symbol, men kun som et symbol på menns religiøse kontroll, forteller hun.

Flertallet mener en kvinne ikke kan være president
For to uker siden viste en undersøkelse at et flertall av egyptere vil at det nye regimet skal ha en sterk president og en relativt svak regjering. Det er det motsatte av det som var beskjeden sist år under protestene. Da det ble spurt i undersøkelsen om en kvinne kunne være landets president, svarte et flertall at de mente en kvinne ikke kunne være Egypts leder.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart