Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– NRK spiller på følelser på det mest primitive

En palestinsk pizzabaker forteller historien med pizzahjul. (Skjermdump fra NRK Urix 30. september 2015)
En palestinsk pizzabaker forteller historien med pizzahjul. (Skjermdump fra NRK Urix 30. september 2015)
Palestinsk pizzabakers propaganda i NRK Urix.

Onsdag 30. september viet NRK Urix nok en gang over halvparten av sin sending til konflikten mellom Israel og palestinerne. Fokuset var først og fremst på talen som PA-president Mahmoud Abbas holdt i FNs generalforsamling samme dag.

I innslaget inngikk også et besøk av NRKs Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen i en pizzarestaurant i Ramallah. I et oppsiktsvekkende ensidig innslag lar han en palestinsk pizzabaker forklare konflikten med et pizzahjul uten noen form for kritiske spørsmål eller motforestillinger. Dette enkeltstående innslaget er også publisert på forsiden av nrk.no – «Resturanteier med pizzahjul forklarer hvor lite Palestina har blitt«.

Innslaget vekker sterke reaksjoner.

– I Urix kan tydeligvis enhver pizzabaker brukes som sannhetsvitne, så lenge han gjengir historien i tråd med redaksjonens politiske agenda. Tenk å fylle dyrebar sendetid med slik svada! Dette er lavmål, kommenterer Morten Fjell Rasmussen, leder for MIFFs hovedstyre.

– Er det ikke grenser for hvor dypt NRK kan synke i tåpelig propagandasvada? kommenterer Gabriel Edland, sekretær i MIFFs hovedstyre.

– Dette er spørsmål som er altfor alvorlige til å bli latterliggjort på denne måten. Det er grov og plump propaganda uten noen form for balanse, uten noen reell opplysningsverdi. Dette er kun å spille på følelser på det mest primitive. Vi vet at ånden i NRK i 50 år har gått i denne retning, men det får være måte på barnsligheter, kommenterer Jan Benjamin Rødner, medlem av MIFFs hovedstyre og MIFFs første styreleder fra 1978.

 

Hva er feil med pizzabakerens historieframstilling?

Det har aldri vært noen palestinsk stat med det palestinske flagget han setter på bakverket innledningsvis. Før Israel ble opprettet, var området styrt fra London som et britisk mandatområde med den hensikt å opprette et jødisk nasjonalt hjemland. Det var oppgaven Folkeforbundet hadde gitt regjeringen i London. Den gang var også jødene i området omtalt som palestinere.

Før 1917 var området styrt fra Istanbul, men ikke under navnet Palestina – administrasjonsområdene i det osmanske riket hadde helt andre navn og inndelinger. Før 1500-tallet har området vært fjernstyrt av ulike arabiske herskere og dynastier, men det har aldri eksistert noen lokalstyrt arabisk stat med Jerusalem som hovedstad. Derfor blir det helt feil når pizzabakeren sier at «hjertet er vårt Jerusalem».

Palestina har aldri eksistert som noen stat. En del stater anerkjenner i dag Palestina som stat til tross for at grenser ikke er avklart, det er to rivaliserende regjeringer og en lovgivende myndighet som ikke kommer sammen.

Pizzabakeren roter også når han skal fortelle nyere historie. Det kan virke som om han blander sine illustrasjoner – det ene øyeblikket er bakverket det gamle britiske mandatområdet, det andre øyeblikket er det Vestbredden. Han forteller aldri at Vestbredden var okkupert og ulovlig annektert av Jordan fra 1948 til 1967. Gaza var okkupert av Egypt, og palestinerne hadde ingen utsikter til å få sin egen stat.

Når pizzabakeren forteller historien om israelske bosetninger, kutter han av den ene biten etter den andre – men glemmer å fortelle at bosetningens innegjerdede og patruljerte områder kun dekker 3 (tre!) prosent av Vestbredden.

Til slutt står han igjen med noen små matbiter som han hevder er Palestina. Han glemmer å fortelle at palestinerne flere ganger har fått tilbud om en nesten full israelsk tilbaketrekning fra Vestbredden, erstatningsområder for bosetningsblokkene som Israel vil beholde og en sikker passasje til Gaza (som Israel trakk seg helt ut av i 2005).

Det er ikke slik at palestinerne holder på å forsvinne fra området. Antallet palestinere innenfor «grensene» av pizzabakerens opprinnelige bakverk har økt med en faktor på 10 de siste hundre år – fra omlag 600.000 arabere til over 6 millioner palestinere på Vestbredden, Gaza-stripen og Israel. Pizzabakerens historieframstilling minner om PLOs løgnkart, som også NRK har formidlet ukritisk tidligere.

Ingenting av dette får plass når historiefortelling overlates til en pizzabaker med pizzahjul. Urix-redaksjonen noterer et nytt bunn-nivå. Det har dessverre blitt mange av dem de siste par årene.


Gi din støtte til MIFFs faktasjekker nå!
Fyll ut ditt mobilnummer og ditt ønskede gavebeløp i skjemaet under og klikk OK. Du mottar deretter SMS til din mobil som du bekrefter med en JA-melding, og beløpet blir belastet din neste telefonregning. Du kan også gi gave via nettbank til konto 78770654539. Bruk nettbank og send inn ditt personnummer dersom du ønsker skattefradrag. Hjertelig takk for din støtte!


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart