Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Jeg kjenner jeg blir opprørt over NRKs overskrift!

Skjermdump fra nrk.no.
Skjermdump fra nrk.no.
Har NRKs redaksjon mistet all forstand på hva konseptet «mor» innebærer? – Behandler Israel som nasjonens jøde, sier Morten Fjell Rasmussen.

«I dag har ‘alle konflikters mor’ vart i 100 år» var overskriften da NRKs journalist Joar Hoel Larsen skrev om Balfour-erklæringen 2. november. (Da hadde MIFF allerede kritisert hans ensidige bruk av en Al Jazeera-dokumentar i en radioreportasje tidligere på dagen.)

At Storbritannia lovte jødene et nasjonalt hjemland i det geografiske landområdet Palestina er moren til alle konflikter?

– Jeg kjenner jeg blir opprørt av denne overskriften, sier Morten Fjell Rasmussen, nestleder i MIFFs hovedstyre.

– Jeg blir opprørt fordi NRK utilslørt gir Israel skylden for allslags konflikter verden over. Hvordan kan de gjøre noe slikt? Forstår de ikke at dette er å behandle Israel som nasjonenes jøde? Har de virkelig ikke lært fra århundrer med antisemittisme? fortsetter Rasmussen

De fleste utenfor redaksjonslokalene på Marienlyst vet hva konseptet «mor» innebærer. Før en mor eksisterer ikke noen av hennes etterkommere. NRKs overskrift må derfor tolkes slik: Det fantes ingen konflikter i verden før jødene fikk løfte om sitt nasjonale hjemland fra regjeringen i London 2. november 1917.

Vi mener bestemt å huske at det raste en verdensomspennende krig i november 1917, som hadde pågått i over tre år før Balfour-erklæringen? Hvordan kunne verdenskrigen bli født før moren sin? Var andre verdenskrig noe som fulgte i kjølvannet av første verdenskrig, eller mener NRK at også andre verdenskrig ble født av Balfour-erklæringen?

La oss se på «morens» umiddelbare nabolag. De blodige konfliktene i Midtøsten mellom shia- og sunni-muslimer, mellom arabere og drusere, mellom arabere og persere, mellom kristne og muslimer, mellom tyrkere og armenere, må nødvendigvis inngå i «alle konflikter». Men vi synes så tydelig å se av historien at disse konfliktene har ti-, hundre- og tusenårige røtter som går tilbake lenge før 1917? Hvordan kunne Balfour-erklæringen og den jødiske staten bli mor til en konflikt som startet på 600-tallet?

Det var ikke bare det jødiske folket som fikk nasjonal selvrådrett av det britiske imperiet. Mange av disse landene, inkludert arabiske og muslimske, har deltatt i kriger som har kostet ti og hundre ganger flere mennesker enn i alle Israels kriger til sammen. Flere av disse krigene raser fremdeles. Vil noen seriøst hevde at Balfour-erklæringen er moren til dem alle?

Noen prøver seg tydeligvis. Krigene og konfliktene i Afghanistan har rast i århundrer. Likevel fikk TV2 utenrikskorrespondent Fredrik Græsvik seg til å skrive at «Israel-Palestina-konflikten har lagt grunnlag for konflikten i Afghanistan», i 2015. Også Græsvik har brukt uttrykket «alle konflikters mor», og på baksiden av tidligere NRK-korrespondent Odd Karsten Tveits bok blir konflikten mellom Israel og naboene beskrevet som «alle krigers mor». Vil Joar Hoel Larsen og NRK Urix falle ned på dette misvisende propagandanivået? Det ville de visst. Og dermed ble de mor til flere konspirasjoner.

I boken Løgnindustrien viser forfatter Ben-Dror Yemini hvem som kan holdes ansvarlig for drepte muslimer i tidsrommet etter andre verdenskrig. Statistikken ser slik ut:

Dere ser den astronomisk høye søylen helt ute til høyre? Du gjenkjenner det som moren til det hele, ikke sant?

Hoel Larsen skriver om palestinerne som ble flyktninger under krigen i 1948. «I snart 70 år har de ventet på å flytte hjem. I mellomtiden er det blitt mer enn 5 millioner av dem.» I boken Løgnindustrien er det også en tabell som viser en sammenligning av ulike flyktninggrupper og hvor mange som ble drept i løpet av konfliktene som førte til deres flukt.

Dere ser sikkert at det som skjedde i kjølvannet av Balfour-erklæringen var det aller verste og mest brutale som skjedde? Det må utvilsomt være moren til alle de andre konfliktene…

 

Jødene i den arabiske verden

Som for å toppe propagandatittelen velger Hoel Larsen og NRK å gjengi fra (til og med lenke til!) et foredrag av den konservative muslimen Yasir Qadhi. Tittelen på foredraget er Balfour-bedraget.

«’Jødene og muslimene var venner’. Den USA-fødte historikeren Yasir Qadhi sier dette overrasker alle; men det er et faktum, hevder han. Helt frem til sionismen ble en realitet så samarbeidet de, ikke minst mot kristne korsfarere.

Muslimene ga alltid jødene fritt leide, de hadde sympati for hverandre og hjalp hverandre, sier Qadhi, som selv er muslim og underviser i Memphis. Det er derfor det alltid har kunnet bo så mange jøder i muslimske land.» 

Sannheten var at jøder som kom under muslimsk dominans var dhimmier, en undertrykt minoritet.  I enkelte perioder var de muslimske lederne i bestemte områder virkelig liberale mennesker som ikke trengte noen grunn for å gi jødene gode forhold. Det bør likevel understrekes at ser vi hele det muslimske området og den muslimske perioden under ett, er liberale tilstander unntak. Etter ca. år 1400 er slike unntak sjeldne. Fra den tiden flyttet derfor tyngdepunktet av den jødiske befolkningen seg fra det arabiske området til Europa. Tross alt jødehatet her ble mulighetene større i Europa enn i det muslimske området.

Motstandere av Israel hevder ofte at jødene ikke har noen rett til Israels land. For det bodde folk i området fra før, og de ønsket ikke noe flertall av jøder der. Hva svarer MIFF?

På 1940-tallet var det ca. 1.000.000 jøder i hele den arabiske verden. Nå er det bare noen få tusen igjen. Arabiske stater hadde ikke, og har ikke, plass for sine jøder til å leve i fred, frihet og verdighet. Israel har blitt nødhavn for minst 600.000 jøder jaget fra den arabiske verden.

Mange av jødene i Israel frykter mer enn noe annet å komme tilbake i en situasjon hvor de er i mindretall med et muslimsk flertall. De har selv opplevd hvordan det kan være, eller de har foreldre, besteforeldre eller oldeforeldre som hadde personlig erfaring.

De som kritiserer Balfour-erklæringen vil stå mye sterkere den dagen de arabiske statene i Nord-Afrika og Midtøsten har fungert bra som multireligiøse og multietniske stater over en lengre periode på noen tiår. Så lenge de ikke ser noen spor av at dette fungerer, nekter jødene å bli med på noe prøveprosjekt som vil ta fra dem verdens eneste jødiske stat og skape arabisk stat nummer 23 og muslimsk stat nummer 58.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart