Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 4. mai 2018.
Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 4. mai 2018.

Dagsrevyen ble innhentet av virkeligheten, men ikke før de hadde gitt fake news to ganger

Fordreide målet til provokatørene på Gaza-stripen.

Programlederne Rima Iraki og Atle Bjurstrøm i NRK Dagsrevyen gjorde situasjonen på Gaza-stripen til hovedsak i Dagsrevyen fredag 4. mai.

«Flere tusen mennesker protesterer for 6. fredag på rad mot israelsk okkupasjon,» sa Iraki.

«Flere tusen er på plass ved grensa mellom Gazastripa og Israel. De protesterer mot israelsk okkupasjon,» gjentok journalist Eivind Molde kort tid senere.

NRK fremstiller dette fullstendig feil. Israel avsluttet sin (lovlige!) okkupasjon av Gaza-stripen i 2005. Palestinerne protesterer ikke mot okkupasjonen av Vestbredden, men har som mål å krenke grensen og ta seg inn i Israel. Siden Hamas og andre islamistiske terrororganisasjoner deltar aktivt i protestene, vil dette utgjøre en alvorlig sikkerhetsrisiko for de sivile israelerne som bor i grenseområdet. Det overordnede målet er å presse Israel til å åpne grensene for millioner av etterkommere av 1948-flyktninger. Målet er at Israel skal forsvinne, slik en av lederne for demonstrantene åpent sier.

Journalist Eivind Molde har dessverre en historie med å formidle fake news fra Gaza. «Hamas vil ikke lenger utslette Israel,» skrev han i en overskrift i mai 2017. Det var selvsagt helt feil, og det ble bekreftet av Hamas. Vi har aldri sett Molde eller NRK gjøre noe for å rette opp dette.

NRK Dagsrevyen tok med noen klipp fra en demonstrasjon som israelske arabere holdt til støtte for palestinerne.

«Vi demonstrerer mot drap på sivile demonstranter i Gaza, fredelige palestinere som protesterer mot blokade og krever landet sitt tilbake,» sa Knesset-medlem Ahmad Tibi. «Demanding return,» var Tibis ord. Det er kodeord for at mer enn fem millioner palestinere skal ha rett til å flytte inn i Israel, slik at verdens eneste jødiske stat blir erstattet av arabisk stat nummer 23 og muslimsk stat nummer 58.

NRK forteller ikke sine lesere hva det sier om Israel at noen fritt kan demonstrere til støtte for dem som ulovlig forsøker å krenke landets grenser. NRK spør heller ikke om tilsvarende regimekritiske demonstrasjoner er tillatt der Hamas styrer.

«Palestinere og menneskerettighetsgrupper har kritisert israel for å gå for hardhendt fram mot demonstrantene. Israel svarer at de forsvarer grensene sine og ikke bruker maktmidler utover det som er nødvendig,» avsluttet Molde. Den siste setningen var det eneste israelske argumentet som kom fram i innslaget.

«15. mai markerer starten på at flere hundre tusen palestinere ble drevet på flukt for nøyaktig 70 år siden,» sa Iraki. NRK fortalte ikke at det ble flyktninger fordi arabisk side startet krig, eller at alle jøder ble drept eller jaget ut av de områdene som arabiske styrker tok kontroll over. NRK fortalte heller ikke at flere jøder har flyktet fra arabiske land enn palestinere fra det som ble Israel.

Men til slutt klarte NRK å få det riktig. Å gjenta omkvedet om «protest mot okkupasjonen» var ikke like lett etter at Tibi hadde sagt noe helt annet.

«Demonstrantene krever at flyktningene og deres etterkommere får vende tilbake til det de anser som sitt hjemland,» avsluttet Iraki. Dagsrevyen nevnte ikke at dette vil bety slutten på verdens eneste jødiske stat.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart