Kom til MIFF Forum

NRK oppmuntret til politisk kamp mot den jødiske staten! Send din klage og bli medlem av MIFF i protest!

Mads Gilbert tar faktisk HELT feil

Mads Gilbert ble intervjuet av Rødt-leder Bjørnar Moxnes. I intervjuet ble det servert en rekke løgner. (Foto: Skjermdump Facebook)
Mads Gilbert ble intervjuet av Rødt-leder Bjørnar Moxnes. I intervjuet ble det servert en rekke løgner. (Foto: Facebook)
Men det er faktisk én ting Rødt-politikeren har helt rett i.

15. mai publiserte partiet Rødt en video på Facebook hvor partileder Bjørnar Moxnes intervjuer partikollega Mads Gilbert om situasjonen i Gaza. Videoen er delt over 1700 ganger og sett over 100.000 ganger, ifølge Facebooks tall.

I intervjuet kommet Mads Gilbert med en rekke alvorlige anklager og påstander mot Israel. Vi har gjort en faktasjekk på noen av dem.

Mads Gilbert: Dette er folkelige og breie demonstrasjoner mot okkupasjonen og mot blokaden som har vart i elleve år.

FEIL! De voldelige opptøyene langs Gaza-grensen de siste ukene er langt fra folkelige. Det er et organisert opprør av terrorgruppen Hamas, hvor målet har vært å ødelegge grensen slik at terrorceller kan infiltrere Israel og utføre terrorangrep. Mennesker har ikke beveget seg mot den israelske grensen som en del av et stort folkelige initiativ, men fordi de har blitt utkommandert av Hamas. Terrorgruppen har attpåtil betalt mennesker for å delta i opptøyene. Gazastripen er heller ikke okkupert, som Gilbert påstår. Israel trakk seg helt ut av enklaven i 2005. Den som påstår at stripen er okkupert tar feil, sier MIFFs styremedlem og advokat Jan Benjamin Rødner.

Mads Gilbert: Israelerne har stadig trappet opp angrepene. Det siste døgnet er nesten 60 palestinere drept. Blant dem elleve journalister og flere barn.

FEIL! Det er Hamas som angriper den israelske grensen. Hamas-leder Yahya Sinwar uttalte at målet deres var å rive ned grensegjerdet, slik at de kunne strømme inn i Israel og rive ut hjertet på israelere. Alle land har en rett og en plikt til å forsvare seg mot en slik galskap. Det israelske militæret forsvarer sin egen sivilbefolkning. Hvis palestinerne ikke hadde forsøkt å storme den israelske grensen, ville ingen heller blitt skutt.

Gilbert sier også at elleve journalister ble drept. Dette er et tall som ikke er rapportert noe sted. Hvor har han dette tallet fra? Da én journalist døde i opptøyene ved en tidligere anledning fikk det stor medieoppmerksomhet. Hvorfor er det ingen medier som skriver om at elleve journalister plutselig er drept? Er det fordi det ikke har skjedd og at tallet bare er diktet opp?

Mads Gilbert: Det finnes ingen grenser mellom Gazastripen og Israel. Israel har ingen offisielle grenser, fordi det er et okkupasjonsprosjekt.

FEIL! Her blir Gilberts ekstreme synspunkter nok en gang avslørt. For Rødt-politikeren handler ikke okkupasjonen om Gazastripen eller Vestbredden. Han ser i likhet med terroristene i Hamas på hele Israel som okkupert område. Han anerkjenner ikke staten Israels eksistens. Gilberts mål er at verdens eneste jødiske stat skal forsvinne og bli en arabisk stat nummer 22 og en muslimsk stat nummer 57. Faktum er at Israels grense mot Gazastripen er statens legitime grense og har vært det siden Israel ble tatt opp som medlemsland i FN i 1949. Israel er i sin fulle rett til å forsvare sine grenser. Jødene er heller ingen fremmed kolonimakt i Midtøsten, som Gilbert hevder. De er en urbefolkning og har rett til sitt lille stykke land.

Mads Gilbert: Den israelske okkupasjonsmakten sier selv at de skyter opprørsledere, som de kaller dem. Hvis et spedbarn kan være opprørsleder, så sier det kanskje mye om situasjonen.

FEIL! Her påstår Gilbert at israelske soldater skal ha skutt et spedbarn. I likhet med påstanden om elleve drepte journalister finnes det ingenting som dokumenterer denne grove anklagen. Sprer Gilbert med viten og vilje slike løgner? Det minner i så fall om de gamle blodanklagene som i hundrevis av år ble brukt mot jødene.

Det kom tidligere falske rapporter om at et spedbarn skulle ha dødd av israelsk tåregass, men dette er avvist av helsemyndighetene på Gazastripen. De sier at den åtte måneder gamle babyen døde av en medfødt hjertefeil. Gilbert har god kjennskap til helsevesenet på Gazastripen og mange kontakter der. Hvorfor sprer han en påstand som de selv avviser?

Mads Gilbert: Dette er ubevæpnede, sivile palestinere.

FEIL! Flere av dem som døde i opptøyene langs grensen har vært bevæpnet. Det er heller ikke riktig at dette er sivile palestinere. Nesten alle de drepte var aktive i den islamske terrororganisasjonen Hamas. Det er Hamas selv som opplyser om dette. De sier at kun et fåtall av de som mistet livet har vært vanlige, sivile palestinere.

Mads Gilbert: Dette er fredelige demonstrasjoner.

FEIL! Alle som har sett bilder og videoer fra opptøyene har sett at dette ikke dreier seg om noen fredelige demonstrasjoner. Hvem tar med seg steinslynger, molotov-cocktails, brennende dekk og bomber til en fredelig demonstrasjon? Issam Adwan, en av lederne for de «fredelige demonstrantene», sier målet deres er å få Israel til å forsvinne. Sa du fredelig?

Mads Gilbert: Det blir stadig større mangel på medisinsk utstyr.

DELVIS FEIL! Det er riktig at det er mangel på medisinsk utstyr på Gazastripen, men det er ikke på grunn av Israel. Israel ønsket å hjelpe på situasjonen ved å sende to lastebiler fulle av medisinsk utstyr. Blant annet 14.000 doser med intravenøs-væske, 40 pussbekken, 20 undersøkelsesbenker, 25 infusjonsstativ, 85.000 desinfeksjonsservietter og 12.500 bandasjer. Men da Hamas så at nødhjelpen kom fra Israel, valgte de å sende den tilbake. Deres hat mot den jødiske staten er altså sterkere enn ønsket om å hjelpe sin egen befolkning. Det er Hamas som i så fall har ansvaret for mangelen på medisinsk utstyr. Vil Gilbert fordømme Hamas?

Mads Gilbert: Det er en menneskeskapt situasjon. Det er en villet situasjon.

RIKTIG! Her har faktisk Gilbert helt rett. Flere titalls døde og tusenvis av mennesker er skadet i forbindelse med angrepet på den israelske grensen. Dette er en menneskeskapt og villet situasjon – fra Hamas. Dette har vært deres mål hele tiden. Også de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden ser dette. De mener Hamas ofrer sin egen sivilbefolkning for å skape avisoverskrifter. Hvert palestinsk dødsfall er en seier for Hamas, sier Israels ambassadør til Norge, Raphael Schutz. Hamas har skylden for alle dødsfallene, sier Australias statsminister Malcolm Turnbull.

Til slutt: I intervjuet gjør Gilbert et poeng ut av ingen israelere er skadet eller drept i forbindelse med opptøyene. Det er jo nettopp fordi det israelske forsvaret har klart å forsvare grensen mot infiltrasjon at ingen israelere har blitt drept. Det står ikke på drapslysten til islamistene i Hamas. Mener Gilbert det hadde gjort situasjonen bedre hvis terrorister faktisk hadde klart å komme seg over grensen og drept de sivile israelerne som bor bare noen minutters løpetur fra Gaza-grensen?

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart