Kom til MIFF Forum i Ålesund 12.-13. nov! Early bird-rabatt!

Vi trenger deg med på laget!

Skjermdump fra NRK Kveldsnytt 19. desember 2018.
Skjermdump fra NRK Kveldsnytt 19. desember 2018.

Gro Holm beklager feil på Kveldsnytt

NRK-journalisten sa at palestinsk terrorist hadde drept jødiske bosettere i raseri.

Onsdag 19. desember skrev MIFF at NRK-journalist Gro Holm serverte ren oppdikting i en reportasje på NRK Kveldsnytt. Holm sa i reportasjen at en palestiner «hadde drept to jødiske bosettere i raseri». Som MIFF påpekte senere var de to drepte israelerne IKKE bosettere. Nå beklager hun feilen.

«Du har helt rett i at de to drepte ikke var bosettere, og den feilen beklager jeg. Jeg hadde et «dopesheet» fra AP å forholde meg til, og der stod det at det var to drepte israelere i en industrisone på Vestbredden. Jeg antok at de var bosettere, men det var de altså ikke», skriver Holm i en epost til MIFF.

Ettbarnsmoren Kim Levengrond Yehezkel (29) var fra Rosh Ha’ayin utenfor Petah Tikva i det sentrale Israel og trebarnsfaren Ziv Hajbi (35) var fra Nir Yisrael i Sør-Israel. Begge jobbet i industriparken Barkan på Vestbredden. Dette er arbeidsplassen til 8000 mennesker. Halvparten av de ansatte er israelere og halvparten er palestinere. I oktober ble de to drept på jobb av sin palestinske arbeidskollega Ashraf Naalweh i et planlagt terrorangrep.

I epost-korrespondansen blir Holm også konfrontert med kritikken om at hun sa at terroristen hadde drept de to israelerne i raseri. Som MIFF påpekte, hvordan kan Holm vite at Naalweh drepte «i raseri»? Når man tar med seg maskinpistol på arbeidsplassen og skyter kolleger på kloss hold så dreper man med overlegg, i kaldt blod, ikke i raseri. Hvis han var så rasende, hvorfor valgte han da å først binde fast Kim med plaststrips før han drepte henne? Til dette svarer Holm:

«Når det gjelder begrepet «raseri», så har det ingen entydig definisjon. Det finnes ulike typer raseri, ikke bare slikt som er knyttet til impulshandlinger og affekt. For mange palestinere som har levd under israelsk blokkade (Gaza) eller daglig er vitne til hva Israels okkupasjon av Vestbredden har av konsekvenser for folks liv, har det ført til et intenst hat. Noen griper til våpen og utfører helt uakseptable terrorhandlinger, som i tilfellet med Naalweh. Jeg vet selvsagt ikke hva han følte i gjerningsøyeblikket, men mener at det jeg har sett og lest om palestinske aktivisters motivasjon og holdninger gir grunnlag for kunne snakke om underliggende raseri», skriver hun videre.

NRK-journalisten erkjenner likevel til slutt at ordbruken var uheldig.

«Når det er sagt, så hadde det trolig vært bedre om jeg ikke hadde brukt ordet «raseri», i og med at det kan tolkes – slik du gjorde – som om jeg opptrådte som allvitende», skriver Holm avslutningsvis.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart