Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Tror du journalistenes politiske orientering har betydning for deres dekning av Israel? (Illustrasjonsfoto: UNclimatechange, flickr)

69 prosent av norske journalister støtter partier som vil utsulte eller diskriminere israelere

Hva tror du det betyr for dekningen av Israel?

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Denne uken kom Medieundersøkelsen 2019. Et stadig større flertall norske journalister opplyser at de vil stemme på partiene som på ulike måter vil boikotte eller diskriminere israelere. Andelen har økt fra 61,5 prosent i 2018 til 68,7 prosent i 2019.

Partiet Rødt vil utsulte og utarme mer enn seks millioner jøder og to millioner arabere i Israel. Rødts mål er å fjerne verdens eneste jødiske stat, mens de selv kjemper for arabisk stat nummer 22 og muslimsk stat nummer 57. 12 prosent av norske journalister sier de vil stemme på Rødt.

Partiene SV og MDG  går inn for boikott av flere hundre tusen israelere som de mener bor på feil sted. De israelske bosetterne på Vestbredden ser SV og MDG som en av de store hindrene for global fred, men når nordmenn strømmer til for å bo i bosetninger andre steder, bryr de seg ikke. 21,1 prosent av journalistene støtter SV, 13,3 prosent støtter MDG.

Arbeiderpartiet går inn for diskriminering av flere hundre tusen israelere som de mener bor på feil sted. Ap vil «fraråde økonomisk samkvem» med israelske bosettere, men gjør ikke noe med at for eksempel Telenors datterselskap leverer tjenester til andre bosettereFolkeretten forbyr ikke handel med varer produsert i bosetninger. 22,3 prosent av journalistene støtter Arbeiderpartiet.

I november 2016 etterlyste MIFF navn på palestinske politikere, samfunnsledere, journalister, partier etc. som offentlig har tatt til orde for å anerkjenne Israel som et nasjonalt hjemland for det jødiske folk. Ingen av disse partiene klarer å komme med ett eneste navn, og ingen norske redaksjoner gjør noe seriøst for å lete etter noen slike navn.

Alle disse fire partiene gikk i 2017 til valg på å undergrave folkeretten og Oslo-avtalene. De går inn for å anerkjenne en palestinsk stat uten en fremforhandlet løsning, noe som ikke vil løse konflikten, men bare åpne et nytt og sannsynligvis mer blodig kapittel.

Tror du journalistenes politiske orientering har betydning for deres dekning av Israel? – Skriv din mening i kommentarfeltet.

MIFF påpeker jevnlig feil og mangler i den norske mediedekningen.

Mer bakgrunn

Hvorfor bygger Israel i bosetninger?

Palestinske ledere nekter å inngå en permanent avtale om grenser og tviholder på politiske krav som vil gjøre slutt på Israel som en jødisk stat. Når det er slik, kan vi likevel fortsette å bygge i de områdene vi har tenkt å beholde, tenker de fleste jødene i Israel.

Inngjerdete eller patruljerte områder av bosettingene dekker 3 prosent av Vestbredden

Det er ikke MIFFs ord, heller ikke en påstand fra Israels utenriksdepartement. Det er opplysninger fra Norsk Folkehjelp og Fagforbundet, to av de mest anti-israelske organisasjonene i Norge. Den dagen palestinerne er villige til å godta en jødisk stat, går det an å finne løsninger som avklarer grensene. Hittil har palestinerne avvist to stater hvis én skal forbli jødisk. Boikott av Israel er umoralsk og er et hinder for fred.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart