Bli med på MIFF Forum i Stavanger 11. og 12. november

Nytt på nytt
Skjermdump fra Nytt på nytt 15. januar 2021.

Forsvarte fremstillingen av israelere som massedrapsmenn

NRKs underholdningsdirektør Charlo Halvorsen avslørte samtidig sin egen uvitenhet.

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Torsdag 11. februar behandlet Kringkastingsrådet en klage på et utspill fra programleder Bård Tufte Johansen på underholdningsprogrammet «Nytt på nytt», hvor Johansen fremstilte israelerne som massedrapsmenn.

– Israel vaksinerer for fullt – men ikke palestinerne. Det er dumt å kaste bort vaksiner på noen som skal dø snart, sa Bård Tufte Johansen i innledningen av programmet, som ble sendt på NRK 15. januar 2021.

Da klagen ble behandlet i Kringkastingsrådet forsvarte NRKs underholdningsdirektør Charlo Halvorsen utspillet til Johansen.

– Dette var en åpningsvits som Bård har i starten av hvert program. Det var riktignok en hard vits, men basert på en rekke nyhetsoppslag om forskjellsbehandling av vaksinering av folk i Israel, sa Halvorsen.

Det er ikke første gang det «vitses» om folkemordanklager mot Israel på «Nytt på nytt». I fjor var komiker Sigrid Bonde Tusvik gjest i programmet. Da sa hun at «israelerne jobber hundre prosent med å drepe palestinerne».

Halvorsen forsvarte altså den siste folkemordanklagen med nyhetsoppslag om forskjellsbehandling i vaksineringen av innbyggerne i Israel. Her avslørte underholdningsdirektøren sin egen uvitenhet. Det er ingen forskjellsbehandling i vaksineringen av innbyggerne i Israel. Alle israelere – om de er jøder, arabere eller annet – vaksineres uten diskriminering.

Da Israel allerede 1. januar markerte at de hadde satt én million vaksiner, var det den israelske araberen Muhammad Abd al-Wahhab Jabarin som fikk æren av å få det symboltunge sprøytestikket nummer én million.

Så er det heller ikke dette den urettmessige kritikken mot Israel har handlet om. Kritikken har ikke gått på at Israel forskjellsbehandler egen befolkning, men at de ikke vaksinerer palestinerne på Vestbredden og Gazastripen.

Disse er ikke israelske borgere og deres helsevesen er ikke Israels ansvar. De bor i de palestinske selvstyreområdene og palestinske helsemyndigheter har hatt ansvaret for palestinernes helsevesen siden Oslo-avtalen i 1993.

Oslo-avtalen, som ikke er en endelig fredsavtale, er allment ansett som en internasjonalt juridisk bindende avtale mellom Israel og palestinerne. Den slår fast at palestinske myndigheter har ansvaret for helsetjenestene til palestinerne på Gazastripen og på Vestbredden – inkludert vaksinasjoner.

NRKs underholdningsdirektør viste videre til en NTB-artikkel hvor Amnesty kom fritt til orde med flere feilaktige og grove anklager mot Israel.

– Amnesty og ikke minst vår egen statsminister har vært ute og kritisert regjeringen i Israel, sa underholdningsdirektør til Kringkastingsrådet.

MIFF har tidligere faktasjekket artikkelen som Halvorsen viser til. Den var et grelt eksempel på fake news og inneholdt rene blodanklager. Artikkelen var så grov og demoniserende at den er klaget inn til Pressens faglige utvalg.

Det er altså fake news NRK bruker som begrunnelse for å komme med folkemordanklager mot Israel i et av sine mest sette TV-programmer.

Til slutt forsvarte Halvorsen folkemordanklagen med å si at det var innenfor NRKs oppdrag å «kritisere landets politikk i et satireprogram». Vel, skal du kritisere et lands politikk må du i det minste vite hva du kritiserer.

Kringkastingsrådet var for øvrig enig med Halvorsen om at vitsen var innafor. Det var derimot ikke den antisemittiske tiraden til Shaun Henrik Matheson på NRK P13. Kringkastingsrådet – og NRK selv – sa den var langt over streken.

– Det er trist at Kringkastingsrådet synes at «vitsen» i Nytt på Nytt var innenfor. Det kan unnskyldes at den er hardtslående, bare hvis den er sann. Men hvis det er usant, er det injurierende og hatefullt, kommenterer Jan Benjamin Rødner, styremedlem i MIFF.

– Halvorsens referanse til statsministerens uttalelse er interessant, fordi det bekrefter MIFFs tolkning av NTBs intervju med Erna Solberg: Selv om det var pakket inn i en tilsynelatende nøytral form, innebar det i virkeligheten kritikk av regjeringen i Israel. Men det forhold at statsministeren blir lurt til å si noe basert på manglende informasjon fra intervjueren, unnskylder ikke NRK. NRK plikter å undersøke sannhetsgehalten i dette som alt mulig annet, legger Rødner til.

NRKs underholdningsdirektør Charlo Halvorsen mener det er greit å spøke med at israelere bedriver folkemord. (Foto: NRK)

Oppdatering: Artikkelen er oppdatert 12. februar med kommentarene fra Rødner.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart