Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

2,8 millioner passeringer over «stengt» grense

Palestinere entrer Gazastripen fra Egypt gjennom grenseovergangen Rafah 28. april 2023. (Foto: Flash90)
Nok en gang kommer NTB med falske nyheter.

MIFF har skrevet flere ganger om hvordan Norsk Telegrambyrå (NTB) ikke bare har hatt en ekstrem overdekning av konflikten, men at dekningen også har svært ensidig og vært full av faktafeil.

Norsk Telegrambyrå (NTB) er Norges største nyhetsbyrå, og hovedleverandør av utenriksnyheter til de store norske mediene. Det norske Telegrambureau ble etablert som et privateid firma i 1867. I 1918 ble NTB kjøpt opp av noen av landets største aviser. Under andre verdenskrig ble NTB en propagandakanal for nazistene, og på folkemunne gikk byrået under navnet «Not To Believe». «Skygger fra krigen hvilte over NTB helt til ut på 1960-tallet,» skriver Wikipedia.

NTB er i dag eid av Amedia, NRK, Aftenposten, VG, Adresseavisen, Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad. «Hver dag leverer våre journalister og fotografer redaksjonelt innhold til nærmere 200 medier,» skriver nyhetsbyrået på sin nettside. NTBs journalistikk er underlagt Vær Varsom-plakaten. «Samfunnsoppdraget vårt er å gi kundene rask og pålitelig oversikt over de viktigste nyhetene,» skriver nyhetsbyrået.

Men hvor pålitelig er de egentlig? MIFF har flere ganger avdekket at NTB regelrett har kommet med falske nyheter. Et av mange eksempel er da NTB skrev at Gazastripen var omringet av en høy mur. Hadde Gaza faktisk vært omringet av en høy mur, hadde kanskje ikke over 1500 Hamas-terrorister klart å infiltrere Israel og drepe over 1300 mennesker.

For to uker siden skrev NTB en artikkel om drapsbølgen i det arabiske samfunnet i Israel, som har ført til at nesten 200 israelske arabere er drept. Dette har vært drap internt i det arabiske samfunnet i Israel, med oppgjør mellom kriminelle gjenger, familiefeider og klaner. Likevel utelot NTB helt å nevne at dette dreide som arabere som dreper arabere. De omtalte det i stedet for drap «mot arabere i Israel».

De som leser artikkelen vil nok lure på hvem gjerningspersonene er. Noen vil kanskje trekke feilaktige konklusjoner om at jøder står bak.

Fredag 13. oktober skrev NTB at Rafah-grensen har vært stengt siden 2005. (Foto: Faksimile)

Nå kommer NTB med en ny og oppsiktsvekkende faktafeil. I en artikkel gjengitt i flere norske medier skriver de at grenseovergangen Rafah mellom Gazastripen og Egypt har «vært stengt siden 2005», etter «en avtale med Israel». Men dette er ikke annet enn fake news fra NTB.

Offisielle tall fra FN-byrået OCHA, som overvåker trafikken mellom Gaza og Israel og Gaza og Egypt, viser at grenseovergangen Rafah mellom Gaza og Egypt har vært åpen 3296 dager siden 2006. I løpet av denne perioden har det vært rundt 2,8 millioner passeringer totalt inn og ut.

Så hvordan kan NTB da skrive at grensen har vært stengt siden 2005? I løpet av 2022 var grenseovergangen åpen i 248 dager, ifølge FN.

MIFF har tatt kontakt med NTB for å be dem om å svare på kritikken, men de har foreløpig ikke tatt seg tid til å besvare vår henvendelse.

Er det fake news å omtale en grense som har vært åpen i nesten 3300 dager for stengt? Si din mening i kommentarfeltet under disse sakene:

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart