NTB har laget en artikkel om Israels nye sikkerhetsbarriere mot Gazastripen som er publisert i flere norske medier. Der skriver NTB at Israel har bygget en mur rundt Gazastripen. I de fleste artiklene er saken illustrert med en soldat foran en høy murvegg. Men sikkerhetsbarrieren er ikke en mur, den består av et 65 kilometer langt stålgjerde. (Foto: Faksimile)

Med falske nyheter skal Israel demoniseres

Hvorfor er ikke sannheten så viktig for NTB når det kommer til Israel-dekningen?

Klikk her for å forhåndsbestille nå – da får du gratis forsendelse!

Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme.

I denne boken tar Conrad Myrland opp hva ledere i fagbevegelsen har sagt og skrevet om Israel det siste tiåret. Forfatteren viser hva som er feil og mangelfullt, og foreslår ord som ville vært mye bedre å bruke, ikke bare for å tine forholdet til Israel, men også for å gi et konstruktivt bidrag til fred. Det er mye LO har misforstått, blant annet om Oslo-prosessen, jødedommen og konflikten.

I hele sin tid som utenriksminister, opposisjonsleder og statsminister, har Jonas Gahr Støre (Ap) vært under press fra sine mektigste nasjonale støttespillere til å føre en mer ekstrem Israel-politikk. I denne boken får du svar på hvordan han har taklet det.

Venstresidens isfront mot Israel inneholder også 12 dypdykk-artikler, med temaer som blant annet:

  • Hvordan palestinske myndigheter belønner barnemordere og terrorister
  • Ensidig norsk anerkjennelse av Palestina vil undergrave folkeretten og Oslo-avtalen
  • Den anti-israelske norske kirke
  • Hvorfor du ikke kan ta FN-fordømmelser av Israel alvorlig

Norsk Telegrambyrå, kjent som NTB, har skrevet en artikkel om Israels nye sikkerhetsbarriere mot Gazastripen. I artikkelen, som er publisert i flere norske medier, skriver NTB at Israel har bygget en mur rundt Gazastripen. Saken illustreres i de fleste artiklene av en høy betongmur. Leserne sitter igjen med et inntrykk av at innbyggerne på Gazastripen er muret inne.

Men stemmer det at Israel har bygget en mur rundt hele Gazastripen, slik NTB påstår? Nei, for det første kan ikke Israel bygge noe rundt Gazastripen, da Israel kun grenser mot deler av Gazastripen. Den palestinske enklaven grenser også mot Egypt, men har i tillegg en lang kystlinje mot Middelhavet. Derfor er det ikke bygget noe rundt Gazastripen, slik NTB fremstiller det.

I tillegg er ikke den 65 kilometer lange barrieren en mur, men et seks meter høyt stålgjerde. Ikke én gang i NTBs artikkel er ordet gjerde nevnt, men mur nevnes hele sju ganger. Hvordan rettferdiggjør NTB bruken av ordet mur?

MIFF har vært i kontakt med tidligere IDF-offiser Grisha Yakubovich. Få har mer kjennskap til Gaza enn ham. Han sier at muren som NTB-artiklene er illustrert med ikke er en del av den nye sikkerhetsbarrieren. Tvert imot er dette et gammelt byggverk som ble bygget for å forhindre at snikskyttere på Gazastripen skulle skyte sivilbefolkningen i kibbutzer nær Gaza-grensen.

– Den nye barrieren består av et stålgjerde, sier Yakubovich på telefon fra Israel. Likevel står altså dette i bildeteksten under illustrasjonsbildet til NTBs artikkel: «En israelsk soldat står vakt ved muren rundt Gaza.»

Mesteparten av barrieren er bygget under bakken, men den er også synlig på bakkenivå med et seks meter høyt stålgjerde.

Det er brukt mye betong på barrieren, men den befinner seg under bakken. Mesteparten av barrieren er nemlig bygget under bakken, for å forhindre terrorister i å grave flere kilometer lange tuneller inn på israelsk territorium.

De siste tiårene har terrorister på Gazastripen gravd flere titalls tuneller inn på israelsk territorium. Trusselen fra disse tunellene ble for alvor kjent da de i 2006 ble brukt til å kidnappe den israelske soldaten Gilad Shalit. I 2014 ble flere israelske soldater drept i bakholdsangrep, etter at terrorister klarte å infiltrere Israel gjennom angrepstunnelene og angripe soldatene bakfra.

Den israelske sivilbefolkningen langs grensen mot Gazastripen har i årevis levd med frykten for infiltrasjon av terrorister gjennom tunellene. Terrorister som er åpne om planene om å drepe og kidnappe israelerne som bor der.

Dette nevnes ikke i det hele tatt i NTBs artikkel, annet enn at Israel frykter «forsøk på å grave under muren». Årsaken til at Israel bruker ti milliarder kroner på dette sikkerhetstiltaket er tydeligvis ikke så viktig for NTB.

Noen som har bygget en mur mot Gaza er Egypt. I februar 2020 begynte de byggingen av en åtte meter høy murvegg langs sin grense mot Gazastripen. Vi har prøvd å søke i arkivene til norske medier for å se om noen har skrevet om det, men vi kan ikke se at dette noen gang har blitt en nyhetssak hos NTB. Er ikke nyheter om Gaza så viktig når ikke Israel kan demoniseres?

Dette er ikke første gang NTB publiserer villedende og falske bilder av Israel. I 2019 publiserte MIFF rapporten Not To Believe, om NTBs svik mot leserne.

Her kan du for øvrig se en video av hvordan sikkerhetsbarrieren ble bygget:

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart