Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Er det en gladsak at terrorister blir sluppet fri i bytte mot kidnappede barn?

Palestinere løslatt fra israelske fengsler blir mottatt som helter i byen Beitunia på Vestbredden. Det viftes med de grønne Hamas-flaggene. (Foto: Flash90)
Flere av palestinerne som blir løslatt i bytte mot israelske barn sitter inne for alvorlig terrorisme.

I løpet av helgen har Hamas frigjort 40 israelske gisler fra fangenskap på Gaza. Etter planen skal 11 nye gisler løslates mandag. De frigjorte er kvinner og barn som ble kidnappet under massakren 7. oktober.

I bytte mot 51 gisler har Israel gått med på en våpenhvile i minimum fire dager. I tillegg slippes minst 150 palestinske fanger fra israelske fengsler løs, i hovedsak mindreårige og kvinner. Ingen av dem som blir frigjort er dømt for drap, men flere har stått bak alvorlige terrorangrep.

Israel har laget en liste over 300 palestinske fanger som potensielt kan bli løslatt i forbindelse med avtalen. Blant navnene på listen finner vi Muhammad Abu Katish (16), som i fjor knivstakk en ultraortodoks mann i 20-årene i Jerusalem. Offeret ble alvorlig skadet, men overlevde.

Et annet navn på listen er Abraham Zemer (15), som i april i år skjøt to ultraortodokse menn i Jerusalem. Begge ble alvorlig skadet, men overlevde. Også Bassel Abidiya (17), som angrep to personer i Jerusalem i september i år med en kjøttøks, kan bli løslatt.

Allerede er flere som satt fengslet for terrorisme sluppet fri. Mens noen av dem som allerede er blitt løslatt satt på kortere fengselsstraffer, var andre løslatte dømt til opp mot 16 år i fengsel for drapsforsøk.

En av de løslatte er Israa Jaabis, som flere norske medier har skrevet om. I 2015 ble hun stoppet i en kontroll på vei til Jerusalem. I kontrollen ropte hun «Allahu Akbar» før bilen hennes eksploderte. Jaabis og politimannen Moshe Chen ble alvorlig skadet i eksplosjonen.

Israel mente planen hennes var å utføre en selvmordsaksjon i Jerusalem. Jaabis ble dømt til 11 års fengsel for angrepet. Ifølge VG hevder hun selv at «bilen eksploderte på grunn av en teknisk feil» og at hun er uskyldig.

Jaabis fikk store brannskader i eksplosjonen og har fått plastikkirurgi betalt av israelske skattebetalere mens hun har sonet i fengsel. I 2022 fikk hun derimot nei til gratis «nesejobb», blant annet etter protester fra politimannen som ble alvorlig skadet i angrepet hennes.

Nå slipper flere av disse terroristene rett ut i samfunnet igjen. Hvorfor? Fordi Hamas kidnappet over 240 mennesker 7. oktober, inkludert 40 barn. Uskyldige kvinner og barn brukes av Hamas som pressmiddel for å få løslatt terrorister fra fengsel. Og ingen norske medier ser ut til å problematiserer dette. Tvert imot har de nærmest sammenlignet løslatelsen av uskyldige gisler med fanger fra israelske fengsler.

Avisen VG omtalte det for eksempel som en «gisselutveksling». Men det er ikke gisler Israel løslater. Det er lovbrytere. Også NRK omtalte de palestinske fangene som gisler på Kveldsnytt lørdag. NRK kom dagen etterpå med en presisering på nett om at «noen er siktet, andre dømt for forhold som varierer fra steinkasting til drapsforsøk».

Løslatelsen av 13 israelske gisler fikk et innslag på 1 minutt og 35 sekunder på NRK Dagsrevyen lørdag, blant annet fikk man se små barn nede i 2-årsalderen om ble gjenforent med familien sin. Til sammenligning varte NRKs reportasje om løslatelse av palestinere fra israelske fengsler i 2 minutter og 10 sekunder.

På Dagsrevyen lørdag sa NRKs korrespondent Yama Wolasmal også at mange av dem som blir frigjort sitter på «administrativ internerning» [administrativ forvaring er korrekt]. Men ifølge den israelske journalisten Jacob Magid, som er byråsjef i Times of Israel, sitter ingen av dem som blir løslatt i administrativ forvaring.

Og mens Israel gleder seg over at uskyldige kvinner og barn blir løslatt fra fangenskap hos en terrorgruppe, feirer palestinerne at noen dømt for terrorisme blir sluppet fri. Ved flere av løslatelsene er det feiret med Hamas-flagg, terrorgruppen som drepte over 1200 mennesker 7. oktober. Det er også ropt slagord med støtte til den palestinske terrorgruppen.

Det er det noe som burde blitt mer problematisert av mediene.

Ela (8 år) og Dafna (15) ble søndag gjenforent med mamma etter 51 dager i fangenskap hos Hamas.

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart