Klikk for å bli medlem nå!

Regjeringen har gitt en belønning til terror ved å anerkjenne fantasistaten «Palestina». Klikk her for å protestere! 

Lot VG seg lure av Hamas?

Palestinere begraves i en massegrav i Khan Younis 22. november 2023. Vi gjør oppmerksom på at dette ikke er den aktuelle massegraven som omtales i reportasjen. Bildet er kun ment som en illustrasjon. (Illustrasjonsfoto: Flash90)
Avisen sprer påstander fra Hamas om at Israel har torturert og henrettet mennesker, før de har begravet dem i massegraver.

Tirsdag 23. april publiserte VG en artikkel skrevet av journalistene Kyrre Lien og Håkon F. Høydal om funn av massegraver utenfor Nasser-sykehuset i Khan Younis sør i Gaza. I artikkelen videreformidler VG anklager fra Hamas om at lik skal ha blitt funnet med «hender og føtter bundet sammen» og at andre «bærer tegn til tortur».

Selv om anklagene kommer fra Hamas, så prøver VG å kamuflere det med å omtale dem som «palestinske myndigheter». De skriver at «palestinske myndigheter mener at palestinere er blitt drept av Israel og dumpet i disse massegravene».

VG siterer også Yamen Abu Suleiman, som de omtaler som «sjefen for sivilforsvaret i Khan Younis». De nevner ikke hans tilknytning til Hamas. I VGs artikkel blir han fremstilt som en nøytral kilde.

– Det er også tegn til henrettelser. Vi vet ikke om de ble begravd i live eller henrettet. De fleste kroppene er gått i oppløsning, sier han i en uttalelse gjengitt i VG.

Men stemmer dette – eller har VG latt seg lure av Hamas? Det er i alle fall grunn til å stille flere spørsmål ved VGs reportasje.

For allerede den 28. januar rapporterte den amerikanske nyhetskanalen NBC News at palestinerne gravde en midlertidig massegrav utenfor Nasser-sykehuset, fordi det ikke var trygt å flytte likene til gravplasser på det daværende tidspunktet.

I den amerikanske reportasjen sier lederen for sykehuset at de har begravet 150 mennesker utenfor sykehuset, «etter at likene hadde begynt å råtne». Kan den være den samme massegraven som VG nå omtaler som ny?

Ifølge GeoConfirmed, som driver med såkalt frikildeetteretning (OSINT), så skal det være den samme massegraven. Altså en massegrav som ble gravet av palestinerne selv for flere måneder siden – og ikke av det israelske forsvaret.

GeoConfirmed viser til videoer fra både 25. januar, 28. januar og 3. februar som dokumenterer at palestinerne gravde en massegrav ved sykehuset.

Det er viktig å merke seg at israelske soldater først kom til sykehusområdet 15. februar, flere uker etter at palestinerne gravde en massegrav der. Denne informasjonen er utelatt fra VGs artikkel. GeoConfirmed understreker at flere lik kan ha blitt lagt i massegraven etter at de israelske soldatene kom til stedet.

Men det avviser det israelske forsvaret (IDF) på det sterkeste. De sier de ikke har lagt noen palestinere i en massegrav ved sykehuset.

– Feilinformasjon sirkulerer om en massegrav som ble oppdaget ved Nasser-sykehuset i Khan Younis. Den aktuelle graven ble gravet av palestinerne selv for flere måneder siden, sier major Nadav Shoshani, talsperson i IDF.

IDF erkjenner at de gravde opp massegraven for å se om døde israelske gisler var begravet der, men at dette ble gjort «skånsomt og med respekt».

– Alle forsøk på å klandre Israel for å begrave sivile i massegraver er kategorisk løgn og et eksempel på en desinformasjonskampanje som forsøker å delegitimere Israel, sier Shoshani.

VG har i sin artikkel fått med at IDF avviser påstandene (dette ble lagt inn rundt 4 timer etter at den først ble publisert), men reportasjen etterlater likevel et inntrykk av at Israel er ansvarlig. VG har også intervjuet Lindis Hurum, generalsekretær i Leger Uten Grenser, som virker å bygge opp påstanden om at IDF er ansvarlig.

– Det var uakseptabelt at IDF gikk inn på sykehuset uten å gi syke og helsepersonell muligheten til å evakuere. Hvis det viser seg at massegravene som nå er funnet, inneholder sivile som kvinner og barn, er det uakseptabelt. Hvis de også viser tegn på tortur, så er det.., jeg bruker ordet «uakseptabelt» ti ganger i hvert intervju nå, sier hun til VG.

Hurum og Leger uten grenser har gjentatte ganger i løpet av krigen vært helt ukritisk til påstandene som har kommet fra Hamas.

Fra VG burde en derimot forvente mer kildekritikk, spesielt når de allerede flere ganger i løpet av konflikten er blitt lurt av Hamas (som er en bevisst strategi). Det mest kjente eksemplet er fra 17. oktober, da en feilskutt palestinsk rakett eksploderte utenfor Al Ahli-sykehuset i Gaza by.

VG, i likhet med de fleste andre norske og internasjonale medier, spredte ukritisk påstander fra Hamas om at Israel hadde bombet sykehuset. Til tross for at Hamas var eneste kilde var VG raske med å kontakte den anti-israelske aktivisten Mads Gilbert, som uttalte til avisen at dette var «et historisk nederlag for vår menneskelighet».

Da det viste seg at Hamas hadde løyet til pressen ble saken dysset ned. Det ble en liten debatt i ettertid, men uten at det fikk store konsekvenser.

Den gangen skrev MIFF en kommentar hvor vi stilte spørsmålet: «Hamas sine løgner ble avslørt, men vil norske medier likevel fortsette å tro på dem»?

Jeg tror vi kan konkludere med at svaret på det er ja.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart