Fredag 29. november hadde Dagens Næringsliv et portrettintervju med NRKs Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal. Hva har du lyst til å fortelle, når du lager et innslag? spør DN-journalisten.
Yama Wolasmal: «Alltid viktig å formidle kjedene. Jeg skal aldri bli en journalist som kun snakker om storpolitikken, uten å snakke om dem som rammes. Før en live-rapport i Dagsrevyen om et bombeangrep i Gaza, sørger jeg for å ringe folk på bakken og spørre hvordan de opplevde angrepet vi har som hovedsak. Jeg ringer sykehus og får tak i leger som kan gi meg førstehåndsbeskrivelser. Jeg vil alltid få frem stemmene til de som lider. Og min andre rettesnor er å stille beslutningstagere i denne krigen til ansvar. Hver gang jeg får mulighet til å ha en person med makt i stolen foran meg, skal de stilles til veggs. De skal ikke slippe billig unna. Jeg skal gjøre hjemmeleksen min, jeg skal være godt forberedt. Jeg skal sette meg inn i alt de har sagt, dobbeltsjekke og trippelsjekke – og konfrontere dem med usannhetene og propagandaen som pumpes ut.»
Uttalelsen får Jan Benjamin Rødner, varamedlem i MIFFs hovedstyre, til å reagere.
– Yama Wolasmal, Sidsel Wold og andre NRK-medarbeidere sier de vil få fram stemmene som lider, og stille folk med makt til veggs. Men hva når stemmene som lider også lyver? Hva med når denne metoden lager et falskt bilde av det som skjer? kommenterer Rødner.
– Dette er ikke oppskriften på objektiv og sannferdig rapportering. Det er oppskriften på å stille NRKs mikrofonstativ til disposisjon for dem som greier å fremstille seg som uskyldige ofre, uansett om de faktisk er ofre eller om de egentlig er de skyldige. Dette blir veldig langt unna det NRK selv skryter på seg av hvordan de arbeider og rapporterer, legger han til.