Flere vil nok trekke til strendene og under parasollene hvis gradestokken kryper over 50 grader. (Foto: Jennifer Stahn/Flickr)

Mener Israel må forberede seg på 50 varmegrader

Klimaforsker James Salinger mener Midtøsten vil bli hardt rammet av klimaendringer.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Israelere må forberede seg på svært høye sommertemperaturer i framtiden, hvis man ikke klarer å bremse den globale oppvarmingen. Det advarer den prisvinnende klimaforskeren James Salinger om. Innen 2050 kan det bli vanlig med hetebølger opp mot 46 grader, mens det innen 2100 kan bli opp mot hele 50 grader i Israel om sommeren, skriver Times of Israel.

I Israel vil den utbredte bruken av klimaanlegg og landets evne til å avsalte store mengder vann bidra til å dempe effektene av den ekstreme varmen og stadig minkende tilgang på naturlige vannkilder. Men for mange andre land i regionen, som ikke har disse fordelene tilgjengelig, kan ekstremvarme og mangel på vann føre til at det bryter ut krig om de begrensede ressursene.

Mens den globale oppvarmingen i andre deler av verden først og fremst vil påvirke vintrene, er det anslått at somrene blir verst i Midtøsten og Nord-Afrika. Innen 2050 kan det bli opp mot 118 dager med hetebølger i året.

Ifølge Salinger, som var en av hovedforfatterne av FN-rapporten som fikk Nobels fredspris i 2007, vil Midtøsten og Nord-Afrika være blant områdene som vil merke klimaendringene mest, siden regionen er så tørr.

– Varme er energi og når den treffer is eller vann, så vil energien først endre tilstanden til vannet – som å smelte is til vann eller omgjøre vann til damp. Når du smelter is, så varmes ikke vannet før isen er helt smeltet. På steder hvor jorden er tørr, vil energien derimot varme opp luften umiddelbart, forklarer den anerkjente klimaforskeren, som nylig besøkte Israel.

– Langs kysten i Israel vil du fortsatt få havbris og luftfuktighet, men du vil få over 50 grader i innlandet, enten du bor i Jerusalem eller Petah Tiqwa.

Salinger advarer også om at oppvarmingen i Midtøsten vil føre til mer ekstremvær, som tropiske regnstormer. Det vil også bli flere skogbranner.

Flere skogbranner herjet i Israel i vår. Slike branner vil det bli mer av i framtiden. (Foto: Det israelske brannvesenet)

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart