Innbyggerne i Jerusalem måtte frem med paraplyen under et lite regnskyll i desember 2022. (Foto: Flash90)

Tørreste vinter på rundt 60 år

Det har vært lite nedbør i Israel så langt i vinter. Det er dårlig nytt for vannstanden i Genesaretsjøen.

Vinteren så langt har har vært den tørreste på rundt 60 år i Israel, med betydelig mindre nedbør enn tilsvarende periode i fjor.

Ifølge Israels meteorologiske institutt har den lille nedbørsmengden gjort at vannstanden i Israels viktige ferskvannssjø Genesaretsjøen bare har økt med rundt to centimeter. Normalt har starten av vinterperioden fra desember og frem til 19. januar ført til at innsjøen har økt med flere titalls centimeter. De siste årene opp mot én meter i samme periode.

Ikke siden målingene begynte i 1964 har innsjøen steget så lite som i år.

Genesaretsjøen er en viktig ferskvannskilde for Israel og i løpet av sommeren synker vannstanden betraktelig. Derfor er innsjøen avhengig av at det kommer nedbør i løpet av vinteren for å fylle seg opp igjen.

Også i perioden 2013 til 2018 var det tørre vintermåneder, som gjorde at vannstanden i Genesaretsjøen ble faretruende lav. Men selv ikke da kom det så lite nedbør som det har gjort så langt denne vintersesongen.

En gjennomsnittlig israelsk vinter, fra desember til mars, fører normalt til at vannstanden øker med 1,6 meter. Dermed må det komme mye nedbør i løpet av vinterens siste måneder for å ta igjen det tapte.

Amos Porat ved klimaavdelingen til meteorologisk institutt sier at vinteren enda ikke er over og at det fortsatt kan komme mye nedbør.

– Det er en sjanse for at situasjonen vil forbedre seg, men det er også en sjanse for at regnsesongen vil ende negativt, sier han.

Til tross for lite nedbør er situasjonen foreløpig ikke alvorlig. De siste årene har det kommet uvanlig mye regn, som gjorde at vannstanden i Genesaretsjøen i fjor nådde sitt høyeste nivå på 30 år. Men på sikt, om det blir tørke i lengre perioder, er det dårlig nytt for ferskvannssjøen.

Hvis vannstanden i Genesaretsjøen blir for lav risikerer man at vannet blir ødelagt, blant annet ved at saltinnholdet øker. Derfor har israelske myndigheter iverksatt et prosjekt for å pumpe avsaltet sjøvann inn i innsjøen ved behov, hvis det blir lengre tørkeperioder i fremtiden.

Israelere nyter et bad i Genesaretsjøen 17. september 2022. (Foto: Flash90)

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart