Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Tord Lien får med seg NTNU-forskere til Israel

Skjermdump fra Universitetsavisa.
Skjermdump fra Universitetsavisa.
Universitetsavisa kjører kampanjejournalistikk mot Israel-samarbeidet anført av konen til ytterliggående Israel-boikotter. Inhabilitet?

NTNU vurderer samarbeid med israelske oljeforskere, melder Universitetsavisa på morgenkvisten 9. juni 2016. «Egil Tjåland, instituttleder ved Institutt for petroleumsteknologi og geofysikk, drar til Israel for å knytte kontakter med israelske oljeforskere,» skriver journalist Solveig Mikkelsen.

– Jeg blir med fordi vi ble bedt om det fra rektor, og fordi dette kan bli et interessant forskningssamarbeid med veldig gode institusjoner og dyktige forskere, sier Tjåland. Så langt alt vel og bra.

Men Mikkelsen bruker mye plass i artikkelen på å problematisere et teknologisamarbeid med Israel i energisektoren. Det kommer ikke fram i artikkelen at hun er konen til førsteamanuensis Trond Andresen ved NTNU, en ytterliggående Israel-boikotter som de siste årene har oppfordret til boikott av Krystallnatt-markeringer og bar antisemittisk budskap som var så drøyt at toppledelsen i LO ba ham legge det bort.

Andresen er på ballen også denne gang. Allerede 10. juni har Universitetsavisa publisert hans eget  protestinnlegg mot forskningssamarbeidet.

Hvor våken har Universitetsavisas redaktør vært i denne saken? » Redaktøren skal opptre fritt og uavhengig overfor personer eller grupper som av ideologiske, økonomiske eller andre grunner vil øve innflytelse på det redaksjonelle innholdet. Redaktøren skal verne om redaksjonens produksjon av fri og uavhengig journalistikk,» heter det i Vær Varsom-plakaten.

På Trond Andresens åpne Facebook-side hyllet han konens artikkel mindre enn tre timer etter at den ble publisert 9. juni. «Bra og viktig oppslag i Universitetsavisa i dag (men jeg er litt inhabil fordi det er skrevet av kona mi, Solveig Mikkelsen),» skrev Andresen. Hvis Andresen er «litt innhabil» for å rose sin kone, må vel Mikkelsen være grovt inhabil når hun vier sin journalistiske penn til en av mannens kampsaker i Universitetsavisa?

Vær Varsom-plakaten er klar: «Redaktøren og den enkelte redaksjonelle medarbeider skal verne om sin uavhengighet, integritet og troverdighet. Unngå dobbeltroller, verv, oppdrag eller bindinger som kan skape interessekonflikter eller føre til spekulasjoner om inhabilitet.»

Spekulasjonene er i gang.

 

Ros til regjeringen

Men spekulasjoner til side, dette er i virkeligheten en stor gladsak. Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) kunngjorde sine planer om Israel-besøk på MIFFs europeiske Israel-konferanse 15. april. At han får med seg forskere fra NTNU, er bare ett av flere tegn på at turen kommer til å bli viktig for norsk-israelsk energisamarbeid. Lien følger opp de gode kontaktene med Israel som forgjengeren Ola Borten Moe (Sp) startet under regjeringstiden til de rødgrønne. Med Andresens meningsfeller langt utenfor regjeringslokalene kan dette arbeidet nå skyte fart.

Viktig er det også som Elnar Holmen, politisk rådgiver i Olje- og energidepartementet, påpeker overfor Universitetsavisa: «Israelske oljefunn ligger ikke i omstridte områder.»

Holmen har sendt følgende redegjørelse til Universitetsavisa:

«Norske myndigheter tar ikke stilling til uløste avgrensningsspørsmål som ikke berører norske havområder, men oppfordrer partene til å løse uavklarte spørsmål i tråd med folkeretten. Regjeringens tilrådning til norske selskaper er at det bør utvises tilbakeholdenhet med hensyn til undersøkelser og utnyttelse av naturressurser i havområder med uavklarte eller omstridte jurisdiksjonsforhold.  Denne forsiktighetslinjen og oppfordringen til norske selskaper gjelder i omstridte områder generelt, og den er ikke spesielt knyttet til Israel. De store israelske funnområdene ligger ikke i omstridte områder, og norske selskaper kan på lik linje med andre engasjere seg der.»

Nok en gang blir det bekreftet at MIFF hadde rett da vi avslørte nyhetsbyrået NTBs forfalskning i 2012.

Nå vrir anti-Israel-sekten på NTNU seg i smerte. «Som å vise langfingeren til forskningsetikken,» skriver Andreas Sjalg Unneland, talsperson for Venstrealliansen UIB.

MIFF sier til NTNU og regjeringen: Fortsett å gi full gass i energisamarbeidet med Israel! Mer demokratisk og fri naturgass er det vanskelig for Europa å få tak i, på dette eller andre kontinenter.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart