Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Arbeiderpartiet gjorde «en feil» i innstillingen om boikott

- Sentralstyret har ikke hatt et ønske om å endre politikk overfor Israel, skriver politisk rådgiver i Ap til MIFF. Her partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik. (Foto: Arbeiderpartiet, flickr)
- Sentralstyret har ikke hatt et ønske om å endre politikk overfor Israel, skriver politisk rådgiver i Ap til MIFF. Her partileder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik. (Foto: Arbeiderpartiet, flickr)
«Det skjedde en feil» med landsmøtepapirene, forklarer en politisk rådgiver. Men også oppdatert tekst gir boikott-tilhengerne vann på mølla før landsmøtet.

Fredag 24. mars meldte MIFF at sentralstyret i Arbeiderpartiet ga sin støtte til «handelsboikott av varer og tjenester fra de okkuperte områdene». Dette kom fram i landsmøtepapirer publisert av Ap hvor sentralstyret ga kommentarer til forslag fra ulike deler av partiet.

Etter MIFFs artikkel, tok Knut Marius Gaarder, leder av Venner av Israel i den norske Arbeiderbevegelse (VINA), kontakt med Arbeiderpartiet. Kunne det stemme at sentralstyret så åpent tok til orde for handelsboikott?

Nei, det viste seg å være en feil fra partiets side.

I forrige uke het det i landsmøtepapirene (forslag 966 fra AUF i Sør-Trøndelag):

«Sentralstyret deler forslagstillernes syn på Israels bosettingspolitikk og støtter forslaget om handelsboikott av varer og tjenester fra de okkuperte områdene.»

Når denne artikkelen publiseres kl. 14.15 onsdag 29. mars ligger dette dokumentet fortsatt tilgjengelig på nettet, men ikke tilgjengelig fra samlesiden for landsmøtepapirer. (Oppdatering torsdag 30. mars: Dokumentet er nå fjernet.)

På samlesiden er det nå publisert nye landsmøtepapirer hvor sentralstyrets innstillingsbegrunnelse er endret til følgende:

«Israelske bosettinger på okkupert område er i strid med folkeretten. Denne holdningen er i tråd med norske regjerings holdning gjennom mange år – og har bred internasjonal støtte.

Vår politikk overfor Israel ligger fast.

Arbeiderpartiet mener at det bør ikke handles med varer og tjenester produsert på okkupert område.

Vi vil at norske myndigheter skal utarbeide en skriftlig anbefaling til norsk næringsliv som fraråder økonomisk samkvem som støtter opp om bosettingsvirksomheten, og andre folkeretts – og menneskerettighetsbrudd i de okkuperte palestinske områdene.

Vi vil at det skal arbeides videre internasjonalt for å innføre omforente restriksjoner på varer som er produsert på okkupert land.»

Øyvind Grøslie Wennesland, politisk rådgiver i Arbeiderpartiet, forklarer saken slik til MIFF:

– Det skjedde en feil da vi skulle forberede merknadene til de innkomne forslagene før behandlingen i sentralstyret. Merknaden, slik den stod, gjenspeilet ikke sentralstyrets holdning til handelsboikott av Israel og ble derfor endret. Det har ikke vært et ønske om å endre politikk på området gjennom innstillingen til de innkomne forslagene. Derfor er merknaden endret slik at den er i tråd med partiets vedtatte politikk, skriver Grøslie Wennesland i en e-post.

Vi kan spørre oss selv: Ville denne «feilen» blitt oppdaget før landsmøtet dersom ikke MIFF hadde satt søkelys på saken og et stort antall Israel-venner hadde kontaktet Arbeiderpartiet med protest?

Klikk på bildet for å se forslag 966 i "feil" og oppdatert versjon.
Klikk på bildet for å se forslag 966 i «feil» og oppdatert versjon.

 

 

Kommentar fra MIFF

På Arbeiderpartiets landsmøte 20.-23. april vil forslag om boikott av israelske bosettere bli behandlet. Landsmøtet bør avvise både forslagene og sentralstyrets innstilling.

Den nye formuleringen fra sentralstyret i Ap gir ikke en like klar direkte støtte til handelsboikott som den første teksten som tilsynelatende ble skrevet av noen i Arbeiderpartiets stab. I stedet for norsk alenegang med boikott, ønsker sentralstyret å jobbe internasjonalt for «omforente restriksjoner». I klartekst betyr nok dette at Arbeiderpartiets ledelse ønsker boikott, men de vil ikke starte en boikott før de har fått med seg andre land. De aner nok de skadelige konsekvensene for Norge dersom en norsk regjering går i gang med dette alene.

Med mindre Aps landsmøte avviser alle boikottforslagene og sentralstyrets innstilling, vil MIFFs konklusjon fra 24. mars stå ved lag: Stortingsvalget 11. september blir et valg for eller imot boikott av jøder som bor i Øst-Jerusalem, Golan, Judea og Samaria (Vestbredden). Ap vil få støtte for boikottlinjen fra SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne.

Aps landsmøte bør absolutt avvise boikott av israelske bosetninger.

«Mot alle retten skal bli øvet, slik vil vi ha vårt samfunns lov», synger de i Internasjonalen på Aps landsmøter. Men ingen i Ap tenker på å boikotte russiske, tyrkiske, kinesiske, indonesiske eller armenske «bosettere». Hva med alle de de andre over 150 land- og havområdene som er omstridt, ikke bare i Afrika og Asia, men også i Europa? Enten det er advarsel, merking eller boikott kaster Ap seg på en linje som behandler israelske bosettere etter en annen standard enn andre lands bosettere. Det er urett.

Vi utfordrer hvilken som helst Ap-politiker – som har mot til det – om å gå på talerstolen på landsmøtet og stille følgende spørsmål til salen: Finnes det noen palestinske politikere, samfunnsledere, journalister, partier etc. som offentlig har tatt til orde for en anerkjennelse av Israel som et nasjonalt hjemland for det jødiske folk?

Vi vet hvordan det vil gå. Det vil bli dørgende stille, og hykleriet vil være avslørt. Arbeiderpartiet har  kjempet i tiår for en tostatsløsning, men det finnes ikke noen palestinske ledere som har akseptert to stater for to folk – en jødisk og en palestinsk stat. Samtidig står palestinerne veldig steilt på at de skal være arabisk stat nummer 22 og muslimsk stat nummer 57.

Kjære landsmøtedeltakere i Arbeiderpartiet! Glem ikke at palestinske ledere ser på hele Israel som okkupert. Går dere inn for boikott av jøder på Vestbredden, vil neste krav fra deres palestinske venner bli boikott av alle seks millioner jøder i Israel. Fagforbundet, som har en plass i Arbeiderpartiets sentralstyre, går allerede inn for full boikott av Israel.

Glem ikke at Israels okkupasjon av Vestbredden er lovlig etter folkeretten. Og glem ikke at nesten alle palestinere styres av sine egne. Israel vant områdene i en forsvarskrig i 1967. Den eneste grunnen til at Israel fortsatt har militær kontroll over området, er at lederne til palestinerne som bor der ikke har akseptert at Israel skal forbli en stat med jødisk flertall og identitet. En israelsk tilbaketrekning nå vil ikke føre til fred og sameksistens, men en opptrapping av vold og terror og et sammenbrudd av de palestinske selvstyremyndighetene.

Glem ikke at til tross for 50 år med utbygging av israelske bosetninger, er ikke arealet som bosetningene legger bånd på større enn 3 (tre!) prosent (ifølge Fagforbundet og Norsk Folkehjelp) eller 2,7 prosent (ifølge NRK). De siste 20 årene er det ikke etablert noen større nye bosetninger, og antallet boliger bygd i bosetninger har vært mye lavere under Netanyahus siste statsministerperioder enn under Oslo-prosessen på 1990-tallet.

Dere synger så fint på landsmøtet om ånden deres, som er «frihets vern». Har dere ofret litt tankekraft på å sette dere inn i hvorfor israelere flest IKKE ser på bosetningene som folkerettsstridige eller ulovlige? Og hva er mest ulovlig – å fortsette krigen mot Israel i stadig nye generasjoner, eller å bygge boliger? Hva er mest ulovlig, å gi terrorister tre millioner kroner i belønning daglig, eller daglig å bygge 6-7 boliger på “feil” sted?

Vanlig praksis i vestlige land viser at det ikke er noe grunnlag i folkeretten for å forby økonomisk aktivitet i okkuperte områder. Avgjørelser ved flere europeiske domstoler bekrefter det samme. Den type “folkerett” som Arbeiderpartiet holder seg til, er vel ikke en “folkerett” som bare rettes mot Israel og sionistiske jøder?

Et flertall av jødene i Israel ønsker i prinsippet – og særlig dersom det gir en ekte fred – å trekke en grense mot en palestinsk stat og fjerne eller flytte de bosetningene som blir liggende på østsiden av grensen. Ved å vedta boikott skyver Arbeiderpartiet disse fredssøkende israelerne fra seg, og gir politisk vekstgrunnlag for israelere som Aps ledelse ser på som ekstreme.

De 22 arabiske landene avviser kategorisk og absolutt Israel som en jødisk stat, samtidig som de selv håndhever sin arabiske og muslimske identitet med varierende grad av jernhånd. Det er dette hykleriet landsmøtet i Arbeiderpartiet kan komme til å gi sterkere støtte til enn noen gang. Det er et håndslag til ekstremisme, og en sikker oppskrift på mer terror.

 

  • Hva tenker du om forslagene om boikott og Ap-sentralstyrets nye innstilling? Skriv din kommentar i kommentarfeltet. Send din saklige protest til post@arbeiderpartiet.no og/eller på partiets Facebook-side.
  • Hjelp MIFF å mobilisere mot boikotten! Bli medlem nå og/eller gi en gave til konto 78770654539, Vipps 39881 eller via SMS i skjemaet under. Vi trenger deg med på laget!

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart