Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Arbeiderpartiet snur og går inn for boikott

Partileder Jonas Gahr Støre og sentralstyret i Arbeiderpartiet skriver som kommentar til et forslag fra AUF Sør-Trøndelag at de «støtter forslaget om handelsboikott av varer og tjenester fra de okkuperte områdene». (Foto: Arbeiderpartiet, flickr)
Partileder Jonas Gahr Støre og sentralstyret i Arbeiderpartiet skriver som kommentar til et forslag fra AUF Sør-Trøndelag at de «støtter forslaget om handelsboikott av varer og tjenester fra de okkuperte områdene». (Foto: Arbeiderpartiet, flickr)
Sentralstyret gir nå sin støtte til "handelsboikott av varer og tjenester fra de okkuperte områdene", viser MIFFs gjennomgang.

Hittil har Arbeiderpartiets ledelse avvist boikott av Israel i ulike former. Men går det som sterke krefter i Arbeiderpartiet vil, og venstresiden vinner valget, kan det bli norsk politikk å straffe jøder som regjeringen mener bor på feil sted. I papirene før landsmøtet i april kommer det fram at sentralstyret gir sin støtte til forslag om handelsboikott av varer og tjenester fra de okkuperte områdene.

Prosessen har vært i gang noen år allerede. I 2013 gikk Arbeiderpartiet inn for en egen merking av varer fra israelske bosetninger på Vestbredden.

– Ap går ikke inn for boikott, men for klart og tydelig å fraråde selskaper og forbrukere å handle varer som er produsert i de okkuperte territoriene, sa  Anniken Huitfeldt (Ap) i 2014. I november og desember 2016 brøt Arbeiderpartiet i Trondheim og Tromsø med denne linjen, og støttet vedtakene om kommunal boikott av varer og tjenester fra bosetningene.

I forslag som landsmøtet skal behandle i april, ligger det inne minst tre forslag som på ulike måter går inn for boikott av varer og tjenester fra de israelske bosetningene. Forslagene kommer fra Vest-Agder Arbeiderparti (hvor en av stortingskandidatene ser på Israel som «ondskapens sanne ansikt»), Internasjonal Forum og AUF i Sør-Trøndelag.

Nå gir også sentralstyret boikottforslagene sin tydelige støtte. Til forslaget fra AUF i Sør-Trøndelag skriver sentralstyret: «Sentralstyret deler forslagstillernes syn på Israels bosettingspolitikk og støtter forslaget om handelsboikott av varer og tjenester fra de okkuperte områdene.» Sentralstyret har oversendt forslagene til «redaksjonskomitéen for andre politiske saker» for «samordning».

Dersom Ap danner regjering etter valget, vil de få støtte for boikottlinjen fra SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne. Stortingsvalget blir dermed et valg for eller imot boikott av jøder som bor i Øst-Jerusalem, Golan, Judea og Samaria (Vestbredden).

 

Alternative fakta

Israel-venner over hele landet kommer ikke til å glemme Arbeiderpartiets boikottstøtte når de går inn i stemmelokalene 11. september. Det gjelder også Israel-venner som i utgangspunktet ikke er særlig begeistret for bosetninger. De forstår alle at boikottforslagene hviler på «alternative fakta».

Til tross for 50 år med utbygging av israelske bosetninger, er ikke arealet som bosetningene legger bånd på større enn tre (3!) prosent (ifølge Fagforbundet og Norsk Folkehjelp) eller 2,7 prosent (ifølge NRK). De siste 20 årene er det ikke etablert noen større nye bosetninger, og antallet boliger bygd i bosetninger har vært mye lavere under Netanyahus siste statsministerperioder enn under Oslo-prosessen på 1990-tallet.

Det er ikke slik som Vest-Agder Arbeiderparti hevder, at «Palestina i 1947 ble delt mellom Israel og Palestina». Det britiske mandatområdet Palestina ble foreslått delt i en jødisk og en arabisk stat. Den eneste grunnen til at araberne (palestinerne) ikke fikk sin stat i 1947, er at de avviste en jødisk stat og gikk til krig. Den eneste grunnen til at palestinerne ikke har fått sin egen stat i 2017, er at de fortsatt avviser en jødisk stat og fortsetter diplomatisk (og til dels og sporadisk voldelig) krig.

 

Hva Arbeiderpartiet glemmer

Arbeiderpartiet ser ut til å glemme at palestinske ledere ser på hele Israel som okkupert. Går dere inn for boikott av jøder på Vestbredden, vil neste krav fra deres palestinske venner bli boikott av alle seks millioner jøder i Israel. Fagforbundet, som har en plass i Arbeiderpartiets sentralstyre, går allerede inn for full boikott av Israel.

Arbeiderpartiet ser ut til å glemme at Israels okkupasjon av Vestbredden er lovlig etter folkeretten. Israel vant områdene i en forsvarskrig i 1967. Den eneste grunnen til at Israel fortsatt har militær kontroll over området, er at lederne til palestinerne som bor der ikke har akseptert at Israel skal forbli en stat med jødisk flertall og identitet. En israelsk tilbaketrekning nå vil ikke føre til mer fred og sameksistens, men en opptrapping av vold og terror og et sammenbrudd av de palestinske selvstyremyndighetene.

I Arbeiderpartiets sentralstyre sitter partileder Jonas Gahr Støre og nestlederne Hadia Tajik og Trond Giske. Vi kan med stor grad av sikkerhet slå fast at ikke en eneste av dem kan navnet på en palestinsk politiker som anerkjenner Israel som et nasjonalt hjemland for det jødiske folk.

 

Hva er mest ulovlig?

Arbeiderpartiets boikott-tilhengere hevder Israels bosetninger på Vestbredden er ulovlige og folkerettsstridige. Dette blir grundig tilbakevist av israelske myndigheter. Og hva er mest ulovlig – å fortsette krigen mot Israel i stadig nye generasjoner, eller å bygge boliger? Hva er mest ulovlig, å gi terrorister tre millioner kroner i belønning daglig, eller daglig å bygge 6-7 boliger på “feil” sted?

Vanlig praksis i vestlige land viser at det ikke er noe grunnlag i folkeretten for å forby økonomisk aktivitet i okkuperte områder. Avgjørelser ved flere europeiske domstoler bekrefter det samme. Den type “folkerett” som Arbeiderpartiet holder seg til, er vel ikke en “folkerett” som bare rettes mot Israel og sionistiske jøder?

Senest i oktober 2016 kunne MIFF avsløre en norsk nettside som formidler salg av boliger i bosetninger på okkupert land. Hvorfor har du ikke hørt om dette? Hvorfor reagerer ikke Arbeiderpartiet.

– Fordi de norske bosetternes naboer ikke er jøder, men tyrkere, og bosetningene ikke ligger i Judea og Samaria [Vestbredden], men på Nord-Kypros. På grunn av dobbeltstandard.

Skal man tro forslagsbunken til Arbeiderpartiets landsmøte, er det bare Marokko og Israel som okkuperer landområder i denne verden. Ikke alle okkupanter møter motstand i Arbeiderpartiets lokallag. Arbeiderpartiet i Re kommune foreslår endog at «Norge må arbeide for at Russland skal få bedre internasjonale forhold». Dette blir avvist av sentralstyret. «Forslaget fremstår ikke i tråd med Arbeiderpartiets utenrikspolitiske verdigrunnlag.» Det er akkurat dette svaret sentralstyret burde gitt til boikottforslagene rettet mot Israel.

AUF i Sør-Trøndelag foreslår: «Arbeiderpartiet fordømmer staten Israels okkupasjon, undertrykking og brudd på folkerettsstridige prinsipper, og mener Norge skal vedta en handelsboikott av varer og tjenester produsert på okkupert område, inntil staten Israel innfrir vedtatte FN-resolusjoner.»

Hva med alle de de andre 150 land- og havområdene som er omstridt, ikke bare i Afrika og Asia, men også i Europa? Hvor store vil de økonomiske tapene bli for Norge når verdenssamfunnets reaksjoner på diskrimineringen av Israel slår inn over oss i tap av eksport og tap av turister?

Hvem skal avgjøre når FN-resolusjoner er innfridd av Israel? Den arabiske liga og deres alliansepartnere i udemokratiske land som har automatisk flertall i FNs generalforsamling og FNs menneskerettighetsråd?

FNs sikkerhetsråd har i resolusjon 242 krevd av Israels naboer at de aksepterer at Israel skal ha “sikre og anerkjente grenser”. Mener noen i Arbeiderpartiet at dette kravet er innfridd? Mens landsmøtet er samlet i april, kommer jihadistene i Hamas (tvillingene til Islamsk Stat) å grave nye angreps-tunneler inn i Israel som de planlegger å bruke for å drepe eller kidnappe israelske sivile eller soldater.

 

Artikkelen fortsetter under faksmilen.

 

Faksmile fra Arbeiderpartiets landsmøtepapirer.
Faksmile fra Arbeiderpartiets landsmøtepapirer.

 

Kampen mot ekstremisme og terror

I sentralstyrets forslag til partiprogram for stortingsperioden 2017-2021 nevnes ikke ordene Israel eller Palestina. Slik var det også i inneværende stortingsperiode. I det nye forslaget er Midtøsten nevnt én gang i kapittelet om «Fred og sikkerhet»:

«Ustabilitet preger Europas nabolag. Sårbare, autoritære og ikke-fungerende stater er arnested for krig og konflikt, humanitære lidelser, radikalisering og ekstremisme. Terrororganisasjonen IS rammer sivilbefolkningen i Midtøsten og utfordrer vår sikkerhet gjennom terroranslag mot uskyldige sivile i Europa. Det kreves et bredt sett av virkemidler for å møte disse truslene. Norge må bidra til kampen mot ekstremisme og terror.»

Et flertall av jødene i Israel ønsker i prinsippet, og særlig dersom det gir en ekte fred, å trekke en grense mot en palestinsk stat og fjerne eller overføre de bosetningene som blir liggende på østsiden av grensen. Ved å vedta boikott skyver Arbeiderpartiet disse fredssøkende israelerne fra seg, og gir politisk vekstgrunnlag for israelere som Aps ledelse ser på som ekstreme.

De 22 arabiske landene avviser kategorisk og absolutt Israel som en jødisk stat, samtidig som de selv håndhever sin arabiske og muslimske identitet med varierende grad av jernhånd. Det er dette hykleriet sentralstyret i Arbeiderpartiet nå gir en sterkere støtte til enn noen gang. Det er et håndslag til ekstremisme, og en sikker oppskrift på mer terror.

 

  • Hva tenker du om den nye boikottlinjen til Arbeiderpartiet? Skriv din kommentar i kommentarfeltet. Send din saklige protest til post@arbeiderpartiet.no og/eller på partiets Facebook-side.
  • Hjelp MIFF å mobilisere mot boikotten! Bli medlem nå og/ eller gi en gave til konto 78770654539, Vipps 39881 eller via SMS i skjemaet under. Vi trenger deg med på laget!

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart