Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Spørsmålet du aldri ville vente fra NRK

Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 16. april 2017.
Skjermdump fra NRK Dagsrevyen 16. april 2017.
«AUF presser på for Palestina» og NRK overrasker.
  • Hjelp MIFF å formidle israelernes perspektiver og rette opp det falske bildet av Israel. Bli medlem av MIFF. Alle nye som blir medlemmer i april 2017 mottar boken Israel under lupen GRATIS i velkomstpakken (veil. pris 298,-). 

Søndag 16. april slo NRK Dagsrevyen opp at AUF presser på for at Norge skal anerkjenne «Palestina» som selvstendig stat dersom Arbeiderpartiet danner regjering etter valget i september.

På landsmøtet i 2015 sa Ap-leder Jonas Gahr Støre at han «åpner for å anerkjenne en palestinsk stat», men han la også til:

– Vi må ikke sette oss selv under et kunstig kalenderpress, for dem som sitter med ansvar for utenrikspolitikken må vurdere om de vil gjøre det på den måten, eller på denne måten, sammen med dem, i den rekkefølgen, slik er utenrikspolitikken, sa Støre.

Poenget er at Arbeiderpartiet ikke nødvendigvis vil gi noen anerkjennelse straks de eventuelt skulle komme til regjeringsmakt etter valget i 2017.

– Jeg håper vi har et mandat til å finne den beste måten å gjøre det på, ikke [den beste måten] for oss, men for palestinerne, sa Støre.

Dette er ikke godt nok for AUF og leder Mani Hussaini. Han mener Norge må anerkjenne «Palestina» allerede i høst, dersom Arbeiderpartiet kommer til makten.

 

Argumentene hans som blir gjengitt av NRK er at det «ikke har blitt bedre, og de ulovlige bosetningene øker i antall».

Hussaini tar feil i begge sine argumenter. Det er økonomisk vekst i det palestinske samfunnet, og langt færre palestinere er drept i 2017 enn i 2015 og 2016. Israel har ikke etablert nye bosetninger, men bygger det israelske myndigheter anser som lovlige boliger i allerede eksisterende bosetninger.

Dagsrevyen har det dessverre ikke med, men i NRKs nettartikkel om samme sak viser redaksjonen seg fra en ny side. De stiller et kritisk spørsmål til en politiker som kommer med et pro-palestinsk utspill!

Spørsmålet AUF-leder Hussaini må svare på, er følgende:

– Hvorfor blir det bedre tilstander om man anerkjenner Palestina?

Hussaini begynner svaret sitt slik: «Det blir ikke nødvendigvis bedre.»

Hvis man vil anerkjenne for at det skal bli bedre, men man ikke er sikker på at det vil bidra til bedring – hvorfor da anerkjenne?

Hussaini fortsetter: «Men det er et viktig signal å sende ut i verden. Norge har en særskilt posisjon i Midtøsten som fredsmekler. Vi skal ikke anerkjenne bare for å anerkjenne, men bruke det som et forhandlingsmiddel.»

Det er tiår siden Norge hadde noe som var i nærheten av å ha en kjent meklerrolle i konflikten mellom israelere og palestinere, hvis vi noen gang hadde det. Oslo-prosessens norske arkitekter tilrettela for direkte forhandlinger mellom partene, mer enn at de fungerte som meklere. Norges rolle er først og fremst som leder av Giverlandsgruppen for palestinske selvstyremyndigheter. Skulle Ap og Norge anerkjenne «Palestina», vil denne rollen for Norge være ferdig samme dag.

135 andre land i verden har anerkjent «Palestina», uten at signalene fra det har vært så viktige at det har bidratt i retning av løsning. Vi vet ikke hvorfor Norges signal er mer viktig enn de fleste sør-amerikanske, afrikanske og asiatiske land? Kanskje AUF-lederen vet noe vi ikke vet?

Til slutt vil Hussaini bruke Norges anerkjennelse som et forhandlingsmiddel. Middel mot hvem? Det er palestinerne som nekter direkte forhandlinger uten forhåndsbetingelser. Israel holder hele tiden døren åpen for slike forhandlinger. Skal palestinerne presses til forhandlingsbordet ved hjelp av en norsk anerkjennelse? Det hjalp ikke med svenskenes… Palestinerne lot seg heller ikke lokke av islendingene…

Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsperson Anniken Huitfeldt kjøper heldigvis ikke Hussainis utålmodighet.

– Vi må samtale med andre land som har store interesser knyttet til denne konflikten, slik at vi ser det blir en framgang i fredsprosessen. Vi er rede til å anerkjenne Palestina, men det må føre til at det blir endringer, og at det ikke blir en rent symbolsk handling, sa Huitfeldt til Dagsrevyen.

KrFs leder Knut Arild Hareide tok også avstand fra idéen om en norsk anerkjennelse av Palestina. Han vil ikke si at saken kan velte et eventuelt samarbeid mellom Ap og KrF, men kaller det en «sterk uenighet», skriver NRK.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart