Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Vipper det mellom Israel-venner eller Israel-boikottere i ditt fylke?

10. august 2014 samlet MIFF over 500 Israel-venner til støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. (Foto: MIFF)
10. august 2014 samlet MIFF over 500 Israel-venner til støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. (Foto: MIFF)
Se oversikten og bruk for all del din stemmerett!

MIFF er en partipolitisk nøytral organisasjon. Vi ønsker å fremme forståelsen for Israel i alle partier og blant våre 10.800 medlemmer finner man støttespillere til de aller fleste partier i den norske partifloraen. Slik skal det fortsette. Venner av Israel må være aktive i flest mulig partier.

 

Forskjeller

Ved stortingsvalget 11. september 2017 er det likevel slik at holdningen til Israel i de to fremste regjeringsalternativene er betydelig ulik. Forskjellen på de to dominerende regjeringspartiene, Høyre og Arbeiderpartiet, er nok ikke så stor, selv om du vil finne betydelig mindre retoriske angrep mot Israel i toppsjiktet blant Høyre-politikere enn i toppsjiktet blant Ap-politikere (inkludert partilederen). Ap hevder at deres kritikk av Israel er velment og til Israels fordel, men partiet har for eksempel vist at de er klar til å diskriminere israelske bosettere i forhold til alle andre bosettere i omstridte områder i verden.

Forskjellene er betydelig større mellom de to største partienes støttespillere. På Høyres side uttrykker regjeringspartner FrP og støtteparti KrF stor forståelse for Israel og tar til orde for mer samarbeid. På Aps side ivrer potensielle støttespillere som SV, MDG og Rødt i varierende grad for boikott og økonomiske sanksjoner mot Israel.

MIFF har kartlagt disse forskjellene i detalj i artikler som Israel i partiprogrammene 2017-2021 og Se hva stortingspartiene svarer på MIFFs ti spørsmål. Vi har også sett i detalj på statsministerkandidatenes ord og handlinger overfor Israel i artikler om Erna Solberg og Jonas Gahr Støre. Venstresiden, pluss Venstre, går til valg på ensidig å anerkjenne staten Palestina, noe som ikke bare er imot folkeretten, men som også vil forsterke konflikten.

 

Kampen om distriktsmandatene

Ikke alle ønsker å la partienes syn på Israel styre sin stemmegivning ved stortingsvalg. Den følgende oversikten er informasjon til deg som vil la det telle med i ditt partivalg.

Oversikten kan særlig være til hjelp for deg som er åpen for å stemme på ditt andre- eller tredjevalg av partier dersom du ser at ditt egentlige førstevalg ikke har realistisk sjanse til å vinne distriktsmandat i ditt fylke.

Oversikten er IKKE en anbefaling, bare en velgerinformasjon. Uansett ønsker vi deg et godt valg og bruk for all del stemmeretten som vi er så heldige å ha både i Norge og Israel!

 

Mer om oversikten

Basert på de siste meningsmålingene publisert på nettstedet pollofpolls.no peker oversikten under ut hvor den hardeste kampen om distriktsmandater står mellom Israel-venner og Israel-boikottere og deres regjeringspartnere. Vi fokuserer på de tilfellene hvor det bare skiller desimaler eller få prosentpoeng. Klikk på fylkesnavn for å se mer detaljer fra nettstedet pollofpolls og gjør din egen vurdering. Bak fylkesnavnet oppgir vi tallet for distriktsmandater i fylket.

NB! Følg med på meningsmålinger i ditt fylke de siste dagene før valget for oppdatert informasjon.

 

Akershus – 16

Hvis KrF styrkes noen få prosentpoeng og SV, Sp eller MDG svekkes, kan KrF vinne ett mandat.

 

Aust-Agder – 4

Ap, H og Frp ser ut til å ha de tre mandatene i boks. Sp og KrF ligger nærmest å kunne ta mandatet fra Frp. Her fikk KrF utjevningsmandat i 2013.

 

Buskerud – 9

Bare fire partier ser ut til å ha sjanse til mandat. Det er knivskarp konkurranse mellom Ap og Høyre om hvem som tar et tredje mandat (differanse 0,2 prosentpoeng). FrP ligger an til 2 og Sp 1.

 

Finnmark – 5

Høyres eller Frps mandat kan gå tapt dersom Senterpartiet gjør et godt valg.

 

Hedmark – 8

Lite truer mandatene til Høyre og Frp bakfra, men H kan vinne et av Sps to mandater ved en stor oppslutning.

 

Hordaland – 15

Her er det relativt stor avstand mellom de to største partiene (Ap og H med 4 mandater), mellompartiet (Frp med 2 mandater) og fem små som alle har 1 mandat hver (SV, Sp, KrF, V og MDG). En av de siste lokale målingene gir Høyre et mandat nummer 5 på bekostning av MDG. Her fikk Høyre utjevningsmandat i 2013.

 

Møre og Romsdal – 9

En sterk oppslutning om KrF eller Høyre kan her ta et mandat fra Sp eller Ap. Her fikk Venstre utjevningsmandat i 2013.

 

Nord-Trøndelag – 6

H og Frp kniver om å ta et av Sps to mandater. De to siste mandatene i fylket ser ut til å være rimelig trygge for Ap. Her fikk Venstre utjevningsmandat i 2013.

 

Nordland – 10

Kampen står her mest mellom Høyre, Frp og Sp. Bare to av partiene ser ut til å få to mandater hver, det tredje må ta til takke med ett mandat.

 

Oppland – 7

Relativt store avstander for de to regjeringspartiene fram til Ap og Sp og ned til småpartiene. Høyre ligger best an til å vinne ett av de to mandatene fra Sp. Her fikk Venstre utjevningsmandat i 2013.

 

Oslo – 17

Her er det så mange mandater å kjempe om at stemmer på alle stortingspartiene kan bli utslagsgivende. KrF er et stykke unna å vinne mandat i fylket, men fikk utjevningsmandat i 2013.

 

Rogaland – 13

Hvis KrF går litt opp og SV litt ned, kan KrF øke fra ett til to mandater og SV gå fra ett til null. Høyre kan miste sitt mandat nummer 4 til Ap som nå har 3 (differanse 1 prosentpoeng). Her fikk Venstre utjevningsmandat i 2013.

 

Sogn og Fjordane – 5

Høyre ligger best an til å ta et av Sps to mandater.

 

Sør-Trøndelag – 10

Frp ligger nær å kunne ta to mandater og redusere Ap fra fire til tre.

 

Telemark – 6

H og Frp har lang vei opp for å kunne true Aps andre mandat, og bare et brakvalg kan gi KrF håp om å ta et av mandatene til Ap eller Sp. Her fikk KrF utjevningsmandat i 2013.

 

Troms – 7

Veldig lignende situasjon som i Telemark, men enda mindre sjanser for KrF.

 

Vest-Agder – 6

Med stor oppslutning for KrF eller Frp kan det ta ett av Aps to mandater.

 

Vestfold – 7

Her er det mest sannsynlig at de tre største partiene (Ap, H og Frp) får to mandater hver. I en siste lokal måling får Høyre tre på bekostning av Frp. Her fikk KrF utjevningsmandat i 2013.

 

Østfold – 9

Med en styrket oppslutning har Frp mulighet til å ta et mandat fra Ap. Her fikk KrF utjevningsmandat i 2013.

 

Alle artikler på MIFFs nettsted er gratis. Tjenesten er finansiert av MIFFs medlemmer, og vi håper du vil bli med på laget! Klikk her for å gå til registreringsskjema. Du som allerede er medlem, kan bli Fast for Israel! eller trappe opp for Israel på annen måte. Hvem som helst kan gi en gave med SMS i skjemaet under, til Vipps på 39881 eller bankkonto 78770654539.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart