Dersom du ikke vet hva du skal tenke om Israel

Dersom du støtter det jødiske folkets rett til sitt nasjonale hjemland i Israel

Dersom du allerede er medlem av MIFF

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1200 israelere ble drept (kart, bilder og videoer), 250 kidnappet og over 4.800 skadet. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.
 
8. oktober 2023 gikk også Hizbollah inn i krigen. De truet Israel med 150.000 raketter fra Sør-Libanon. Hizbollah er en shia-muslimsk terrororganisasjon som opererer i Libanon på vegne av Iran. Hovedkvarteret deres er i Beirut. Hizbollah står på terrorlistene til USAEUCanada og Australia, og er forbudt i Tyskland.
 
I september 2024 trappet Israel opp sitt militære motsvar mot Hizbollah, og fredag 27. september ble Hizbollah-leder Hassan Nasrallah drept. Nesten hele Hizbollahs militære ledelse er satt ut av spill, og en stor del av deres mest avanserte våpensystemer ødelagt.

Til sammen er dette resultater som israelerne håper vil vise seg å være en varig strategisk seier. Hizbollahs kapasitet til å skade Israel er betydelig svekket (i stedet for tusenvis av raketter i retur, kommer det nå bare noen titalls i døgnet), Israels avskrekningsevne er gjenopprettet og etterretningsstyrkene som sviktet så kraftig før 7. oktober-massakren har bevist at de var usedvanlig godt forberedt til et oppgjør med Hizbollah. Iran har bygget opp Hizbollah og Hamas som et strategisk våpen i kampen på å utslette Israel. De har også ønsket å bruke dem fra skremme Israel fra å gjennomføre et forhåndsangrep mot landets atominstallasjoner, før Iran utvikler atomstridshoder som de også kan true Israel med. Når Hizbollah og Hamas allerede er nedkjempet, har Israel allerede oppnådd en betydelig positiv endring i maktbalansen i krigen mot Iran.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Palestinske selvstyremyndigheter (PA) belønnet de etterlatte til de drepte terroristene med 20.000 kroner i en første utbetaling, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1200. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Omkring 250 mennesker ble tatt som gisler.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.200 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i kjølvannet av 7. oktober 2023 er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler og temasider nedover på denne siden.

 

Det var alltid riktig å støtte Israel. Gjennom århundrer ble det jødiske hjemlandet okkupert av romerske, bysantinske og ulike muslimske imperier [se tidslinje]. Jødene beholdt hele tiden sin sterke tilknytning til landet.

Dersom flere hadde støttet en jødiske statsdannelse for hundre år siden, kunne jødene hatt et tilfluktssted da nazistene startet med sin utryddelse. Men arabiske nasjonalister, inspirert av nazistisk antisemittisme, og islamistiske jihadister, skremte britene bort fra å oppfylle løftet om et jødisk nasjonalhjem. De brukte terror for å skremme, da som nå.

Dersom flere hadde støttet Israel på 1950- og 1960-tallet, ville kanskje ikke Egypt og Syria ha våget å mobilisere til krig. Men sovjetisk propaganda ble pumpet ut over Europa, og sakte, men sikkert er resultatene av Israels forsvarskrig blitt fordømt som «okkupasjon».

Dersom flere hadde støttet Israel, ville kanskje ikke Yasser Arafat ha klart å lure Nobelkomiteen og mange andre. Men Amnesty og andre humanitære organisasjoner har tatt opp arven etter Sovjets propaganda, og anklager ordningene som israelere og palestinere avtalte seg i mellom på 1990-tallet for «apartheid».

7. oktober 2023 ble det klart at jødehatende jihadister fortsatt dominerer i kampen mot Israel. Hvis du ikke støtter Israel etter massakren – hvor 1200 israelere ble drept, tusenvis skadet og over 250 tatt som gisler – vil du aldri støtte Israel. Da er det stor fare for at du alltid vil fortsette å være likegyldig.

Du bør støtte Israel fordi hatet som skapte Holocaust fortsatt lever, skrev MIFF i 2014. Du bør støtte Israel fordi Norge står overfor de samme fiender som Israel.

7. oktober 2023 ble det overtydelig hvor korrekt det var. Massakren ble begått av unge palestinske menn som er lært opp til jødehat og jihad på skoler finansiert av Norge.

  • I tredje klasse lærte de å «ofre blodet» for å «eliminere maktrøverne» og «utrydde restene av utlendingene».
  • I femte klasse har de lært at martyrdød og jihad er «den mest viktige mening med livet» og at jøder er «fiender av islam».
  • Terroristene fra 7. oktober lærte i syvende klasse at Israel er «Satans tjener». Da fikk de også lære at «å ofre livet i kamp er det største». Året etter ble de fortalt at barn som deltar i jihad er «sikkerhetsventilen i samfunnet».
  • I tiende klasse ble de fortalt at døden er skjebnebestemt og at jihad er deres kall. «Og vårt rene blod, vil vi ikke spare, vil vi ikke spare, vil vi ikke spare,» blir det messet i en annen skolebok.
  • I tolvte klasse har de lært om å «returnere» med våpen i hånd. Elevene har lært at det betyr at Israel blir borte.

Du må støtte Israel – nå mer enn noen gang. Israel er i en forsvarskrig for å hindre at 7. oktober 2023 aldri mer skal gjenta seg. Hamas skal bli vingeklippet, slik at de aldri mer har militær kapasitet. Iran og Hizbollah skal bli avskrekket. Nå må du støtte Israels forsvarskamp!

Med Israel for fred samler Israel-venner med ulikt politisk ståsted, ulik tro og livssyn. Vi har også forskjellig syn på israelsk politikk. Når det gjelder saker som er omstridt internt i det israelske samfunnet, formidler vi de store gruppenes ulike hovedsyn, uten som organisasjon å ta stilling til spørsmålene.

MIFF sprer informasjon gjennom nettsider, sosiale medier (se over), møter i lokalforeninger og nasjonale konferanser m.m. MIFF forsvarer også Israel i mediene og har aktuelle kampanjer. Etter 7. oktober-massakren er vårt innhold sett mange millioner ganger rundt på de ulike plattformene.

Her er bare noen smakebiter på MIFF-statistikken fra 7. oktober 2023 og fram til 23. september 2024:

  • Vekst fra 11.254 til 14.673 medlemmer i Norge
  • Over tusen nye medlemmer i Danmark og Sverige
  • 53,5 millioner annonsevisninger i Google
  • 4,4 millioner sidevisninger på miff.no
  • Rekkevidde til 2 millioner Facebook-kontoer
  • 6000 nye følgere på Facebook-siden
  • 3800 nye abonnenter på YouTube
  • 2300 nye følgere på TikTok
  • 1800 nye følgere på X
  • 1200 nye følgere på Instagram
  • 2,3 millioner videovisninger på Facebook
  • 1,5 millioner videovisninger på YouTube
  • 1 million videovisninger på TikTok

Les mer om MIFF og bli medlem nå!

Les artikkelen hvor MIFF korrigerer feil som stadig blir framsatt om Gaza og Hamas.

De generelle teknikkene som mediene bruker for å skape et falskt bilde av Israel

1. Konflikter hvor Israel er involvert blir dekket ekstremt mye mer enn andre konflikter som krever mange ganger flere menneskeliv.

2. Israels forsvarskamp blir ikke sammenlignet med andre lands krigføring.

3. Palestinske flyktninger blir nevnt ustanselig, selv om det har gått 75 år siden arabisk side tapte i forsøket på å utrydde den jødiske staten i 1948.

4. Levekårene til palestinerne blir ikke sammenlignet med arabiske naboland.

5. Folkeretten blir manipulert til kun å ramme den jødiske staten, og Israels rettigheter blir nesten aldri nevnt.

Les mer på temasiden Mediedekningen og bestill MIFFs bok Det falske bildet av Israel

Det skapes falske bilder av Israel i norsk skole, ikke bare på grunn av mange feil i læreverkene, men også fordi viktige elementer i det israelske narrativet er helt borte eller svært nedtonet. Klikk her for å lese faktasjekker og for å bestille MIFFs bok Opplært til fordommer.

Ingen verk nevner jødiske flyktninger fra arabiske land, og bare ett læreverk nevner Iran som en aktør i konflikten. Sterke anklager mot Israel blir framsatt, uten at Israels svar får komme fram

Mange skoleelever blir henvist av lærere til FN-sambandets infosider om Israel, Palestina og konflikten. Mange tror fn.no er en «nøytral og god» kilde.

Dette stemmer ikke. MIFF avdekket sommeren 2023 hvordan FN-sambandet misbruker skattepenger til å gi norske barn et falskt bilde av Israel. Organisasjonen er på ingen måte objektiv eller nøytral i forhold til Israel. FN-sambandet gjorde noen rettinger etter MIFFs første faktasjekk, men reagerte deretter med sjikanerende omtale av MIFF.

Selv etter 7. oktober-massakren er FN-sambandet uvillig til å kalle Hamas en terrororganisasjon.

Se hva stortingspartiene svarer på MIFFs ti spørsmål

MIFF samlet over 500 Israel-venner til støttemarkering for Israel utenfor Stortinget 10. august 2014. (Illustrasjonsfoto: MIFF)
MIFF samlet over 500 Israel-venner til støttemarkering for Israel utenfor Stortinget 10. august 2014. (Illustrasjonsfoto: MIFF)
Se hva Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti svarer på MIFFs spørsmål.

Med Israel for fred (MIFF) er en av Norges største utenrikspolitiske interesseorganisasjoner med 10.800 medlemmer, over 30.000 følgere på Facebook og over hundretusen besøk på miff.no hver måned. Før valget 11. september har MIFF bedt alle partiene på Stortinget om svar på ti spørsmål som vi vet at MIFFs støttespillere er interessert i få svar på.

Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Miljøpartiet De Grønne har svart på spørsmålene. Høyre og Sosialistisk Venstreparti har ikke svart direkte på spørsmålene, men skrevet et lengre og et kortere svar som er gjengitt i sin helhet nederst i artikkelen.

Dersom vi senere mottar svar også fra Senterpartiet og Venstre kommer denne artikkelen til å bli oppdatert.

 

  1. Israel ble opprettet som et nasjonalt hjemland for jøder, slik også FNs delingsplan fra november 1947 la opp til. De fleste jødene i Israel er flyktninger og etterkommere av flyktninger, ikke minst fra arabiske land. Vi har en moralsk plikt til å støtte et jødisk hjemland, sa USAs tidligere president Barack Obama. Støtter ditt parti det jødiske folkets rett til sin egen nasjonalstat?

 

AP: Ja, Arbeiderpartiet støtter Israels rett til å eksistere i fred og sikkerhet, innenfor internasjonalt anerkjente grenser.

 

FRP: Ja. Vi støtter det jødiske folks rett til et nasjonalt hjemland i Israel.

 

KRF: Ja.

 

MDG: Miljøpartiet De Grønne støtter det jødiske folks rett til en egen stat innenfor de internasjonalt anerkjente grensene. Vi støtter også det palestinske folkets rett til egen stat, og en to-statsløsning gjennom fredsforhandlinger.

 

  1. Norge er en stor økonomisk bidragsyter til palestinske selvstyremyndigheter (PA). Palestinske selvstyremyndigheter gir økonomisk belønning og hedrer menn og kvinner som har deltatt i målrettede angrep mot israelske kvinner og barn. Hederen kan være i form av skoler og idrettsturneringer som blir oppkalt etter angriperne, eller i form av tv-programmer eller artikler i offisielle medier som gir hyllest. Mener dere at Norge bør bruke økonomisk press for å få PA til å stanse belønning og hyllest av terrorister?

 

AP: Norske midler skal ikke gå til organisasjoner som fremmer hatefulle ytringer og oppfordrer til vold. Dette må også gjøres klart overfor palestinske selvstyremyndigheter.

 

FRP: Ja.

 

KRF: Ja.

 

MDG: Miljøpartiet De Grønne tar avstand fra terrorisme og all vold rettet mot sivilbefolkningen. Vi kjenner ikke godt nok til eksemplene som nevnes til å uttale oss om dem, men dersom det stemmer er dette ikke noe vi støtter. Budsjettstøtte som gis til palestinske selvstyremyndigheter er viktig for utdannings- og helsetilbudet til den palestinske sivilbefolkningen. Vi går ikke inn for å kutte eller true med å kutte i denne bistanden.

 

  1. På en rekke høyteknologiske områder (IT, medisin, cybersikkerhet, vann – bare for å nevne noen eksempler) er Israel blant de fremste i verden. Støtter dere nærmere økonomisk og teknologisk samarbeid mellom Norge og Israel?

 

AP: Ja, Arbeiderpartiet ønsker mer samarbeid mellom Norge og Israel der hvor det er gjensidig økonomisk og faglig interesse.

 

FRP: Ja. Vi vil jobbe for økt samarbeid og samhandel med Israel både når det gjelder teknologi og energi.

 

KRF: Ja.

 

MDG: Nei. På grunn av statusen til Israel som okkupasjonsmakt ønsker ikke Miljøpartiet De Grønne å arbeide for et enda tettere økonomisk og teknologisk samarbeid.

 

  1. Israel har oppdaget store naturgass-forekomster i sin økonomiske sone i Middelhavet. Støtter dere økt norsk samarbeid med Israel i energisektoren?

 

AP: Ja, Arbeiderpartiet støtter samarbeid mellom norske og israelske energi-aktører, så lenge det skjer innenfor folkerettslige rammer og ikke er knyttet til områder hvor jurisdiksjon er uavklart eller omstridt.

 

FRP: Ja. Olje- og energiminister Tord Lien (FrP) besøkte Israel høsten 2016 for å styrke det norsk-israelske samarbeidet på dette feltet.

 

KRF: Ja.

 

MDG: Nei. Miljøpartiet De Grønne arbeider for en utfasing av fossile energikilder og overgang til fornybare energikilder, og ønsker ikke å styrke samarbeidet med andre land som bidrar til økt utvinning av olje og gass.

 

  1. Angela Merkels parti (CDU) har i 2016 erklært alle former for Israel-boikott antisemittisk. Er ditt parti enig i denne vurderingen?

 

AP: Arbeiderpartiet støtter ikke boikott av Israel.
FRP: Vi ser med bekymring på økende antisemittisme både i Norge og ellers i verden. Vi mener at en boikott av verdens eneste jødiske stat, en demokratisk rettsstat, er ekstremt. Det er uttrykk for en klar forskjellsbehandling mellom Israel og andre land, og derfor svært betenkelig.

 

KRF: Ja, med følgende presisering: CDU-uttalelsen har rett i at BDS-bevegelsen mot Israel (Boycotts, Divestment and Sanctions) er uttrykk for ensidig delegitimering og negativ særbehandling av staten Israel. Boikottaksjoner mot Israel, bygd på forutsetninger som ikke brukes overfor andre land, er diskriminering og dessverre også ofte koblet med antisemittisme.

 

MDG: Nei. En må skille tydelig mellom kritikk av politikken til den israelske staten, og antisemittisme. Miljøpartiet De Grønne tar avstand fra alle former for antisemittisme. Krav om sanksjoner på grunn av Israels folkerettsstridige okkupasjon bør ikke karakteriseres som antisemittisme, ettersom en da utvanner begrepet og stempler legitim kritikk som antisemittisme.

 

  1. Dersom ditt parti støtter boikott av Israel i en eller annen form, kan dere nevne alle andre land dere ønsker tilsvarende boikott av?

 

AP: Ikke aktuelt, ref. svar på spm. 5. [red. anm.]
FRP: Ikke aktuelt, ref. svar på spm. 5. [red. anm.]

 

KRF: Ikke aktuelt, ref. svar på spm. 5. [red. anm.]

 

MDG: Miljøpartiet De Grønne har ikke gått inn for en handelsboikott eller andre former for sanksjoner mot Israel, men har heller ikke utelukket det. Spørsmål om boikott av et land eller et område avgjøres av om det er et hensiktsmessig virkemiddel for å oppnå endring og overholdelse av internasjonal rett. MDG har tidligere tatt til orde for at Norge ikke skal gjøre seg delaktig i utnyttelse av naturressurser i Vest-Sahara som utgjør brudd på folkeretten.

 

  1. Hamas-charteret fra 1988 uttrykker en lengsel mot en tid der naturen skal hjelpe muslimer å drepe jøder. Det nye Hamas-dokumentet fra 2016, som ikke erstatter charteret, sikter mot en fullstendig frigjøring av «Palestina», fra elva til havet, slik at Israel forsvinner. Tidligere har norske diplomater blitt instruert til å snakke med Hamas. Er dette en kontakt/ dialog som ditt parti støtter?

 

AP: Arbeiderpartiet støtter verken Hamas målsetninger, ideologi eller metoder, men mener norske diplomater må kunne ha handlingsrom til å snakke med alle aktører når det fremmer en fredsprosess. Norge, som leder av giverlandsgruppen AHLC, er blant annet gitt en rolle av FNs Sikkerhetsråd i å koordinere gjenoppbyggingen av Gaza.

 

FRP: Nei. Hamas er en islamistisk terrororganisasjon. Etter vårt syn kan Hamas ikke bli en partner for fred så lenge organisasjonen ikke tar avstand fra terror, ikke godtar inngåtte avtaler mellom Israel og de palestinske myndighetene, og mener at Israel ikke har rett til å eksistere.

 

KRF: Nei, i utgangspunktet ikke. Fordi KrF anser Hamas som en terrororganisasjon er vi kritisk til å «normalisere» kontakt med Hamas. Men Norge bør i gitte situasjoner kunne bruke sin posisjon til å påvirke Hamas, f.eks. til å avslutte rakettangrep og godta våpenhvile, ved uformell kontakt på ikke-politisk nivå.

 

MDG: Miljøpartiet De Grønne tar avstand fra Hamas’ charter som sier at staten Israel skal tilintetgjøres og at det eksisterer en sionistisk konspirasjon mellom jødene og imperalistiske krefter som splitter araberlandene. Vi tar fullstendig avstand fra all bruk av vold rettet mot sivilbefolkningen. Likevel mener De Grønne at vi bør ha en dialog med alle aktører som kan bidra til en fredelig løsning av væpnet konflikt, også parter som begår menneskerettighetsbrudd. Dersom noen parter isoleres og ikke blir snakket med, risikerer vi at de ødelegger for fredsprosessen. Derfor mener vi det var fornuftig av norske myndigheter å ha kontakt med myndighetene på Gazastripen etter at de vant valget.

 

  1. Etterkommerne av palestinske flyktninger fra 1948 blir behandlet gjennom UNRWA på en helt annen måteenn alle andre flyktninger i verden gjennom FNs Høykommisær for flyktninger. Vil dere støtte at Norge arbeider for å få denne praksis endret?

 

AP: UNWRA spiller en viktig rolle for å sikre en basis for palestineres levevilkår i regionen. Oppgavene vedvarer, og hensyn til levevilkår og stabilitet i regionen tilsier ikke at UNWRAs mandat bør endres nå.
FRP: Ja. FrP finner det unaturlig at enkelte flyktninggrupper har sin egen FN-organisasjon. FrP har også lenge vært svært kritisk til deler av UNRWAs drift og aktiviteter. Vi har i mange år ønsket å kutte støtten til organisasjonen.

 

KRF: Ja.

 

MDG: Nei, vi forholder oss til det mandatet UNRWA har fått og ønsker ikke å endre på dette. UNRWA hadde en historisk viktig rolle i å bistå jødiske og palestinske flyktningene som følge av stridighetene i 1948, og må fortsette med sitt arbeid inntil det er funnet en permanent løsning for de palestinske flyktningene som en del av fredsforhandlingene.

 

  1. Forrige og nåværende FNs generalsekretærer, Ban Ki-moon og António Guterres, har påpekt at Israel blir urettferdig behandlet i FN-systemet. Er ditt parti enig med denne vurderingen?

 

AP: Israel er gjenstand for oppmerksomhet og vedtak i en lang rekke FN-organer og organisasjoner, og vi ønsker ikke å gi en slik generell betegnelse for hele FN-systemet. Vi er imidlertid enig i at enkelte FN-organ har et uforholdsmessig sterkt fokus på Israel, sammenlignet med utfordringer i en rekke andre land og regioner.

 

FRP: Ja. Det er åpenbart at Israel blir utsatt for forskjellsbehandling i FN-systemet.

 

KRF: Ja.

 

MDG: Dette er det vanskelig å svare på uten at det refereres til hvilke uttalelser det dreier seg om og på hvilken måte de mener at Israel har blitt urettferdig behandlet.

 

  1. Eidsvåg-utvalgetpekte på at norsk skole må “gi en mangesidig og saklig framstilling av konflikten mellom Israel og palestinerne, der personlige fortellinger fra begge sider får plass”. Den norske stat gir årlig titalls millioner kroner i støtte til organisasjoner som formidler palestinernes historie. Vil dere støtte økt økonomisk støtte til samarbeidsprosjekter med Israel innenfor skole- og kultursektoren?

 

AP: Arbeiderpartiet mener at gjensidig forståelse og kunnskap om israelske og palestinske perspektiv er viktig for dialog og fred. Vi er for et nært samarbeid, også innenfor skole- og kultursektoren.

FRP: Vi mener at begge sider må få plass i formidlingen av konflikten. På FrP landsmøte vedtok dessuten at det skal kuttes i støtten til Palestinakomiteen.

KRF: Ja, det er vi åpne for når prosjektene ellers oppfyller vanlige støttevilkår.

MDG: Miljøpartiet De Grønne er generelt positiv til kulturutvekslingsavtaler. Vi har økt bevilgningene til kultursektoren i vårt alternative statsbudsjett for 2017. Vi mener imidlertid det må være opp til den enkelte kulturinstitusjon og skole å ta initiativ til slike utvekslingsprosjekt, og har ikke gått inn for å øremerke støtte til konkrete land.

 

 

Høyres generelle svar

«Regjeringen fører en balansert Midtøsten-politikk. Norge sees av både palestinerne og israelerne som en verdifull partner både i arbeidet med å håndtere konflikten dem imellom og i innsatsen for en politisk løsning på konflikten.

Norge har videreført en aktiv rolle som leder av giverlandsgruppen AHLC, og var blant initiativtagerne og med-arrangør av en internasjonal giverkonferanse for Gaza i 2014. I rollen som leder av AHLC har Norge blant annet tilrettelagt forhandlinger som løste konflikten om PAs elektrisitetsgjeld til Israel, og AHLC oppleves av begge parter som et meget relevant fora for å diskutere og løse utfordringer dem imellom.

Regjeringen har videreutviklet det bilaterale forholdet til Israel. I 2014 besøkte Israels president Shimon Peres Norge, det første statsbesøk fra Israel til Norge noensinne.

Regjeringen har inngått en langsiktig intensjonsavtale (undertegnet i januar i år) med Israel om forsknings- og næringssamarbeid.

Regjeringen har vedtatt en handlingsplan for å bekjempe anti-semittisme, og har også innført arbeidet mot hatefulle ytringer og anti-semittisme som en målsetting for den norske bistanden til sivile samfunnsorganisasjoner gjennom Norad.

Regjeringen har ikke gått inn for en ensidig norsk anerkjennelse av en palestinsk stat, i motsetning til Sverige og andre europeiske land. Rene symbolhandlinger som dette bringer oss ikke nærmere en faktisk løsning på konflikten. Tvert imot. Ved et eventuelt regjeringsskifte kan man ikke se bort fra at Norge vil gå inn for en ensidig anerkjennelse av en palestinsk stat.

Regjeringen har ikke gått inn for boikott av Israel. Boikott skaper avstand, ikke dialog, og regjeringen har tatt sterk avstand fra LOs vedtak om boikott.

Regjeringen har strammet inn praksis og gir ikke støtte til organisasjoner eller prosjekter som har BDS (boikott og andre pressmidler) som hovedformål. Det gis heller ikke norske bistandspenger til lønn til palestinske fanger.

Norge reagerte raskt da det ble kjent i mai 2017 at et palestinsk senter for kvinner på Vestbredden ble oppkalt etter terroristen Dalal Mughrabi. Norske bistandsmidler som hadde blitt kanalisert til senteret gjennom UN Women, ble umiddelbart krevd tilbakebetalt.

Norge har også under denne regjeringen avstått fra å holde innlegg under dagsordenpunkt 7 i FNs menneskerettighetsråd, der Israel ble gjenstand for en annen behandling enn andre land.

Utenriksminister Børge Brende har ført et aktivt Midtøsten-diplomati. Utenriksministeren har blant annet besøkt Israel 13 ganger de siste fire årene og har hatt en omfattende og løpende kontakt med sentrale politikere i og utenfor regjeringen i Israel.

Det kan også nevnes at Jo Benkows biografi «Fra synagogen til Løvebakken» ble oversatt til hebraisk og utgitt i Israel på initiativ av Israels nåværende forsvarsminister Avigdor Lieberman.»

 

 

SVs generelle svar

«Takk for spørsmål. Vi har imidlertid ikke mulighet til å prioritere å svare på disse nå i innspurten av valgkampen.

Når det gjelder SVs politikk i forhold til Israel og Palestina, så er SV opptatt av å arbeide for en varig løsning mellom partene, og opphevelse av okkupasjonen av Vestbredden. Vi ønsker å holde Israel ansvarlig for folkerettsbruddene på okkupert område, og å anerkjenne Palestina som en egen stat innenfor internasjonalt anerkjente grenser.»

Israel blir utsatt for angrep fra alle kanter – vis at du er en venn!

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart