Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Av alle murer AUF vil rive, valgte de den som beskytter livet til jøder

«Muren» som AUF har satt opp på Utøya i august 2018. (Foto: Privat)
«Muren» som AUF har satt opp på Utøya i august 2018. (Foto: Privat)
Mellom teltene på Utøya har AUF satt opp en «mur» med teksten «Fritt Palestina» og «Riv muren».

I år, som i fjor og tidligere år, står Israels sikkerhetsbarriere på Vestbredden i fokus på AUFs sommerleir. «Muren må rives,» sa Ap-leder Jonas Gahr Støre i sin tale til ungdomspolitikerne. Senere virker det som han ble presset av AUF til å kalle Israel en apartheid-stat.

På teltplassen har AUF satt opp en «mur» med teksten «Fritt Palestina» og «Riv muren», viser bilder fra Utøya.

 

Kommentar til «Riv Muren»

Sikkerhetsbarrieren på Vestbredden ble først planlagt av Yitzhak Rabin, en av Oslo-avtalens fedre. Han var leder for det israelske Arbeiderpartiet. Nobelpris-vinneren ville skammet seg dypt over AUFerne, hadde han sett at de ville rive muren. Hvorfor? Fordi barrieren beskytter livene til arabere og jøder i Israel. Den har bidratt til en betraktelig reduksjon i voldsnivået, og har derfor også reddet palestinske liv på Vestbredden. Det er vel ingen i AUF som ønsker seg tilbake til tilstanden i 2001 og 2002?

– Sikkerhetsbarrieren redder menneskeliv også på palestinsk side, fordi de israelske forsvarsstyrkene ikke trenger å gjennomføre så mange operasjoner i de palestinske byene, forklarte daværende Knesset-medlem Michael Melchior i 2007. Han var Knesset-medlem på listen til det israelske Arbeiderpartiet. Han sa det slik i artikkelen Sikkerhetsbarrieren redder menneskeliv hver dag:

«– Jeg gir dem rett som synes barrieren er skammelig. Jeg synes også den er skammelig. Den splitter i stedet for å samle, innleder Melchior.

– Men, fortsetter han, hver dag redder den masse av menneskeliv. Den redder også liv på palestinsk side, fordi Israel i mindre grad må gå inn med soldater i palestinske byer.

Melchior kjenner godt til lidelsene som mange palestinere blir påført på grunn av barrieren, men for ham veier hensynet til menneskeliv tyngst. Han påpeker også at palestinere som klager på murens trasé kan få sin sak prøvd for den israelske høyesterett.

– Til tross for det som står i norske aviser, er det israelske samfunnet sensitivt til lidelsene på den andre siden, påpeker Melchior.

– Det var ikke noen som ønsket sikkerhetsbarrieren, og jeg håper å være den første til å rive den ned, sier Melchior. Men før det kan skje, må palestinerne stanse terror og gi Israel sikre og anerkjente grenser.»

Etter at barrieren ble påbegynt, ble antallet israelere drept i terrorangrep halvert år for år. Israelske myndigheter valgte å bygge mur i områder hvor jødiske bydeler var utsatt for beskytning, og i tettbebygde områder hvor man ønsket å beslaglegge minst mulig landområder. Ellers består barrierens trasé, over 90 prosent, av sikkerhetsgjerde med grøfter og veier.

Kommentar til «Fritt Palestina»

MIFF har forklart gjentatte ganger hvorfor det er en dårlig idé å anerkjenne en palestinsk stat uten forhandlingsløsning, blant annet i artikkelen Åpent brev til Arbeiderpartiet. Her tar vi det i en kortversjon.

Gjeldende Basic Law for palestinske selvstyremyndigheter sier at Palestina er en arabisk og muslimsk stat. Samtidig avviser palestinske ledere bestemt at Israel skal kunne være en jødisk stat. Ser AUF hykleriet?

Palestinerne krever anerkjennelse av en arabisk stat nummer 23 og en muslimsk stat nummer 57 (”Staten Palestina” har vært medlem i Organization of the Islamic Conference siden 1969), men nekter Israel retten å kunne være et nasjonalt hjemland for jøder. Ble hykleriet klarere nå? Jonas Gahr Støre kan ikke forklare dere dette, fordi han ser ut til å mene at lovfestning av Israel som jødisk stat gjør Israel til apartheid-stat.

Når AUFere vil anerkjenne en palestinsk stat nå, støtter de at Palestina skal være et nasjonalt hjemland for muslimske arabiske palestinere, slik PAs Basic Law slår fast. Så lenge palestinske ledere står fast på å avvise Israel som et nasjonalt hjemland for jøder, vil alle former for anerkjennelse fra Europa motvirke en løsning med to stater for to folk. Ensidig støtte til palestinerne vil gjøre dem enda mindre villige til å gjøre nødvendige kompromisser.

”Palestinerne må anerkjenne at Israel forblir en jødisk stat,” sa president Barack Obama da han talte i Jerusalem 21. mars 2013. Palestinerne trenger også å høre dette fra sine europeiske venner, ikke minst fra AUF.

Når vi ser hvordan ulike etnisk-religiøse grupper behandler hverandre i arabiske land i dag (Irak, Syria, Libya, Jemen, Libanon etc.), blir det enda klarere enn før at også jødene trenger en stat hvor de kan være i flertall og forsvare seg selv.

Med Israel for fred (MIFF) forventer at AUF gjør det tydelig overfor palestinsk og arabisk side at partiet krever anerkjennelse av Israel som et nasjonalt hjemland for jøder. Vi forventer også at partiet stemmer imot alle forslag om å anerkjenne en palestinsk stat eller å ta opp Palestina som medlem av internasjonale organisasjoner så lenge palestinerne står fast på å avvise Israel som et nasjonalt hjemland for jøder.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart