Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Jonas Gahr Støre til AUF: – Nye vedtak fattet i Israel gjør landet til en apartheid-stat

Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre. (Foto: Arbeiderpartiet, flickr)
Arbeiderpartiets partileder Jonas Gahr Støre. (Foto: Arbeiderpartiet, flickr)
Israel var tema på AUF-leiren på Utøya fredag 3. august.

AUF er samlet til sin årlige leir på Utøya. Basert på AUFs video, gir MIFF her en ord for ord gjengivelse av ordene som ble utvekslet mellom Ap-leder Jonas Gahr Støre og AUF i tilknytning til Israel. Du vil også finne noen punktlister med MIFF-kommentarer og lenker til mer bakgrunn. Les også artikkelen MIFF-ledere opprørt over Støres apartheid-anklage mot Israel.

 

Støres første innlegg om Israel

«Vi må fortsatt sette internasjonal dagsorden, arbeide for sosial rettferdighet og solidaritet i land. Vi skal fortsatt være den stemmen. Når konfliktnivået stiger rundt omkring i verden, skal vi huske et folk vi har snakket om hver gang vi møtes på Utøya, deres rett til å ha sin egen stat – nemlig det palestinske folk i Midtøsten. [Sterke bifall]

Arbeiderpartiet er venn av Israel og venn av palestinere. Det er folk som fortjener å leve i fred, fri for vold og terror. Men da fortjener også land som er folk å få sin egen stat. Muren må rives. Palestina må bli en egen stat. [Sterke bifall]»

 

AUFs kommentar

Etter partilederens tale presenterte ulike AUF-ledere noen få saker som ungdomspartiet er særskilt opptatt av. Leonora Standal Hjelle, fylkesleder i AUF Hordaland, sa følgende:

«Kjære alle sammen, og kjære Jonas. Arbeiderbevegelsen har en stolt og viktig historie. I over 150 år har vi vist at kampen for reell frihet alltid vil være vår viktigste kamp. Den kampen er ikke bare nasjonal, den er også internasjonal.

Derfor har vi som sosialdemokrater beina godt plantet i Norge, men med blikket rettet ut mot verden Fordi for oss er ingen fri før alle er fri.

Derfor må vi som sosialdemokrater alltid huske palestinerne. De som hver eneste dag kjemper for sin frihet. De kjemper for frihet fra tortur, fattigdom og nød. De kjemper en kamp for overlevelse. De kjemper en kamp for frihet.

Gjennom sin blokade av Gaza har Israel fengslet 1,7 millioner palestinere. De har ikke nok tilgang til mat, de har ikke tilgang på medisiner. De forhindres fra å bygge et stabilt og trygt samfunn.

Den israelske blokaden av Gaza fører til nød og elendighet. Det er en grov krenkelse av grunnleggende menneskerettigheter og folkeretten.

Det kan Arbeiderpartiet aldri glemme. Jonas, vår historie er lang og stolt. Vi har vist at vi er et parti som tar ansvar. Et parti som stiller opp og nekter å gå på akkord med våre grunnleggende verdier. Derfor krever vi handling fra deg Jonas. Det er på tide at Arbeiderpartiet tar tilbake sin posisjon som ørn i norsk utenrikspolitikk, for palestinernes kamp for frihet er også vår kamp.

Det er på tide at Arbeiderpartiet får med seg Stortinget på ta Israel inn for FN-domstolen, slik at Israel endelig kan dømmes for sin sine grunnleggende brudd på menneskerettigheter og folkeretten. Det er på tide å slutte å la en svak regjering fortsette sine feige knefall for en apartheid-stat. Hva er egentlig forskjell på Arbeiderpartiet og Høyre, hvis ikke vi kjemper for palestinerne?

Takk for meg. [Sterkt bifall]»

 

Støres svar til AUF

Til slutt ga Støre tilbakemeldinger på ungdomspolitikernes innspill. Standal Hjelle svarte han slik:

«Så Leonora, det du sa om Palestina. Ja, jeg var inne på det i innlegget mitt. Det er et tema vi skal ha med oss hele veien. Det er andre konflikter i verden. Det er andre mennesker som lider. Men det er interessant at når vi snakker om Midtøsten, så får vi ofte høre: ‘Hvorfor snakker dere så mye om Palestina, og det er jo den konflikten og den konflikten og den konflikten.’ Mitt argument er omvendt: Vi må ikke slutte å snakke om den. Det er et argument fra makthavere for å holde folk nede å peke et annet sted. Og jeg har aldri trodd som utenriksminister eller politiker at denne konflikten er «alle konflikters mor», at det er kjernen i all konflikt. Men det er samtidig en veldig vesentlig konflikt med store ringvirkninger.

Jeg mener at Arbeiderpartiet fortsatt skal si at vi unner israelere og palestinere å leve side om side i fred, at de kan ha felles innsats for sikkerhet og mot terrorisme og vold, men det må være slik at det folket får anerkjent sine rettigheter.

De vedtakene som er fattet i Israel i de siste månedene gjør jo det landet til det israelerne selv sier – og nå sier jeg det slik at det kommer derfra – til en apartheid-stat. Til at det er folk med ulike rettigheter innenfor en grense. Og det strider jo mot den flotte ideen som demokratiet Israel er, og derfor må vi fortsatt være en våken opinion for det, og det er bra at du tar det opp.»

MIFF-ledere opprørt over Støres apartheid-anklage mot Israel

Statsministerkandidatene og Israel: Jonas

Støre fikk svar fra Schutz

Stortinget avviste med stort flertall merking av varer fra israelske bosetninger

Vil Arbeiderpartiet advare mot Telenors service til bosettere?

Derfor sier vi klart og tydelig: Støre tar feil

Se tallene som viser hvor rett Jonas Gahr Støre har

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart