Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

Hvorfor er det som beskytter livet til jøder i Israel så upopulært i AUF?

Skjermdump av artikkel publisert på Varden.no 4. august 2017.
Skjermdump av artikkel publisert på Varden.no 4. august 2017.
«Vi rev ned en symbolsk mur av papir for å markere at vi mener muren langs Vestbredden må rives,» sier AUF-lederen i Telemark til Varden.

AUFs sommerleir på Utøya er i gang. I dag lørdag 5. august skal det være «Politiske verksted» hvor «Israel/Palestina, konflikten uten løsning?» er ett av to tema. NRKs tidligere korrespondent i Israel Sidsel Wold, forskeren Hanne Eggen Røislien og Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talskvinne Anniken Huitfeldt sitter i panelet.

Allerede før samlingen i ettermiddag har det vært fokus på konflikten.

– Vi rev ned en symbolsk mur av papir for å markere at vi mener muren langs Vestbredden må rives, forteller Fredrik Sørlie, leder for AUF i Telemark, til avisen Varden 4. august.

«AUF-erne fra Telemark møtte [Hadia] Tadjik og overleverte et krav til henne om hva slags politikk de mener Norge bør føre i Israel/Palestina-spørsmålet. Det er to krav til partiet: At de skal gå inn for å anerkjenne Palestina som stat, og at den norske regjeringen aktivt skal oppfordre til ikke å kjøpe varer som er produsert på palestinsk jord,» skriver Varden.

Kjære AUFere fra Telemark. Vi skal ta en ting om gangen.

 

  1. Muren.

Sikkerhetsbarrieren på Vestbredden ble først planlagt av Yitzhak Rabin, en av Oslo-avtalens fedre. Han var leder for det israelske Arbeiderpartiet. Nobelpris-vinneren ville skammet seg dypt over dere, hadde han sett at dere rev en symbolsk mur. Hvorfor? Fordi barrieren beskytter livene til arabere og jøder i Israel. Den har bidratt til en betraktelig reduksjon i voldsnivået. Dere ønsker dere vel ikke tilbake til tilstanden i 2001 og 2002?

– Sikkerhetsbarrieren redder menneskeliv også på palestinsk side, fordi de israelske forsvarsstyrkene ikke trenger å gjennomføre så mange operasjoner i de palestinske byene, forklarte daværende Knesset-medlem Michael Melchior i 2007. Han var Knesset-medlem på listen til det israelske Arbeiderpartiet. Han sa det slik i artikkelen Sikkerhetsbarrieren redder menneskeliv hver dag:

«– Jeg gir dem rett som synes barrieren er skammelig. Jeg synes også den er skammelig. Den splitter i stedet for å samle, innleder Melchior.

– Men, fortsetter han, hver dag redder den masse av menneskeliv. Den redder også liv på palestinsk side, fordi Israel i mindre grad må gå inn med soldater i palestinske byer.

Melchior kjenner godt til lidelsene som mange palestinere blir påført på grunn av barrieren, men for ham veier hensynet til menneskeliv tyngst. Han påpeker også at palestinere som klager på murens trasé kan få sin sak prøvd for den israelske høyesterett.

– Til tross for det som står i norske aviser, er det israelske samfunnet sensitivt til lidelsene på den andre siden, påpeker Melchior.

– Det var ikke noen som ønsket sikkerhetsbarrieren, og jeg håper å være den første til å rive den ned, sier Melchior. Men før det kan skje, må palestinerne stanse terror og gi Israel sikre og anerkjente grenser.»

Etter at barrieren ble påbegynt, ble antallet israelere drept i terrorangrep halvert år for år. Israelske myndigheter valgte å bygge mur i områder hvor jødiske bydeler var utsatt for beskytning, og i tettbebygde områder hvor man ønsket å beslaglegge minst mulig landområder. Ellers består barrierens trasé, over 90 prosent, av sikkerhetsgjerde med grøfter og veier.

 

  1. Anerkjenne Palestina som stat

MIFF har forklart hvorfor dette er en dårlig idé gjentatte ganger, blant annet i artikkelen Åpent brev til Arbeiderpartiet. Her tar vi det i en kortversjon.

Gjeldende Basic Law for palestinske selvstyremyndigheter sier at Palestina er en arabisk og muslimsk stat. Samtidig avviser palestinske ledere bestemt at Israel skal kunne være en jødisk stat. Ser dere i AUF Telemark hykleriet?

Palestinerne krever anerkjennelse av en arabisk stat nummer 23 og en muslimsk stat nummer 57 (”Staten Palestina” har vært medlem i Organization of the Islamic Conference siden 1969), men nekter Israel retten å kunne være et nasjonalt hjemland for jøder. Ble hykleriet klarere nå?

Når dere AUFere fra Telemark vil anerkjenne en palestinsk stat nå, støtter dere at Palestina skal være et nasjonalt hjemland for muslimske arabiske palestinere, slik PAs Basic Law slår fast. Så lenge palestinske ledere står fast på å avvise Israel som et nasjonalt hjemland for jøder, vil alle former for anerkjennelse fra Europa motvirke en løsning med to stater for to folk. Ensidig støtte til palestinerne vil gjøre dem enda mindre villige til å gjøre nødvendige kompromisser.

”Palestinerne må anerkjenne at Israel forblir en jødisk stat,” sa president Barack Obama da han talte i Jerusalem 21. mars 2013. Palestinerne trenger også å høre dette fra sine europeiske venner, ikke minst fra AUF.

Når vi ser hvordan ulike etnisk-religiøse grupper behandler hverandre i arabiske land i dag (Irak, Syria, Libya, Jemen, Libanon etc.), blir det enda klarere enn før at også jødene trenger en stat hvor de kan være i flertall og forsvare seg selv.

Med Israel for fred (MIFF) forventer at AUF gjør det tydelig overfor palestinsk og arabisk side at partiet krever anerkjennelse av Israel som et nasjonalt hjemland for jøder. Vi forventer også at partiet stemmer imot alle forslag om å anerkjenne en palestinsk stat eller å ta opp Palestina som medlem av internasjonale organisasjoner så lenge palestinerne står fast på å avvise Israel som et nasjonalt hjemland for jøder.

 

  1. Ikke å kjøpe varer som er produsert på palestinsk jord

Hva er palestinsk jord? Hvis dere mener områdene som palestinske selvstyremyndigheter har kontroll over (A- og B-områdene på Vestbredden), så rammer jo dette nesten utelukkende palestinere. Vil dere ikke kjøpe varer fra palestinerne?

Nei, vi forstår jo at avisen Varden har gjengitt dere upresist. Det er varer produsert av jøder som dere mener bor på feil sted dere ikke vil at Norge skal kjøpe. Ikke sant?

Israels okkupasjon av Vestbredden er lovlig etter folkeretten. Dette er det jødiske folkets historiske, religiøse, kulturelle og språklige kjerneområde. Israel vant områdene i en forsvarskrig i 1967. Den eneste grunnen til at Israel fortsatt har militær kontroll over området, er at lederne til palestinerne som bor der ikke har akseptert at Israel skal forbli en stat med jødisk flertall og identitet. En israelsk tilbaketrekning uten en ekte fred som blir bygd fra grasrota av vil ikke føre til mer fred og sameksistens, men en opptrapping av vold og terror og et sammenbrudd av de palestinske selvstyremyndighetene.

Vanlig praksis i vestlige land viser at det ikke er noe grunnlag i folkeretten for å forby økonomisk aktivitet i okkuperte områder. Avgjørelser ved flere europeiske domstoler bekrefter det samme. Den type “folkerett” som AUF Telemark holder seg til, er vel ikke en “folkerett” som bare rettes mot Israel og sionistiske jøder?

Senest i oktober 2016 kunne MIFF avsløre en norsk nettside som formidler salg av boliger i bosetninger på okkupert land. Hvorfor har du ikke hørt om dette? Hvorfor reagerer ikke AUF i Telemark på det norske selskapet som holder til i Vestfold?

– Fordi de norske bosetternes naboer ikke er jøder, men tyrkere, og bosetningene ikke ligger i Judea og Samaria [Vestbredden], men på Nord-Kypros. På grunn av dobbeltstandard.

AUF hevder Israels bosetninger på Vestbredden er ulovlige og folkerettsstridige. Dette blir grundig tilbakevist av israelske myndigheter. Og hva er mest ulovlig – å fortsette krigen mot Israel i stadig nye generasjoner, eller å bygge boliger? Hva er mest ulovlig, å gi terrorister tre millioner kroner i belønning daglig, eller daglig å bygge 6-7 boliger på “feil” sted?

Hva med alle de de andre 150 land- og havområdene som er omstridt, ikke bare i Afrika og Asia, men også i Europa? Hvor store vil de økonomiske tapene bli for Norge når verdenssamfunnets reaksjoner på diskrimineringen av Israel slår inn over oss i tap av eksport og tap av turister?

Et flertall av jødene i Israel ønsker i prinsippet, og særlig dersom det gir en ekte fred, å trekke en grense mot en palestinsk stat og fjerne eller overføre de bosetningene som blir liggende på østsiden av grensen. Ved å kjempe for boikott skyver AUF i Telemark disse fredssøkende israelerne fra seg, og gir politisk vekstgrunnlag for israelere som AUF ser på som ekstreme.

De 22 arabiske landene avviser kategorisk og absolutt Israel som en jødisk stat, samtidig som de selv håndhever sin arabiske og muslimske identitet med varierende grad av jernhånd. Det er dette hykleriet AUF i Telemark nå gir en sterk støtte til. Det er et håndslag til ekstremisme, og en sikker oppskrift på mer terror.

Nettsiden miff.no er finansiert av MIFFs medlemmers årskontingent og deres frivillige donasjoner gjennom året. Bli medlem av MIFF (klikk her for å gå til registreringsskjema), bli Fast for Israel! eller trapp opp for Israel på annen måte. Du kan gi en gave med SMS i skjemaet under, til Vipps på 39881 eller bankkonto 78770654539.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart