Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

LO-redaktør: – Sender Israel sine soldater til Auschwitz for å lære hvordan de skal behandle palestinerne?

Israelske soldater på vei inn i Auschwitz. (Foto: Yaffa Phillips, flickr)
Israelske soldater på vei inn i Auschwitz. (Foto: Yaffa Phillips, flickr)
Frastøtende demonisering av Israel fra Roy Ervin Solstad, redaktør av Transportarbeideren.

Roy Ervin Solstad er redaktør av Transportarbeideren, organet til Norsk Transportarbeiderforbund. NTF er Norges største fagforbund innen logistikk og transport og tilsluttet LO.

Mandag 10. september skrev en engelskmann som bor i Norge, Bob Davis, en kommentar under MIFF-artikkelen ODs nye propagandafilm viser kart hvor Israel er utslettet. Davis klaget på antisemittismen han ser i Norge. «Det er velkjent hva som skjedde med jødene under den siste krigen. Det er så mye fake news i norske medier når det gjelder Israel. Vi må spørre oss, hvem betaler journalistene? Jeg spør dere – hvorfor sender dere skolebarn for å se Auschwitz? Er det for å lære om den latente ondskap i menneskeheten? Eller er det for, må himmelen forby, å lære hvordan man skal gjøre ondskapen åpenbar og utslette Israel fra kartet?» skrev Davis.

Selvsagt blir ikke noen norske skolebarn sendt til Auschwitz for å lære å utslette Israel fra kartet. Likevel lot LO-redaktøren Roy Ervin Solstad seg provosere: «Hei Bob. Jeg har vært i Auschwitz og møtt israelske soldater der. I uniform. Hvorfor sender Israel sine soldater til konsentrasjonsleirer? Er det for å lære hvordan de skal behandle palestinerne der hjemme?»

Solstad fortsatte med å beklage seg over israelske bosetninger «på palestinsk land» og Israels sikkerhetsbarriere. «Du skriver om latent ondskap, men fra hva jeg har sett er den ondskapen mer enn latent i hvordan Israel behandler palestinerne og forholder seg til FN-resolusjoner,» skrev Solstad.

Til slutt prøver LO-redaktøren tydeligvis å moderere seg noe. «Det har absolutt ingenting å gjøre med antisemittisme. Det har ingenting å gjøre med det faktum at de er jødiske. Det handler om å behandle sine naboer med respekt og som likeverdige. Når det er sagt, må det samme kravet også rette seg til den palestinske siden. Det må to til for å danse, men det er ingen tvil om at Israel leder dansen og må handle først.»

Nå kan Solstad innvende at det er like lite sannsynlig at israelske soldater blir sendt til Auschwitz for å lære behandling av palestinerne som at norske skoleelever blir sendt til konsentrasjonsleiren for å lære å utslette Israel fra kartet. Brukte LO-redaktøren bare at retorisk grep for å feie til side den overdrevne anklagen fra Davis? Det kan vi ikke vite. Men vi vet at hans svar er noe som fyrer opp under en svært utbredt vrangforestilling i Norge. 32 prosent av den norske befolkning sa seg i 2017 enig i påstanden «Israel behandler palestinerne like ille som jødene ble behandlet under 2. verdenskrig». Halvparten av norske muslimer – 50 % – er enige i påstanden. Bare 15 prosent mener det stemmer nokså dårlig eller stemmer ikke i det hele tatt.

Israelske soldater drar til Auschwitz fordi de er jødiske. Her ble deres besteforeldre, oldeforeldre og tippoldeforeldre drept. Her ble deres jødiske søsken drept. Å antyde at israelske soldater kommer til Auschwitz for å lære noe av overgriperne og massemorderne er frastøtende demonisering. Det passer veldig dårlig fra en redaktør i LO.

Sammenlikning av aktuell israelsk politikk med nazistenes politikk, er et eksempel på antisemittisme ifølge arbeidsdefinisjonen vedtatt av Norge og 30 andre land.

Skjermdump fra meningsutvekslingen mellom Bob Davis og Roy Ervin Solstad.
Skjermdump fra meningsutvekslingen mellom Bob Davis og Roy Ervin Solstad.

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart