Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Operasjon Dagsverks nye propagandafilm viser kart hvor Israel er utslettet

Den hvite randen som danner «det palestinske kartet» omkranser det som har vært Israel siden 1948. (Skjermdump fra filmen «Frihet til å leve» på Operasjon Dagsverks YouTube-side)
Norske skoleelever blir servert en serie ensidige anklager mot de israelske forsvarsstyrkene og graffiti som feirer 30-års jubileet til terrororganisasjonen Hamas.

Torsdag 6. september publiserte Operasjon Dagsverk en 16 minutter lang film med tittelen «Frihet til å leve». Filmen er så ensidig negativ mot israelere at fortellerstemmen mot slutten føler behov for å gjøre en liten reservasjon: «Det er ikke sånn at alle israelere er dårlige mennesker.»

Kart hvor Israel er utslettet

I filmen er det nye klipp med Janna Jihad, tolvåringen som Operasjon Dagsverk og KFUK-KFUM Global fremstiller som en fredsaktivist. MIFF avslørte 10. august at Janna Jihad i virkeligheten kommer fra en voldelig palestinsk klan og at hun roper kamprop om å «frigjøre Palestina fra elven til havet» – det vil si fjerne staten Israel.

At Janna Jihad og Tamimi-klanen søker Israels utslettelse blir denne gang bekreftet av Operasjon Dagsverks egen film. 10 minutter og 10 sekunder ut i filmen ser vi Janna gå ut i familiens hage. «Disse har vi samlet rundt huset, og laget det palestinske kartet,» sier hun. Janna peker på tomme tåregass-granater og andre militære effekter som er formet slik at Israel inngår i «det palestinske kartet». Janna Jihads «Palestina» er ikke en palestinsk stat som skal vokse fram på Vestbredden og Gaza-stripen side om side med Israel, men en arabisk stat på bekostning av, og i stedet for Israel.

Operasjon Dagsverks norske filmfotograf problematiserer ikke kartet i det hele tatt. I stedet for å stille spørsmål om hvorfor Israel er borte fra kartet, sier han: «Oi, bare rundt huset?» Det er mer interessant hvor «kunstgjenstandene» er samlet inn fra enn det avskyelige politiske budskapet i «kunsten».

Utelater politikk og historie

I innledningen sier den norske fortellerstemmen i filmen:

«Mange vil fortelle deg at konflikten mellom Israel og Palestina er et komplisert politisk problem med en lang historie. Men for mange handler dette verken om politikk eller historie. For ungdom i Palestina, handler det om hverdagen.»

«Hverdagen» som beskrives av de palestinske ungdommene i filmen er arrestasjoner, traumer etter fengselsopphold, skoleelever som «glemmer alt» de leser på skolen fordi de er redde, «soldater som kommer når som helst med tåregass, men særlig ved demonstrasjoner», soldater som river skoler og lekeplasser og tar leker fra barn. En palestinsk gutt sier han fikk venstrehånden brukket under et forhør.

Legg merke til at ingen av anklagene er knyttet til tid eller sted, og ingen fulle navn på tenåringene er oppgitt. Dermed kan ingen av anklagene dobbeltsjekkes eller verifiseres. Når Operasjon Dagsverk i tillegg løsriver dem helt fra politikk og historie står man igjen med en ren propagandafilm hvor ikke en eneste israelsk stemme kommer til orde.

Falske anklager

«Hovedmålet til soldater når de arresterer ungdom, er å hindre dem fra utdannelse. Uansett hvor lenge du er fengslet, er det viktig å fortsette på skolen fordi utdanning er et mye sterkere forsvar enn våpen,» sier en palestinsk jente.

Dette er en falsk anklage. Palestinske tenåringer blir i all hovedsak arrestert fordi de blir misbrukt av palestinske grupper, stikk i strid med folkeretten og barnekonvensjonen, i voldelige konfrontasjoner med Israel. Palestinske foreldre, organisasjoner, skolesystem, medier har ansvar for misbruket av barna i kampen mot Israel – enten det er som speidere og budbringere, eller som steinkastere, geværmenn og selvmordsbombere. En stor del av oppvigleriet av palestinske mindreårige barn til å begå voldelige handlinger blir finansiert av palestinske myndigheter eller andre offentlige institusjoner og medier. Norske myndigheter og norske organisasjoner er derfor direkte og indirekte delaktig i dette. «Barn har rett til å bli beskyttet fra å bli skadet og mishandlet, fysisk og mentalt,» heter det i FN-konvensjonen for beskyttelse av barn. Da må det være en primæroppgave for foreldre og et samfunn å forhindre at barn deltar i opptøyer og konfrontasjoner som man vet har et potensial til å bli voldelige. Internasjonal lov forbyr ikke-statlige væpnede grupper å rekruttere eller bruke barn under 18 år. Her forbryter en rekke av de militante palestinske gruppene seg daglig. De som ikke har sett bilder og film fra de militante barneleirene i det palestinske samfunnet, bør ta en titt på YouTube.

«Hvert år blir nesten 700 unge mellom 12 og 18 arrestert av israelske soldater,» sier en palestinsk kvinne i filmen. Organisasjonen B’Tselem gir detaljert statistikk over mindreårige fanger. Den viser at 82 prosent av totalt 273 mindreårige fanger i juni 2018 var 16-18 år. 50 fanger (18 prosent) var 14-16 år og ingen under 14 år. Statistikken viser også at antallet mindreårige fanger økte kraftig fra 2014 til 2015, og forklaringen er ikke at israelske soldater da bestemte seg for å hindre flere palestinske tenåringer fra å få utdannelse. Forklaringen er at palestinere høsten 2015 satte i gang en kraftig økning i voldelige angrep mot israelere, en betydelig andel av disse angrepene ble utført av mindreårige. Når palestinske tenåringer blir arrestert er det først og fremst for kasting av stein og brannbomber, men også for mord og mordforsøk, skyteangrep, ulovlig besittelse av våpen, angrep på soldater, medlemskap i terrororganisasjoner med mer.

Operasjon Dagsverk sier ikke ett ord om palestinsk vold gjennom hele filmen. Derimot viser filmen noen få ganger klipp av palestinsk graffiti og veggbilder hvor palestinere kjent for dødelige angrep og terror mot israelere er fremstilt i helte-portretter. Filmen viser også grafitti som markerer 30-års jubileet til terrororganisasjonen Hamas. Teksten er på arabisk, men Operasjon Dagsverks arabisk-kyndige publikum i Norge oppfanger nok budskapet.

«30 år siden opprettelsen av Hamas,» sier graffiti-teksten. Var Operasjon Dagsverk klar over at de tok med markering av jubileet til en terrororganisasjon i sin film rettet mot norske skoleelever? (Skjermdump fra filmen «Frihet til å leve» på Operasjon Dagsverks YouTube-side)
«30 år siden opprettelsen av Hamas,» sier graffiti-teksten. Var Operasjon Dagsverk klar over at de tok med markering av jubileet til en terrororganisasjon i sin film rettet mot norske skoleelever? (Skjermdump fra filmen «Frihet til å leve» på Operasjon Dagsverks YouTube-side)

Operasjon Dagsverk setter heller ikke sine tall for arrestasjoner i sammenheng. Det bor minst 1,3 million mindreårige palestinere på Vestbredden. Arrestasjoner rammer altså omkring 0,5 promille – eller 1 av 1.850 mindreårige. Det stemmer dårlig med de palestinske tenåringenes kategoriske anklager.

«Ikke alle israelere er dårlige mennesker»

Mot slutten av filmen forteller en palestinsk jente at noen israelere kom med lekeutstyr til barna i landsbyen.

– Så det finnes gode israelere som vil støtte dere? blir hun spurt.

– Ja, svarer hun.

Så fortsetter den norske fortellerstemmen:

«Det er ikke sånn at alle israelere er dårlige mennesker, eller at alle palestinere er bra mennesker. Vi er alle bare mennesker. Mennesker med drømmer og ambisjoner. Men palestinsk ungdom lever liv med store hindringer. Det er urettferdig. Det er urettferdig uansett hva du mener om historien eller politikken. For alle fortjener frihet til å følge drømmene sine.»

Når du har laget en film og må konkludere med at «ikke alle israelere er dårlige mennesker», bør alarmklokken ringe. Men det er selvsagt nettopp inntrykket av israelere som dårlige mennesker seerne sitter igjen med når ingen israelske argumenter kommer fram, og når ikke noe som setter saken inn i sitt korrekte historiske og politiske lys blir presentert.

Operasjon Dagsverk forteller ikke noe om israelske ungdommers drømmer. De drømmer om å slippe en tøff militærtjeneste hvor de må forsvare seg mot voldelige palestinske grupper. De drømmer om en framtid hvor de slipper å se sine kamerater og venninner drept av palestinske tenåringer med kniv, øks og andre dødelige våpen. De drømmer om en framtid hvor de kan få avklart en grense mot sine palestinske naboer, og at denne grensen blir fredelig. De drømmer om en framtid der norske venner av palestinerne blir opprørt, eller i det minste skamfulle, når deres palestinske venner viser fram kart der Israel er utslettet.

Operasjon Dagsverks fortellerstemme avslutter slik:

«Mange vil fortelle deg at denne konflikten ikke er mulig å løse. At det handler om hat. I en verden der alt er svart og hvitt, er det lett for hat og splittelse å gro. Men verden er ikke bare svart og hvit, og vi er lei av de gamle argumentene. Ungdom skapte ikke denne konflikten, men ungdom betaler prisen, mens de voksne forteller oss at det ikke finnes en løsning. For oss handler ikke dette om hat. Det handler om kjærlighet. Det handler om at vi mener at alle fortjener en rettferdig sjanse i livet, uansett om du kommer fra Palestina, Israel, Norge eller noe annet sted i verden. Fordi alle fortjener frihet til å leve.»

Med denne ensidige propagandafilmen bidrar Operasjon Dagsverk nettopp til å gjøre verden mer svart og hvit. Det er sjokkerende og dypt urettferdig at slike filmer skal vises til hundretusenvis av norske skoleelever som utvilsomt vil påvirke dem i anti-israelsk retning. Barn og unge palestinere blir utsatt for en kontinuerlig flom av anti-israelsk og anti-jødisk propaganda i det palestinske samfunnet. I Norge må ungdommene få slippe å bli utsatt for lignende kampanjer. Operasjon Dagsverk bør fjerne denne filmen umiddelbart.

Helt til slutt vil vi invitere deg til å støtte MIFFs motaksjon mot årets Operasjon Dagsverk. Da støtter du blant annet helsides annonser i seks av landets største aviser, stor kampanje i sosiale medier rettet mot titusenvis av skoleungdom og en film som avslører den fiendtlige agendaen til organisasjonene som mottar årets OD-penger. Filmen blir lansert på Facebook og YouTube mandag 10. september kl. 10.

Alle som gir en gave på minst kr. 700,- til MIFF innen 15. november 2018 deltar i trekning av et reisegavekort med verdi kr. 10.000,- fra reisebyrået Plussreiser. Gavekortet kan benyttes til fritt reisemål. Send din gave til ELEVAKSJONEN 2018 til

  • VIPPS 39881
  • Konto 78770654539
  • SMS: Send kodeord GAVE til 1948 og du gir 250,- over mobilfaktura.

BAKGRUNN: I høst skal norske elever i ungdomsskole og videregående skole gi en dagslønn til organisasjoner som arbeider for «bred økonomisk boikott» av verdens eneste jødiske stat. Mottakerne hevder pengene samlet inn fra Operasjon Dagsverk (OD) ikke skal gå til boikottarbeid, men de vil uansett skape svært negative ringvirkninger både i det palestinske samfunnet og i Norge. Blant palestinere vil mottakerne bli oppmuntret og styrket i sin kamp for en framtid uten Israel, i Norge blir anti-israelske aktivister mobilisert til å gi «hundrevis av foredrag» på norske skoler. Opplegget for årets OD er så frastøtende at Det mosaiske trossamfunn, som vanligvis er svært tilbakeholdne med politiske utspill, advarer jødiske skolebarn mot å delta.

10. august kunne MIFF avsløre at OD bruker Janna JIHAD fra en voldelig palestinsk klan som stemme for «fred». 14. august avslørte MIFF feilene i ODs historiefortelling til norske skoleelever. 15. august skrev Erwin Teigen (18) at han trekker seg fra sitt lederverv i Operasjon Dagsverk  fordi han i planleggingsseminar opplevde at foredragene hadde «en skummel undertone av antisemittisme og antisionisme».

20. august kunne MIFF avsløre at Operasjon Dagsverk setter statsminister Erna Solberg i skvis. 21. august gjorde vi en ny faktasjekk på ODs informasjonsmateriell og 22. august skrev vi hva OD må gjøre for å få grønt lyst fra MIFF.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart