Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Fredrikstad. (Foto: Michael Katz, flickr)
Fredrikstad. (Foto: Michael Katz, flickr)

SV vil at denne norske byen skal velge Israel-boikott

Ikke lenge etter at SV tapte boikottkampen og stod alene i Ulvik, prøver de seg på ny i Fredrikstad.

For å lage flere slike artikler og drive MIFFs arbeid trenger vi 5 nye medlemmer denne uken. Klikk her

Før valget i 2017 konkurrerte partier på den norske venstresiden om stemmene til jødehaterne og dem som tror på løgnbildene av Israel. Høsten 2016 var Trondheim først ute med å gjøre et diskriminerende vedtak om boikott. Tromsø fulgte kort tid etter, men boikottforslag ble også avvist i en rekke norske byer (for eksempel  BodøMossKristiansand og Bergen).

Nå nærmer det seg valgkamp igjen, og for noen er det viktig del av valgkampen å markere hvem som er mest aggressiv mot verdens eneste jødiske stat.

Senest i februar ble SV i Ulvik kommune i Hordaland stående helt alene i ønsket om boikott av israelske bosetninger. Det skremmer ikke SV i Fredrikstad fra å foreslå det samme for kommunestyret 21. mars.

Ordlyden på SVs nettside kan tyde på at de egentlig ønsker full boikott av Israel: «Fredrikstad SV mener at privatpersoner, bedrifter og offentlige myndigheter må ta i bruk boikott av varer og tjenester fra okkuperte områder i Israel. Det å handle produkter fra Israel legitimerer den ulovlige okkupasjonen, og stimulerer til fortsatt okkupasjon og undertrykking av palestinerne. Linjen med dialog uten pressmiddel fungerer ikke, men bidrar til en stadig forverring for palestinerne.»

 

Kommunestyret i Fredrikstad må selvsagt avvise forslaget.

Det er egentlig ganske enkelt. – Ansvaret for å utøve norsk utenrikspolitikk ligger på nasjonalt nivå, slo ordfører Ida Maria Pinnerød (Ap) i Bodø fast.

SV i Fredrikstad skriver: «På tross av FN-resolusjoner og uttalelser fra den internasjonale domstolen i Haag, forverrer staten Israel stadig sin okkupasjonspolitikk. Ulovlige bosettinger utvides, byggingen av muren fortsetter, palestinerne utsettes for daglig trakassering og møter store hindringer i dagliglivet.»

I 1967, før Israel erobret Gaza og Vestbredden i en lovlig forsvarskrig, hadde kun 1 av 5 palestinere elektrisitet i sin bolig. I 1967 var forventet levealder for palestinere 48 år. Etter 17 år under israelsk styre, hadde forventet levealder økt til 66 i 1984. I dag er den høyere for palestinerne enn i de fleste arabiske land.

SV glemmer å fortelle at «muren» i all hovedsak er et gjerde, og at den blir bygget for å stanse ulovlig infiltrasjon av terrorister inn i Israel. De siste ti årene, og særlig de seks siste, har byggingen i praksis stått stille. I 2012 var 440 kilometer av barrierens trasé bygd og 57 kilometer var under bygging, ifølge B’Tselem. I desember 2017 var bare 465 kilometer ferdig, ifølge FN-tall gjengitt av Jerusalem Post.

Bystyrerepresentanter i Fredrikstad bør spørre SV hvor stor andel av arealet på Vestbredden bosetningene har tatt i løpet av 50 år. Fasiten er 2,7 prosent, ifølge NRK. 3 prosent, ifølge Fagforbundet og Norsk Folkehjelp.

SV i Fredrikstad skriver: «Det ble bygd 3800 nye boenheter på Vestbredden i 2018, det høyeste antallet siden 2002.»

Dette er helt feil. Det ble lagt ut 3800 nye boenheter på anbud i 2018, ifølge den bosetningskritiske organisasjonen Peace Now. Det er ikke det samme som byggestart. De første tre kvartalene av 2018 ble det registrert byggestart på 1.459 boenheter. Totalen i 2017 var på 1.643, ifølge Peace Now. Dersom fjerde kvartal fulgte trenden, ble det satt i gang i underkant av 2.000 nye boenheter i 2018, nesten halvparten av det SV hevder.

I andre byer har SV hevdet at palestinerne fordrives. Da passer det dårlig å fortelle fakta – at antallet palestinere i landområdene Gaza, Israel og Vestbredden de siste hundre årene har økt med en faktor på ti.

SV i Fredrikstad skriver: «Israels støttespillere hevder at veien til frihet og selvstendighet for palestinerne går gjennom dialog. Gjennom mer enn femti år med såkalt dialog har Israel stadig skjerpet sin okkupasjonspolitikk, og palestinernes situasjon blir mer og mer håpløs.»

Det har ikke vært dialog i mer enn femti år. Med unntak av en kort periode i 2013/2014 har palestinerne nektet forhandlinger de siste mange årene. Det er deres insistering på boikott og diplomatisk og voldelig krigføring mot Israel som gjør deres situasjon vanskelig.

SV i Fredrikstad skriver: «Over hele Vestbredden møter palestinerne store hindringer i hverdagen, i form av veisperringer og kontrollposter.»

Israels okkupasjon av Vestbredden er lovlig etter folkeretten. Israel vant områdene i en forsvarskrig i 1967. Den eneste grunnen til at Israel fortsatt har militær kontroll over området, er at lederne til palestinerne som bor der ikke har akseptert at Israel skal forbli en stat med jødisk flertall og identitet. En israelsk tilbaketrekning vil ikke føre til mer fred og sameksistens, men en opptrapping av vold og terror og et sammenbrudd av de palestinske selvstyremyndighetene. Er det dette kommunstyret i Fredrikstad ønsker?

SV hevder Israels bosetninger på Vestbredden er ulovlige og folkerettsstridige. Dette blir grundig tilbakevist av israelske myndigheter. Og hva er mest ulovlig – å fortsette krigen mot Israel i stadig nye generasjoner, eller å bygge boliger? Hva er mest ulovlig, å gi terrorister tre millioner kroner i belønning daglig, eller daglig å bygge 6-7 boliger på “feil” sted?

Vanlig praksis i vestlige land viser at det ikke er noe grunnlag i folkeretten for å forby økonomisk aktivitet i okkuperte områder. Avgjørelser ved flere europeiske domstoler bekrefter det samme. Den type «folkerett» som SV holder seg til, er vel ikke en «folkerett» som bare rettes mot Israel og sionistiske jøder?

Senest i oktober 2016 kunne MIFF avsløre en norsk nettside som formidler salg av boliger i bosetninger på okkupert land. Hvorfor har du ikke hørt om dette? Hvorfor har ikke norske myndigheter grepet inn? Hvorfor skriver ingen norske medier om dette? Hvorfor raser ikke LO, Fagforbundet og Kirkens Nødhjelp mot dette? Hvor er Fædrelandsvennen når du trenger den?

– Fordi de norske bosetternes naboer ikke er jøder, men tyrkere, og bosetningene ikke ligger i Judea og Samaria [Vestbredden], men på Nord-Kypros. På grunn av dobbeltstandard. I november 2018 fulgte MIFF saken opp med å påpeke at et stort antall nordmenn står åpent fram som bosettere. Kanskje finner SV noen ansatte eller politikere i Fredrikstad kommune?

SV gir også noen statistikk for fengslede, skadde og drepte palestinere. De nevner ikke at israelske sikkerhetsstyrker det siste året stanset 400 terrorangrep fra Vestbredden. De gir imidlertid riktig navn på de palestinske provokasjonene langs grensegjerdet mot Gaza: Great March of Return. Dette er kodeord for at minst 7 millioner palestinere skal ha rett til å flytte inn i Israel, slik at verdens eneste jødiske stat blir arabisk stat nummer 23 og muslimsk stat nummer 57.

 

Forslaget vil skade Fredrikstad

SV vil at administrasjonen i Fredrikstad «skal sørge for at det fremlegges frem dokumentasjon på at varer ikke kommer fra okkupert områder».

Hvor stor tålmodighet tror politikerne i Fredrikstad at kinesiske, russiske og tyrkiske produsenter vil ha med kommunen dersom de begynner å kreve dokumentasjon? Hva med de andre 150 land- og havområdene som er omstridt, ikke bare i Afrika og Asia, men også i Europa.

Hvor mange turister vil bli skremt fra å komme til Fredrikstad når kommunen går inn og tar stilling i alle disse?

SV i Fredrikstad støtter seg til «FN-resolusjoner» og «mange kristne, humanistiske og internasjonale jødiske organisasjoner» i sin boikottkamp. De nevner ikke de enda flere islamistiske organisasjonene som står helhjertet på deres side. De nevner heller ikke at det største politiske partiet i Tyskland anser alle former for Israel-boikott antisemittisk.

FNs sikkerhetsråd har i resolusjon 242 krevd av Israels naboer at de aksepterer at Israel skal ha «sikre og anerkjente grenser». Mener noen i Fredrikstad at dette kravet er innfridd? Mens kommunestyret er samlet i neste uke, fortsetter jihadistene i Hamas å grave nye angreps-tunneler inn i Israel som de planlegger å bruke for å drepe eller kidnappe israelske sivile eller soldater.

I FNs generalforsamling har arabiske og muslimske land med fiendtlig innstilling til verdens eneste jødiske stat automatisk flertall med sine allierte. De 22 arabiske landene avviser kategorisk og absolutt Israel som en jødisk stat, samtidig som de selv håndhever sin arabiske og muslimske identitet med varierende grad av jernhånd.

 

Fylkeskommunal Israel-boikott var ulovlig

Mange israelere har i utgangspunktet sansen for Fredrikstad SVs ønske om å få etablert en palestinsk stat. Men en slik stat må bety varig fred og sikre grenser for Israel. En palestinsk stat kan bare opprettes dersom den legger døde politiske krav som radikalt vil endre den demografiske balansen i Israel og få verdens eneste stat med jødisk flertall og identitet til å forsvinne.

Dersom SV hadde krevd av palestinerne å godta en jødisk stat innenfor 1967-linjene med justerte grenser (landbytte) ville israelerne kunne oppfatte at det er bosetningene på Vestbredden som blir ansett som problematiske. Så lenge boikott-tilhengerne i norske kommuner åpent eller stilltiende støtter palestinernes maksimalistiske krav, som ikke har plass til verdens eneste jødiske stat, står man igjen med spørsmål om hva som egentlig driver dem.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart