Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

58 norske organisasjoner ber om fri strøm av våpen til islamistiske terrororganisasjoner

Mette Nord, leder i Fagforbundet. (Foto: Trond Isaksen)
Mette Nord, leder i Fagforbundet. (Foto: Trond Isaksen)
Krever at blokaden av Gazastripen «må heves nå».

58 norske organisasjoner, anført av Fagforbundet, krever i et opprop at Norge legger press på Israel for å få en slutt på landets blokade av Gazastripen, melder nyhetsbyrået NTB. «Undertegnede organisasjoner mener det er på høy tid at blokaden heves. Vi ber utenriksministeren snarest ta initiativ overfor FN og andre internasjonale organer for å få en slutt på Israels kollektive avstraffelse av palestinerne, en handling som ifølge Genèvekonvensjonene av 1949 er å anse som en krigsforbrytelse.»

Organisasjonene burde lytte til Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. Da Støre var utenriksminister i 2011 slo han fast at «Israel handler ikke i strid med folkeretten med sin blokade av Gazastripen.»

– Israel oppfatter at de er i væpnet konflikt med Hamas på Gazastripen og frykter våpensmugling og rakettangrep. Folkeretten åpner for den type kontroll i væpnede konflikter, sa Støre. Det er ikke tilfeldig at Arbeiderpartiet glimrer med sitt fravær på oppropet (bortsett fra Oslo Arbeiderparti, som pleier å befinne seg på den radikale linjen).

Norges nåværende utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) har gitt uttrykk for lignende syn som Støre, det gjorde også en FN-rapport i 2011.

Gaza er fullstendig kontrollert av den islamistiske bevegelsen Hamas. Senest i 2017 bekreftet Court of Justice of the European Union at Hamas er en terrororganisasjon. Den fremste politiske utfordreren til Hamas på Gaza-stripen er Islamsk Jihad, en annen islamistisk terrororganisasjon med tette bånd til Iran.

Når 58 norske organisasjoner, uten å stille noen som helst krav til Hamas, krever at «blokaden av Gazastripen heves nå», betyr det i realiteten at de ønsker å gi de islamistiske terrororganisasjonene i området fri adgang til å importere våpen. Hamas, Islamsk Jihad, Al-Aqsa Martyrbrigader, PFLP og andre terrororganisasjoner i Gaza har tidligere brukt smuglede og egenproduserte våpen til å begå massive krigsforbrytelser mot israelsk sivilbefolkning og mot palestinsk sivilbefolkning som de skjuler seg blant.

Oppropet fra de norske organisasjonene bruker koronakrisen som et påskudd for å oppheve blokaden. «I en slik kritisk situasjon er det umulig for det palestinske helsevesenet å håndtere Covid-19-utbruddet,» skriver organisasjonene. Det palestinske helsevesenet, på sin side, gir imidlertid statistikk som tegner et helt annet bilde. Per i dag er det, ifølge det palestinske nyhetsbyrået Wafa og FNs kontor for humanitære saker i de palestinske områdene ingen (0!) alvorlige tilfeller av Covid-19 på Vestbredden og Gaza-stripen. Kun 4 er registrert døde. På Gaza-stripen er det bare påvist 17 smittetilfeller. (Hamas-myndighetene har sendt alle som kommer inn til Gaza i egne karanteneanlegg, og de får ikke slippe ut før etter negativ test 19 dager senere, ifølge Al-Monitor.) De gode resultatene for smittebegrensning har til dels kommet i samarbeid med israelske helsemyndigheter, som også relativt sett har mye bedre resultater enn de fleste land i Europa.

Israel har en effektiv sjøblokade av Gaza, men gjennom grensestasjonene på land strømmer varer gjennom etter at de er kontrollert for varer som kan misbrukes militært. På nettsiden ochaopt.org/data/crossings kan hvem som helst se at medisinske leveranser til Gaza gjennom israelske grensestasjoner var rekordhøye i mars 2020. De siste to årene har antall semitrailer-leveranser med varer klassifisert som medisinske gjennomsnittlig ligget på omkring 75 i måneden. I mars måned økte det til 116 semitrailer-leveranser, det høyeste nivået siden krigsmånedene i juli og august 2014.

Ifølge FN er kun 5 prosent av importen til Gaza gjennom israelske grensestasjoner humanitær, 95 prosent er klassifisert som kommersiell. Den dagen det er større behov for medisinsk utstyr på Gaza, er det både kapasitet og vilje på israelsk side til å slippe det gjennom.  At 58 norske organisasjoner prøver å lure det norske folk til å tro noe annet, er uverdig.

De norske organisasjonene fremstiller situasjonen på Gaza-stripen som «ulevelig», og de legger hele ansvaret på Israel. Det er mye som forties:

 1. Gaza har også grense mot Egypt.
 2. Hamas har prioritert krigføring mot Israel på bekostning av velferd og tjenester for sine innbyggere.
 3. Selv om situasjonen for mange på Gaza er tøff, og arbeidsledigheten er høy, blir en stor andel av befolkningen tatt hånd om av verdens mest velsmurte hjelpeapparat – FN-organisasjonen UNRWA og andre organisasjoner.

— MIFF er blitt kritisert i kommentarfeltet for de neste to avsnittene. Vi er enige i kritikken og beklager. Det var feil å identifisere advokat Brygfjeld med hans klient. Avsnittene ligger kun igjen for å vise hvorfor MIFF ble kritisert. —

En av initiativtakerne til oppropet er Kjell M. Brygfjeld. Han representerer noe som kaller seg «Forsvar folkeretten», men som utelukkende handler om å sverte Israel. Brygfjeld er advokaten til palestineren Loai Deeb, som i desember 2019 ble dømt i Gulating lagmannsrett til 4,5 års fengsel for å ha underslått 11 millioner kroner. I september 2018 meldte NRK at palestinsk etterretning stod bak opprettelsen av Deeb og hans «menneskerettighetsorganisasjon» GNRD.

NRK meldte i 2015 at Brygfjeld sendte ut en liste med påståtte egyptiske organisasjoner som støtter Deeb. NRK skrev: «NRK har undersøkt listen med de egyptiske menneskerettighetsorganisasjonene. Flere av dem hadde ingen aktivitet på nett eller noe telefonnummer som var å oppdrive. Andre igjen hadde Facebook-sider med svært få følgere, og sidene var ikke var oppdatert på lenge. Flere av organisasjoner hadde svært likelydende navn som velkjente egyptiske organisasjoner. Tre av disse visste ikke at de stod på listen.»

Hele oppropet om Gaza kan leses på nettsiden til Norsk Folkehjelp. La oss håpe alle disse organisasjonene vet at de er listet opp som støttespillere:

Initiativtakere:

 • Fagforbundet ved forbundsleder Mette Nord
 • Forsvar folkeretten ved advokat Kjell M. Brygfjeld
 • Norsk Folkehjelp ved generalsekretær Henriette Westhrin
 • Ship to Gaza Norway ved leder Torstein Dahle

Tilsluttede organisasjoner:

 • Aftenpostens Grafiske Klubb
 • Arbeidernes Ungdomsfylking
 • Attac Norge
 • BDS Norge
 • Bestemødre for fred
 • Changemaker
 • EL & IT Forbundet
 • Fagforbundet teoLOgene
 • Fagforbundet Ung
 • Fellesforbundet
 • Fellesorganisasjonen
 • Fellesutvalget for Palestina
 • FIVAS
 • Handel og Kontor i Norge
 • ICJ-Norge Studentnettverk
 • Industri Energi
 • Internasjonal Kvinneliga for Fred og Frihet
 • KFUK-KFUM Global
 • Kvekerhjelp
 • Kvekersamfunnet i Norge
 • Latin-Amerikagruppene i Norge
 • LO i Bergen og omland
 • LO i Oslo
 • LO i Trondheim
 • Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund
 • NNN Oslo og Akershus
 • Norges Fredslag
 • Norges Fredsråd
 • Norges Kommunistiske Parti
 • Norges kristelige studentforbund
 • Norges Sosiale Forum
 • Norsk Dramatikerforbund
 • Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom
 • Norsk Jernbaneforbund
 • Norsk PEN
 • Oslo Arbeiderparti
 • Oslo Bygningsarbeiderforening
 • Oslo Grafiske Fagforening
 • Oslo og Akershus HK
 • Oslo Senterungdom
 • Palestinakomiteen i Norge
 • Palestine Network Norway
 • Palestinske barn i israelske fengsler PIM
 • Rød Ungdom
 • Rødt
 • Sabeels Venner i Norge
 • Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond SAIH
 • Samordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel AKULBI
 • Senterungdommen
 • Skolenes Landsforbund
 • Sosialistisk Ungdom
 • Sosialistisk Venstreparti
 • Stiftelsen Karibu Ungkommunistene i Norge

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

 1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
 2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
 3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
 4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart