Nicolai Tangen, leder av Statens Pensjonsfond utland (Oljefondet). (Foto: nbim.no)

Advarer Oljefondet mot å trekke seg ut av israelske banker

- Å trekke investeringer ut av israelske banker kan være et brudd på diskrimineringsloven, advarer UK Lawyers for Israel.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

Etikkrådet gransker Oljefondets bankinvesteringer, meldte FriFagbevegelse 8. desember. Rådsmedlem Cecilie Hellestveit avviste å bekrefte at dette gjelder israelske banker, men senere i desember kom det meldinger i israelske medier som sier at Oljefondet vurderer å trekke seg ut av israelske banker. Overfor NTB ble dette avvist av kommunikasjonsdirektøren i fondet, men hun snakker ikke nødvendigvis på vegne av Etikkrådet.

Meldingene har vekket bekymring hos organisasjonen UK Lawyers for Israel, som har skrevet brev til Johan Andresen, leder av Etikkrådet, og Nicolai Tangen, leder av Oljefondet. Den britiske advokaten Jonathan Turner, leder i UK Lawyers for Israel, innleder brevet med å henvise til brevet som MIFF skrev til Oljefondet etter at de trakk seg ut av to israelske selskap sommeren 2021.

– Denne beslutningen og anbefalingene fra Etikkrådet ser ut til å være basert på en misforståelse av relevant internasjonal rett og rettspraksis, og utgjør brudd på Likestillings- og diskrimineringsloven § 6 samt Boikottloven § 2 litra c og d, skrev MIFF.

– Dersom Norges Bank ønsker å bidra til en etisk og fredelig utvikling, er det formålstjenlig å normalisere forholdet mellom de forskjellige befolkningsgruppene. Ved deinvestering er det det motsatte som skjer, nemlig at man bygger opp under et ødeleggende fiendebilde. Vi minner om at da EU fikk Nobels fredspris i 2012, var det i erkjennelsen av at økonomisk samarbeide skaper fred, fortsatte MIFF.

UK Lawyers for Israel påpeker i sitt brev at av alle «okkuperte områder» i verden, er det bare selskap aktive i områder «okkupert» av Israel som er ekskludert eller satt til observasjon av det norske fondet. «Ingen andre selskap er blitt ekskludert for å gi sivile tjenester i omstridte områder.»

– Vi er derfor veldig bekymret for at ekskluderingene fra Oljefondet allerede er blitt utført på en diskriminerende måte mot Israel og israelske selskaper. Denne diskrimineringen kan ikke forsvares og enda mindre kan det forsvares å utvide den. Etter vårt skjønn vil slik diskriminering være uetisk, ja rasistisk, og i brudd på paragrafene 6 til 8 i Lov om likestilling og forbud mot diskriminering, skriver Turner.

UK Lawyers for Israel fremholder at presset mot Oljefondet til å ekskludere israelske selskap og banker kommer av en overdreven og ofte feilaktig kritikk av Israel.

– Informasjon som kommer fra mange organisasjoner om Israel er svært upålitelig (…) Etikkrådet og Oljefondet bør ikke stole på noen informasjon om Israel som deres egne ansatte ikke selv har samlet fra primærkilder, og at deres objektivitet er grundig bekreftet, skriver Turner.

Den uproporsjonale og intense kritikken av Israel, som man for eksempel ser i flere deler av FN-systemet, er «en konsekvens og manifestasjon av den utbredte og dypt rotfestede anti-jødiske rasismen omkring i verden», skriver Turner. Dersom Oljefondet skal unngå diskriminering, må de granske andre konflikter og omstridte områder like grundig som Israel blir gransket.

– Vi ber om at det ikke blir gjort noen flere ekskluderinger, og at de nåværende ekskluderingene blir fjernet, inntil Etikkrådet og Oljefondet har tatt skritt for å stanse diskrimineringen mot Israel og israelske selskap i håndhevelsen av ekskluderingspolitikken, avslutter Turner.

Jonathan Greenblatt i Anti-Defamation League. (Foto: Flickr/CC)

ADL: – Oljefondet driver med antisemittisme

– Å gi selskap som befinner seg i den jødiske staten en annen behandling enn andre er like fordomsfullt som å gi folk en annen behandling fordi er jøder, skriver Jonathan Greenblatt, leder for Anti-Defamation League (ADL).

Oljefondet øker kraftig i israelske bosetninger

Oljefondet vurderer sine investeringer i selskaper som er involvert i israelske bosetninger, meldte israelske nyhetsmedier like før julaften. Det blir avvist av Oljefondets kommunikasjonsdirektør.

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) er en av dem som har sendt Israel-relaterte spørsmål til utenriksministeren. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

– Norske investeringer i Israel øker

– Jeg er glad for å se at oljefondets investeringer i Israel øker hele tiden, sa stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) da han besøkte MIFFs europeiske Israel-konferanse lørdag kveld.

Arbeiderpartiets landsmøte pågår denne helgen. (Foto: Arbeiderpartiet.no)

AP sa nei til Israel-boikott

Til tross for en rekke varianter av boikottforslag, og et ekstremt overfokus på Israel og palestinerne framfor andre konflikter i verden, landet Arbeiderpartiets landsmøte på samme posisjon som tidligere i boikottspørsmålet.

Faksmile fra Finansavisen 4. juni 2014.

Artikkelserie fra Israel i Finansavisen

Finansavisens journalist Anders Horntvedt har vært på reportasjereise i Israel. Få noen korte smakebiter på det han har formidlet til leserne de siste ukene.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart