Nicolai Tangen, leder av Statens Pensjonsfond utland (Oljefondet). (Foto: nbim.no)

Advarer Oljefondet mot å trekke seg ut av israelske banker

- Å trekke investeringer ut av israelske banker kan være et brudd på diskrimineringsloven, advarer UK Lawyers for Israel.

Etikkrådet gransker Oljefondets bankinvesteringer, meldte FriFagbevegelse 8. desember. Rådsmedlem Cecilie Hellestveit avviste å bekrefte at dette gjelder israelske banker, men senere i desember kom det meldinger i israelske medier som sier at Oljefondet vurderer å trekke seg ut av israelske banker. Overfor NTB ble dette avvist av kommunikasjonsdirektøren i fondet, men hun snakker ikke nødvendigvis på vegne av Etikkrådet.

Meldingene har vekket bekymring hos organisasjonen UK Lawyers for Israel, som har skrevet brev til Johan Andresen, leder av Etikkrådet, og Nicolai Tangen, leder av Oljefondet. Den britiske advokaten Jonathan Turner, leder i UK Lawyers for Israel, innleder brevet med å henvise til brevet som MIFF skrev til Oljefondet etter at de trakk seg ut av to israelske selskap sommeren 2021.

– Denne beslutningen og anbefalingene fra Etikkrådet ser ut til å være basert på en misforståelse av relevant internasjonal rett og rettspraksis, og utgjør brudd på Likestillings- og diskrimineringsloven § 6 samt Boikottloven § 2 litra c og d, skrev MIFF.

– Dersom Norges Bank ønsker å bidra til en etisk og fredelig utvikling, er det formålstjenlig å normalisere forholdet mellom de forskjellige befolkningsgruppene. Ved deinvestering er det det motsatte som skjer, nemlig at man bygger opp under et ødeleggende fiendebilde. Vi minner om at da EU fikk Nobels fredspris i 2012, var det i erkjennelsen av at økonomisk samarbeide skaper fred, fortsatte MIFF.

UK Lawyers for Israel påpeker i sitt brev at av alle «okkuperte områder» i verden, er det bare selskap aktive i områder «okkupert» av Israel som er ekskludert eller satt til observasjon av det norske fondet. «Ingen andre selskap er blitt ekskludert for å gi sivile tjenester i omstridte områder.»

– Vi er derfor veldig bekymret for at ekskluderingene fra Oljefondet allerede er blitt utført på en diskriminerende måte mot Israel og israelske selskaper. Denne diskrimineringen kan ikke forsvares og enda mindre kan det forsvares å utvide den. Etter vårt skjønn vil slik diskriminering være uetisk, ja rasistisk, og i brudd på paragrafene 6 til 8 i Lov om likestilling og forbud mot diskriminering, skriver Turner.

UK Lawyers for Israel fremholder at presset mot Oljefondet til å ekskludere israelske selskap og banker kommer av en overdreven og ofte feilaktig kritikk av Israel.

– Informasjon som kommer fra mange organisasjoner om Israel er svært upålitelig (…) Etikkrådet og Oljefondet bør ikke stole på noen informasjon om Israel som deres egne ansatte ikke selv har samlet fra primærkilder, og at deres objektivitet er grundig bekreftet, skriver Turner.

Den uproporsjonale og intense kritikken av Israel, som man for eksempel ser i flere deler av FN-systemet, er «en konsekvens og manifestasjon av den utbredte og dypt rotfestede anti-jødiske rasismen omkring i verden», skriver Turner. Dersom Oljefondet skal unngå diskriminering, må de granske andre konflikter og omstridte områder like grundig som Israel blir gransket.

– Vi ber om at det ikke blir gjort noen flere ekskluderinger, og at de nåværende ekskluderingene blir fjernet, inntil Etikkrådet og Oljefondet har tatt skritt for å stanse diskrimineringen mot Israel og israelske selskap i håndhevelsen av ekskluderingspolitikken, avslutter Turner.

Jonathan Greenblatt i Anti-Defamation League. (Foto: Flickr/CC)

ADL: – Oljefondet driver med antisemittisme

– Å gi selskap som befinner seg i den jødiske staten en annen behandling enn andre er like fordomsfullt som å gi folk en annen behandling fordi er jøder, skriver Jonathan Greenblatt, leder for Anti-Defamation League (ADL).

Oljefondet øker kraftig i israelske bosetninger

Oljefondet vurderer sine investeringer i selskaper som er involvert i israelske bosetninger, meldte israelske nyhetsmedier like før julaften. Det blir avvist av Oljefondets kommunikasjonsdirektør.

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) er en av dem som har sendt Israel-relaterte spørsmål til utenriksministeren. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

– Norske investeringer i Israel øker

– Jeg er glad for å se at oljefondets investeringer i Israel øker hele tiden, sa stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF) da han besøkte MIFFs europeiske Israel-konferanse lørdag kveld.

Arbeiderpartiets landsmøte pågår denne helgen. (Foto: Arbeiderpartiet.no)

AP sa nei til Israel-boikott

Til tross for en rekke varianter av boikottforslag, og et ekstremt overfokus på Israel og palestinerne framfor andre konflikter i verden, landet Arbeiderpartiets landsmøte på samme posisjon som tidligere i boikottspørsmålet.

Faksmile fra Finansavisen 4. juni 2014.

Artikkelserie fra Israel i Finansavisen

Finansavisens journalist Anders Horntvedt har vært på reportasjereise i Israel. Få noen korte smakebiter på det han har formidlet til leserne de siste ukene.

Finansminister Siv Jensen varsler en ny stortingsmelding om Oljefondet til våren. Der vil hun "komme med en anbefaling knyttet til hva jeg mener vil være riktig praksis for å håndtere etiske retningslinjer". Forhåpentlig kan det også påvirke hvordan Etikkrådet leser folkeretten og Midtøsten-kartet. (Foto: Rune Kongsro)

Israel-venner må lære gradbøyning, ille-verre-verst

Meldingen om at Oljefondet ikke lenger vil investere i to israelske selskaper involvert i utbygging av jødisk bydel i Øst-Jerusalem vekket sterke reaksjoner blant Israel-venner mot FrP og Siv Jensen. Men det er ingen overraskelse at FrP må følge regjeringens politikk.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart