Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Kirkeleder: – Israel «bryter de fleste av demokratiets spilleregler»

Fagdirektør i Kirkerådet, Berit Hagen Agøy. (Skjermdump fra livesending)
Balanse har en helt egen definisjon blant arrangørene for «Kirkeuka for fred i Palestina og Israel».

Den årlige «Kirkeuka for fred i Palestina og Israel» ble avholdt i forrige uke. For noen år siden inneholdt Kirkeuka et stort antall arrangementer over hele landet, men i år var det bare to arrangementer, såvidt vi kan se av arrangørenes informasjon. Blant arrangørene i Norge er Mellomkirkelig Råd for Den norske kirkeKirkens NødhjelpKFUK-KFUM Global og andre.

Hovedarrangementet for årets Kirkeuka fant sted på Litteraturhuset i Oslo 27. september. Blant talerne var Francesca Albanese. Hun har tidligere sympatisert med terrororganisasjoner, sammenlignet israelere med nazister og anklaget Israel for folkemord. Til Kirkeuka-publikum kom Albanese med fordømmelse av det hun kaller israelsk mikrovold og makrovold, mens palestinsk vold ble nærmest unnskyldt med setningen: «Selvfølgelig er det vold i retur.»

Siste del av møtet 27. september var en paneldebatt ledet av fagdirektør i Kirkerådet, Berit Hagen Agøy. Like før hun avrundet møtet, tok Agøy opp kravet som hun ofte møter, «i hvert fall i kirkelige kretser», at man «må være balansert».

– Så får vi spørsmålet: Hvorfor behandler dere Israel annerledes enn alle andre land? Jeg tror jeg skal begynne å svare: Ja, Israel behandles på en annen måte. Fordi vi godtar ting av Israel, som vi aldri ville godtatt av andre demokratiske stater, og Israel presenterer seg selv som et demokrati. Men vi godtar at de får lov til å forklare seg selv som et demokrati, og samtidig da bryter de fleste av demokratiets spilleregler, sa Agøy.

Kirkelederen vil tydeligvis fordømme sterkere og straffe Israel mer, slik mange av paneldeltakerne hadde tatt til orde for.

Påstanden til Agøy krever en faktasjekk.

I 2022 kom Israel på 23. plass på demokratirangeringen til Economist Intelligence. Rangeringen bygger på hovedkategorier som valgprosess og pluralisme, regjeringens funksjonsevne, politisk deltakelse, politisk kultur og borgerrettigheter. Israel lå like bak Frankrike, og foran Spania, Chile og USA. Når det gjelder politisk deltakelse scorer Israel like godt som Norge – toppkarakter. Det er ingen andre land i verden som har full pott i denne kategorien. Det er tydeligvis noen demokratiske spilleregler som fungerer.

Håvard Skjerdal, programrådgiver i KFUK-KFUM Global, nevnte MIFF under panelsamtalen.

– Det er helt essensielt at man bruker menneskerettighetene og folkeretten som en rettesnor. Det er ikke slik at MIFF har litt rett, og Palestinakomiteen har litt rett, og så ligger nok sannheten et sted i midten der. Det er en helt falsk balanse som vi ikke under noen omstendighet må bidra til å opprettholde, sa Skjerdal.

«Balanse» for arrangørene av Kirkeuka er å sverte og demonisere Israel, slik de har gjort i årevis.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart