Før Arbeiderpartiets landsmøte har AUF og noen fylkes- og lokallag sendt inn ulike forslag på boikott og sanksjoner mot Israel. Noen vil ha full boikott, andre vil ha boikott av israelske bosetninger eller full uttrekning av Oljefondet fra israelske investeringer.
AUF-leder Gaute Børstad Skjervø fikk stående applaus da han pisket opp til boikottvedtak i sin tale torsdag. Flere AUF-representanter har fortsatt dette refrenget i innlegg utover dagen fredag.
Da statsminister Jonas Gahr Støre avrundet dagens politiske debatt, svarte han på AUFs kampanje med å trygle landsmøtet om ikke å gjøre noen boikottvedtak.
Støre snakket om «det som opprører oss» i Midtøsten, men til forskjell for AUF-representantene som utelukkende snakket om lidelse på palestinsk side, nevnte statsministeren også 7. oktober («angrepet på uskyldige sivile israelere») og gisler.
– Norge har gått i front når det gjelder å holde ansvarlig for på brudd på folkeretten, humanitærretten og krigens regler. Det går saker for internasjonale domstoler nå, hvor Norge har bidratt til at det kommer der, fordi vår stemme høres, vår stemme blir lagt merke til. Vi er på innsiden, sa Støre.
Statsministeren sier at Norge forsøker å legge press «alle steder det er mulig å legge press». Deretter gikk han over til å bli tryglende overfor forsamlingen.
– Nå er jeg litt personlig. Når Espen [Barth Eide] og jeg som står i dette hver dag sier veldig tydelig: Ikke la oss gjøre beslutninger her som tar oss ut av muligheten til å påvirke, sa Ap-lederen.
Støre sa at han «forstår» ønske om å protestere på det som skjer, «men vi skal ikke gjøre det på en måte som lukker døra til at vi kan være der ute og jobbe med andre land, bli hørt og få gjennomslag og få resultater».
– Hvis vi mente at dette [boikott/ sanksjoner] ga resultater, så er det ingen som ville være mer i front enn oss på å si at da er det riktig å gjøre det, sa Støre.
– Dersom vi bruker vårt pensjonsfond som et utenrikspolitisk virkemiddel, er vi ganske sikre på at det vil ramme Norge og begrense mulighetene våre til å ha innflytelse. Å gå til boikott eller sanksjonere har denne litt underlige effekt, at på dag 1 har det stor oppmerksomhet, men dag 2 er det helt stille, argumenterte Støre.
Statsministeren sa han kunne være åpen for å vurdere disse tiltakene dersom han trodde andre land fulgte etter.
– Men jeg tror ikke det. Og jeg ber, på vegne av utenriksministeren og meg selv, om å bli trodd når vi sier at vi mener det er slik det er, tryglet Støre.
Partilederen påpekte at sanksjoner kan påvirke hvilken innflytelse Norge får overfor USA («som er og blir en viktig aktør»), i forhold til resten av Europa og [Midtøsten-]regionen. Han sa også at Norge er nødt til å ha adgang for å kunne hjelpe palestinerne, en adgang som reguleres av Israel.
– Å anerkjenne Palestina var å gå foran, sammen med andre land. Det var grundig gjennomtenkt. Men vi har mistet diplomatisk tilgang på en del områder, men det bærer fortsatt. Jeg advarer mot å ta grep som kutter de båndene og ikke gjør det mulig for oss å gjennomføre vår politikk. Derfor har jeg behov for å si fra ganske tydelig om det fra utenriksministeren og meg, sa Støre.
Forsamlingen ga applaus, men det gjenstår å se om landsmøtet vil høre på AUF eller Støre.