Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Israel tilbake til ettårig statsbudsjett i 2015

Yair Lapid, Israels finansminister og partileder for Yesh Atid. (Foto: Yair Lapid, Facebook.com)
Yair Lapid, Israels finansminister og partileder for Yesh Atid. (Foto: Yair Lapid, Facebook.com)
Det israelske finansdepartementet dropper ordningen med toårige statsbudsjett etter at det de arbeider med nå avsluttes ved utgangen av 2014.

Det var Israels tidligere finansminister Yuval Steinitz som innførte toårige statsbudsjetter, da Likud tok over regjeringskontorene i 2009. Tiltakene var ment å skape større økonomisk stabilitet og bidra til mer langsiktig tenkning.

Men snarere har resultatet vært det motsatte. Ved revidert statsbudsjett halvveis i budsjettperioden er det lite rom for å endre på en økonomisk politikk som har vist seg å slå feil ut. Rammene for disse budsjettene er lagt på forhånd, selv for hvert enkelt departement. Så sjelden var det snakk om mange kroner som ble flyttet på.

Reverserer ordningen
Derfor har nåværende finansminister Yair Lapid bestemt seg for å skrinlegge denne modellen, straks det budsjettet han nå arbeider med å få på plass går ut 1. januar 2015. Beslutningen har blitt tatt i samråd med statsminister Benjamin Netanyahu, som også var med i beslutningen om å innføre ordningen med toårsbudsjett for fire år siden.

– Å skape en årlig økonomisk arbeidsplan, vil gjøre det mulig å redusere skalaen på feilene, mellom prognosene for statens skatteinntekter og globale eller nasjonale økonomiske prosesser, og det som skjer i praksis. Det vil også gjøre det lettere å oppdage underskuddsproblemer i tide og skape umiddelbare løsninger og justeringer i den økonomiske arbeidsplanen for finansåret, forklarer Yesh Atid-lederen til Jerusalem Post.

Lapid har lovet å fokusere på middelklassen som finansminister, som han mener er veien å gå for å skape arbeidsplasser og bedre levekår. Men et underskudd fra 2012 på mellom 50 og 60 milliarder kroner, gjør det vanskelig å etterleve. Bare de tre første månedene av inneværende år har også Israel hatt et underskudd på 7 milliarder kroner, melder Yedioth Aharonoth.

Svært mange fattige
En rekke tiltak er varslet, som vil ramme både middelklassen og de fattige hardt, inntil Israel har fått betalt ned underskuddet. Sentralbanksjef Stanley Fischer oppfordret tirsdag Lapid til å ikke glemme de som sliter mest i det israelske samfunnet.

– Mye blir sagt i dag om middelklassen. Men det er ikke noe mindre viktig å snakke om de fattige i samfunnet og hvordan de også kan tjene på en vekst i økonomien, sier Fischer.

En ny rapport fra sentralbanken viser at underklassen har vokst med over 10 prosent de fire årene Netanyahu og Likud har sittet ved roret. Fra mellom 27-29 prosent i forrige regjeringsperiode, til 40,7 prosent i 2012. Mye av den kraftige økningen skyldes at boligprisene har steget med over 40 prosent de siste fire årene.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart