Israel og Ukraina

Bli medlem fra kun kr. 4 per uke

Et av El Als Boeing 4X-ELC-passasjerfly. (Foto: El Al, flickr.com)
Et av El Als Boeing 4X-ELC-passasjerfly. (Foto: El Al, flickr.com)

Histadrut avblåser luftfartskonflikt

Staten har gått med på å betale store deler av sikkerhetsutgiftene til El Al, mot fri konkurranse på alle rutene mellom EU og Israel.

MIFF forsøkte å fjerne feil fra skolebok – ble dømt av retten til å betale saksomkostninger. Les mer.

Fram til nå har kun en mindre prosentandel av flyrutene mellom Israel og EU vært tilgjengelige for EU-selskaper. Men etter at regjeringen har vedtatt sitt program «åpen himmel», i samarbeid med EU, vil israelske flyselskaper ikke lenger bli særbehandlet.

Grunnen til særbehandlingen har vært de enorme sikkerhetsutgiftene som de israelske selskapene har vært underlagt, som ville gjort det umulig for dem å konkurrere på lik linje med utenlandske selskaper. Dessuten frykter arbeiderne i de israelske selskapene at den økte konkurransen vil sette deres jobber og godtgjørelser i fare, slik en har sett i både USA og EU. Kravene til effektivitet har gjort at de ansatte i selskapene har fått stadig dårligere kår. Det negative er selvsagt at en mest mulig proteksjonistisk politikk, slik Israel har ført fram til nå, er langt dyrere for de reisende.

– El Als representanter har innsett at «åpen himmel» blir virkelighet, heter det i en pressemelding fra finansdepartementet.

Til gjengjeld vil altså staten betale 97,5 prosent av de israelske selskapenes sikkerhetsutgifter, som årlig utgjør totalt 750 millioner kroner, imot dagens 60 prosent.

Histadrut sier på sin side at de er fornøyd med avtalen og avblåser streiken som har rammet luftfarten de siste dagene, skriver Yedioth Aharonoth. Regjeringen har innsett at innenlandske flyselskaper er en nasjonal interesse, hevder de.

– Det er trist at vi ble nødt til å streike. At vi måtte dra tusenvis av familier gjennom en stor angst, for å oppnå den avtalen vi fikk gjennom forhandlingene, sier lederen Ofer Eini.

Har du kommentarer til artikkelen?

Vi vil veldig gjerne høre din mening!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart