Bli en aktiv Israel-venn nå!

Bestill flyers som du kan dele ut for å gi familie, venner og naboer mer forståelse for Israel.

– Atomavtalen er en stor seier for Iran

Forhandlingsbordet der verdensmaktene og Iran ble enige om en atomavtale i sommer. Innfelt: Mark Dubowitz. (Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet og Foundation for Defense of Democracies)
Forhandlingsbordet der verdensmaktene og Iran ble enige om en atomavtale i sommer. Innfelt: Mark Dubowitz. (Foto: Det amerikanske utenriksdepartementet og Foundation for Defense of Democracies)
- Alt det Iran nå gir fra seg, vil de enkelt kunne bygge opp igjen, forklarer direktør Mark Dubowitz fra den amerikanske tenketanken Foundation for Defense of Democracies.

I et intervju med Jerusalem Post heller Dubowitz kaldt vann i blodet på dem som har latt seg begeistre av nyheten om at Iran nå har sendt ut mer enn 11 tonn lavanriket uran til Russland. Norge var et av landene som var med og bidro praktisk til at Iran fikk gjennomføre utsendelsen, som var et krav i atomavtalen som ble inngått i sommer.

Les også: 16 grunner til at Iran-avtalen er en katastrofe

Ifølge direktøren for den Washington-baserte forsvarspolitiske tenketanken Foundation for Defense of Democracies har uranforflytningen ikke særlig stor betydning.

– Iran har oppnådd en stor seier ved å gå med på å gi fra seg deler av atomprogrammet som lett vil kunne gjenoppbygges, slik som anriket uran og førstegenerasjons sentrifuger, sier Mark Dubowitz.

 

– Åpner veien i stedet for å blokkere

– I stedet for å permanent blokkere Irans vei til atomvåpen, åpner avtalen etter hvert veien til atomvåpen, fortsetter han.

– Teheran må ganske enkelt følge avtalen de neste 10 til 15 årene, mens de samtidig utvikler seg til en mye farligere fiende med et massivt atomprogram, en rask vei til atombomber ved hjelp av avanserte sentrifuger, interkontinentale ballistiske missiler, regional dominans og en økonomi som vil ha blitt immun mot framtidige sanksjoner, konkluderer Dubowitz.

Atomavtalen som ble inngått sommeren 2015 mellom Iran og seks verdensmakter innebærer at USA, EU og FN hever økonomiske sanksjoner mot landet i bytte mot at Iran aksepterer reduksjoner i atomprogrammet sitt. Reduksjonene skal gjøre at den nødvendige produksjonsperioden for å utvikle en atombombe skal økes til minst ett år fra dagens nivå på under tre måneder. Et av kravene til Iran er at deres beholdning av lavanriket uran skal reduseres til mindre enn 300 kg, fordi et slikt lager som Iran har utviklet ikke vil være til nytte dersom formålet kun er å utvikle atomkraft.

 

Brøt FN-resolusjon og provoserte USAs marine

Det internasjonale atomenergibyrået avsluttet i desember sin granskning av Irans atomprogram, noe som åpnet veien for at atomavtalen fullt ut vil kunne iverksettes i løpet av kort tid, kanskje allerede i januar. IAEA tok avgjørelsen til tross for at deres egen granskning avdekket at det iranske regimet aktivt arbeidet med å utvikle atomvåpen helt fram til 2009 – stikk i strid med hva regimet hele tiden har hevdet.

Det er ikke lenge siden det iranske militæret brøt en FN-resolusjon ved å prøveskyte missiler som teknisk er i stand til å bære atomstridshoder.

Lørdag 26. desember avfyrte den iranske marinen raketter like inntil en flåte amerikanske marineskip i den persiske gulfen. USA fikk kun noen minutters varsel om øvelsen, og en talsmann for det amerikanske forsvaret sier handlingen var ”høyst provoserende”, ifølge Ha’aretz.

 

Her kan du lese hele MIFFs dekning av Iran.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart