I disse dager starter byggingen av et kloakkrenseanlegg ved den palestinske landsbyen Um a-Rihan, den ligger ikke langt fra den arabisk-israelske byen Umm el-Fahm. Prosjektet blir finansiert av den japanske regjeringen og ledet av to israelere (en ingeniør og et tidligere bystyremedlem i Tel Aviv).
Landsbyen har ca. 50 familier. Der har kloakken hittil rent rett ut i naturen, noe som etter hvert vil kunne forurense grunnvannet.
Kloakken fra alle husene skal nå føres inn i en dam. Etter en periode der skal væsken overføres til en annen dam hvor den blir renset videre. I dammene er det lavasteiner. På dem vokser det planter. Renselsesprosessen er organisk – mikro-organismer står for nedbrytingen av materialet. Dammene er foret med plast slik at ikke kloakken skal renne ned i undergrunnen.
Vannet blir ikke så rent at det kan brukes til drikkevann. Men det kan brukes til å vanne jordbruksland med. Systemet er vedlikeholdsfritt og krever heller ikke strøm. Det er planer om å forsyne et stort antall landsbyer på Vestbredden med slike anlegg. Det vil både løse forurensningsproblemet og skaffe mer vann til jordbruket.
Kilde: En artikkel av Yaakov Katz på jpost.com (Jerusalem Post) 28. juni 2009.