Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Obama: – Moralsk plikt å støtte et jødisk hjemland

USAs president Barack Obama intervjues av Channel 2. (Foto: Skjermdump fra Channel 2 via Times of Israel)
USAs president Barack Obama intervjues av Channel 2. (Foto: Skjermdump fra Channel 2 via Times of Israel)
I et israelsk tv-intervju gir USAs president Barack Obama sterk støtte til Israel som jødisk nasjon. Samtidig understreker han viktigheten av å få i gang igjen fredsprosessen med palestinerne.

– Jeg har gjort en seriøs forpliktelse. Den er ikke betinget av noen politikk. Jeg ser på det som en moralsk forpliktelse for oss å støtte et jødisk hjemland, sa president Obama i tv-intervjuet, som ble sendt på Channel 2 tirsdag kveld.

I intervjuet snakket han om både Iran, fredsprosessen og relasjonen mellom USA og Israel. Innholdet er referert av Times of Israel.

Med denne uttalelsen har han gitt klar støtte til Israels rett til å være anerkjent som jødisk stat – en anerkjennelse de palestinske selvstyremyndighetene aldri har villet gi.

Han snakket om et ”moralsk imperativ” for både å støtte Israel og å støtte palestinsk uavhengighet.

 

Vil at Israel skal gå enda lenger for fred

I intervjuet utfordrer Obama Netanyahu og regjeringen hans til å gå enda lenger enn de allerede har gjort for å få gjenopptatt fredsprosessen. Slik situasjonen er i dag, kan han ikke se for seg at det sittende israelske og palestinske lederskapet vil kunne oppnå en rammeavtale engang. Han advarte om at Israel står i fare for å miste troverdighet på den internasjonale arenaen, der troen på Israels vilje til en tostatsløsning allerede står svakt.

Her kan du lese om Netanyahus skritt i retning av en fornyet fredsprosess den senere tiden.

Obama viser til Netanyahus uttalelse før valget om at det ikke ville bli opprettet noen palestinsk stat i hans regjeringstid.

– I etterkant har uttalelsene hans antydet at det finnes en mulighet for en palestinsk stat, men muligheten har så mange advarsler, så mange betingelser, at det ikke er realistisk å tro at de betingelsene blir møtt i den nære framtiden, sier presidenten.

– Inntil nå har vi holdt unna europeiske og andre forsøk på å gå imot Israel i FN. Men hvis det ikke finnes noen utsikter til en fredsprosess, hvis ingen tror på at det er noen fredsprosess, blir det vanskeligere å argumentere med dem som er bekymret over bygging i bosetningene, dem som er bekymret over den nåværende situasjonen, advarte han.

 

– Forstår Israels sikkerhetsbehov

Obama kritiserer Netanyahu for å snakke om fredsløsningen som noe abstrakt og framtidig, og for å la sikkerhetspolitikken være drevet av frykt. Samtidig anerkjenner han Israels komplekse trusselbilde og nødvendigheten av å være opptatt av sikkerhetsspørsmål.

– Jeg forstår bekymringene deres og jeg forstår frykten deres, sa han.

– Tatt i betraktning det utrolige kaoset som finner sted i Midtøsten, håpet fra ”den arabiske våren” som har blitt til katastrofe i steder som Syria, utbredelsen av Den islamske staten, de kontinuerlige uttrykkene for antisemittisme og anti-israelske innstillinger i store deler av den arabiske verden, rakettene som kommer fra Gaza, opprustningen av våpen hos Hizbollah – alt dette rettferdiggjør Israels bekymringer over sikkerhet, og det å sette sikkerheten først, sier Obama.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart