Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Netanyahu tar Abbas på ordet

Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas sammen under et møte i Jerusalem i 2010, i forbindelse med fredsforhandlingene som pågikk. (Illustrasjonsfoto: GPO)
Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas sammen under et møte i Jerusalem i 2010, i forbindelse med fredsforhandlingene som pågikk. (Illustrasjonsfoto: GPO)
- Jeg har ryddet timeplanen min for hele uken, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu, etter at palestinernes president Mahmoud Abbas påsto å være klar til å møte ham for å gjenstarte fredsprosessen ”når som helst”. Men det ser ikke ut til at Abbas kommer denne gangen heller.

31. mars publiserte den israelske tv-kanalen Channel 2 et intervju med Mahmoud Abbas der den palestinske presidenten påsto at han var klar til å møte Netanyahu til nye fredsforhandlinger ”når som helst”. Intervjuet er referert av blant andre Ynetnews.com.

Netanyahu har gjentatt en rekke ganger siden mai 2015, blant annet i FNs generalforsamling og overfor den britiske statsministeren, at han er klar til nye fredssamtaler uten forhåndsbetingelser. Men til nå har Abbas og det øvrige palestinske lederskapet delvis avslått og delvis ignorert invitasjonene. I februar sa den palestinske utenriksministeren Riyad al-Malki rett ut at PA ”aldri mer” vil føre direkte forhandlinger med Israel.

I Channel 2-intervjuet påsto Abbas at det egentlig var motsatt – at det var Netanyahu som nektet å møte ham.

– Jeg vil møte ham når som helst. Og jeg har forresten foreslått for ham å møtes, påsto Abbas.

Han la til at resten av historien var hemmelig og at Netanyahu ”kan fortelle dere alt om det”. Mer ville han ikke utdype.

 

Netanyahu: – Kom når det passer for deg

Mandag besvarte Netanyahu utspillet.

– President Abbas sa for noen dager siden på israelsk tv at hvis jeg inviterer ham, så vil han komme. Nå inviterer jeg ham. Jeg har ryddet timeplanen min for hele uken. Jeg skal være her hvilken som helst dag det passer for ham å komme, svarte Netanyahu i en uttalelse til pressen mandag.

– Det første temaet i møtet vil være å få slutt på den palestinske kampanjen av oppvigleri til drap på israelere, fortsatte han.

– Min dør er alltid åpen for dem som vil ha fred med Israel, sa Netanyahu.

Også i januar kom Abbas med en påstand om at han og Netanyahu skulle ha avtalt å møtes, men at han ”aldri hørte noe mer fra Netanyahu”. Ifølge den israelske statsministeren var disse opplysningene usanne. Slik svarte Netanyahu da han i januar ble spurt om å kommentere påstanden overfor CNN under World Economic Forum i Davos:

– Vet du hva, bare send av sted invitasjonen til Abu Mazen, president Abbas. Da får jeg en unnskyldning for å bli lenge i Davos, for vi får jo bare vente til han kommer, OK? Jeg har sagt dette overalt der jeg har vært, og han har nektet å komme. Det er og blir det som er problemet.

 

Abbas ignorerer invitasjonen

Tirsdag kveld har Mahmoud Abbas fortsatt ikke gitt noen respons på invitasjonen. Det er foreløpig ingenting som tyder på at han har tenkt seg på besøk til Netanyahu i løpet av de neste dagene. Han har imidlertid kommet med kommentarer som ser ut som et svar på Netanyahus uttalelse om at oppvigleriet til drap må ta slutt – uten å komme inn på Netanyahus invitasjon til å møtes.

I et møte med rumenske journalister på sitt kontor i Ramallah uttalte han at han ”er klar til å arbeide sammen med Israel om å få slutt på det gjensidige oppvigleriet mellom de to partene”, ifølge Jerusalem Post. Abbas sier til de besøkende rumenerne at han ønsker å blåse nytt liv i ”den palestinsk-israelsk-amerikanske komiteen for overvåking av oppvigleri”, som først ble etablert for 15 år siden. Han sa videre at han ”arbeider for en tostatsløsning med en palestinsk stat som vil leve i fred og stabilitet ved siden av Israel, med Øst-Jerusalem som hovedstad og med 1967-linjene som grenser”. ”Vi vil høre den israelske regjeringen si tydelig at de tror på tostatsløsningen”, forlangte han, selv om Netanyahu har sagt dette siden 2009. Samtidig forlangte han ”full stans i aktiviteten i bosetningene”. Han lovet også at hele den arabiske og muslimske verden ”vil normalisere forholdet til Israel når den israelsk-palestinske konflikten er løst”, i tråd med det arabiske fredsinitiativet fra 2002. Men han nevnte altså ingenting mer om å møte motparten til forhandlinger.

Netanyahu og Abbas møttes tilfeldig under klimatoppmøtet i Paris 30. november 2015 og håndhilste kort. Dette er det eneste møtet de har hatt ansikt til ansikt siden 2010.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart