Klikk for å bli medlem nå!

Kom til støttemarkering for Israel i Grimstad 25. mai og Ålesund 25. mai. Se andre MIFF-møter.

Svensk opposisjonsleder i Israel: – Forholdet mellom våre land kan bare bli bedre

Det svenske partiet Moderatarnas leder Anna Kinberg Batra. (Foto: Per Pettersson / Flickr.com / CC)
Det svenske partiet Moderatarnas leder Anna Kinberg Batra. (Foto: Per Pettersson / Flickr.com / CC)
Lederen for det svenske partiet Moderatarna, Anna Kinberg Batra, møter Netanuahu i Jerusalem i dag.

Batra gjør nå det som utenriksminister Margot Wallström ikke kan gjøre, skriver den svenske avisen Expressen. De sikter til at Wallström siden januar har vært erklært uønsket på diplomatiske besøk til Israel, etter at hun flere ganger har skapt sjokkbølger med sterkt Israel-kritiske uttalelser, som er blitt oppfattet å grense helt opp mot det antisemittiske.

Som partileder for det største opposisjonspartiet i den svenske Riksdagen, Moderatarna (Høyres søsterparti), er Anna Kinberg Batra på et fire dager langt besøk for å styrke Sveriges forhold til Israel. Fra søndag 4. september til onsdag 7. treffer hun en rekke politikere både på israelsk og palestinsk hold. Mandag 5. september står blant annet et møte med Israels statsminister Benjamin Netanyahu på planen.

 

– Vil at forholdet skal forbedres

– Jeg vil at Sveriges forhold til Israel skal forbedres, og det kan definitivt bli bedre enn det er nå, uttalte Batra til Expressen da hun ankom hotellet sitt i Jerusalem søndag kveld, etter å ha tilbrakt den første dagen i møter i Tel Aviv.

– Jeg har blant andre møtt opposisjonsledere, sosialdemokraten Isaac Herzog, og det var interessant. Man skal alltid høre ulike stemmer, sier hun.

Samme dag møtte hun også forskere og innovatører på universitetet i Tel Aviv.

– Det er jo spennende ettersom det finnes muligheter for teknologisk og økonomisk utbytte, uttaler hun.

På spørsmål om hva hun kan gjøre for å bedre forholdet, svarer hun slik:

– Jeg mener det er viktig å reise hit. Det er mitt første besøk her, og forholdet mellom våre land kan jo bare bli bedre. Det mener jeg at det bør bli.

 

– Fred krever at begge parter snakker

Hun sier til Expressen at hun planlegger å være åpen overfor Netanyahu på at hun stiller seg kritisk til Israels bosetningspolitikk. Hun skal også møte de palestinske selvstyremyndighetenes statsminister Rami Hamdallah, og uttaler seg kritisk til Expressen om at PA nekter å møte Israel til direkte forhandlinger.

– Også i Palestina handler det om at fred i regionen krever at begge parter snakker med hverandre. Dette er jo en enorm konflikt, mangeårig, som jeg ikke tror at jeg kan påvirke. Men jeg vil gjerne høre og forstå politikken i begge statene. Sverige har jo anerkjent Palestina. Og jeg vil treffe og høre stemmer fra ulike hold, både regjerings- og opposisjonssider. Og det ser det ut at jeg får til å gjøre på begge sider, sier Batra.

Vis at du protesterer på regjeringens anerkjennelse av fantasistaten «Palestina»

  1. Bli medlem av MIFF (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart