Bli en aktiv Israel-venn nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

46 prosent av palestinerne støtter en jordansk-palestinsk konføderasjon i to stater

Den jordanske byen Akaba sett fra Eilat i Israel. (Illustrasjonsfoto: Chris Yunker, Wikimedia Commons)
Den jordanske byen Akaba sett fra Eilat i Israel. (Illustrasjonsfoto: Chris Yunker, Wikimedia Commons)
Kun 18 prosent av de som svarte på en palestinsk meningsmåling støtter en énstatsløsning for jøder og arabere.

Flere palestinere foretrekker etableringen av en jordansk-palestinsk konføderasjon i to stater enn de tradisjonelle én-og tostatsløsningene. Det kom fram i en meningsmåling utført av An-Najah universitetet i Nablus, skriver Jerusalem Post.

1362 tilfeldige palestinere fra Vestbredden og Gazastripen ble valgt ut for å svare på meningsmålingen som ble gjennomført mellom 13. og 15. oktober.

Undersøkelsen viser at 46 prosent av det totale antallet spurte (52 prosent på Vestbredden og 36 prosent på Gazastripen) støtter en palestinsk-jordansk konføderasjon basert på to stater med gode institusjonelle relasjoner.

På den andre siden var det 36 prosent av palestinerne som svarte at de støttet etableringen av en palestinsk stat basert på våpenhvilelinjene fra 1967.

Dessuten svarte bare 18 prosent at de støtter en énstatsløsning for både arabere og jøder.

På tross av at det er et flertall av palestinere som støtter en jordansk-palestinsk konføderasjon, er Grant Rumley, forskningspartner ved Foundation for the Defense of Democracies, skeptisk til at en slik ordning kan gjennomføres.

– Akkurat som ideen om en énstatsløsning er det jordanske alternativet ikke særlig gjennomførbar. Allikevel tror jeg at resultatet av meningsmålingen viser at det palestinske folket er skuffet over PLO og forhandlingene, skrev Rumley i en e-post til Jerusalem Post.

– Mange palestinere ser på Osloavtalen som mislykket, og når fredsprosessen nå står fast, vil mange lete etter andre alternativer. Så lenge status quo fortsetter forventer jeg at støtten til disse alternativene kommer til å øke, avslutter Rumley.

Rumley er ikke alene om å tvile på at en slik løsning er sannsynlig. Khaled Abu Toameh er en israelsk-arabisk journalist som skriver for Gatestone Institute.

Khaled Abu Toameh (Foto: Facebook)
Khaled Abu Toameh (Foto: Facebook)

I en artikkel publisert 25. mai 2016 skrev han at mange jordanere motsetter seg denne ideen fordi de frykter at en konføderasjon vil føre til at den jordanske identiteten gradvis vil forsvinne.

Jordan og kong Hussein tok en historisk beslutning i 1988, kjent som Fakk al-Irtibat, da landet oppga kravet om å styre over Vestbredden. Da erklærte kongen at han ikke lenger anså området som en del av det Hashemittiske kongeriket. Siden den gang har Jordan støttet en tostatsløsning for den israelsk-palestinske konflikten.

Noen jordanere, inkludert en tidligere statsminister, har uttrykt støtte til en jordansk-palestinsk konføderasjon etter at en palestinsk stat har blitt etablert.

De palestinske selvstyremyndighetenes president, Mahmoud Abbas, anser Jordan for å være en nær alliert. Han har tidligere sagt at jordanere og palestinere er ett folk som lever i to stater, men han har ikke antydet at han støtter en konføderasjon.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart