I Israel er det en sperregrense på 2 prosent ved nasjonale valg. Det vil si at alle partier som får minst 2 prosent av stemmene, får representanter inn i Knesset (Israels «Storting») i forhold til hvor stor del av velgerne de har.
Sperregrensen var opprinnelig satt til 1 prosent. Det skulle sikre at flest mulig etniske og religiøse grupper i Israel skulle være representert i Knesset. Nå er grensen altså hevet til 2 prosent. (I Norge er grensen for å få tilleggsmandater satt til 4 prosent.) Den lave sperregrensen, og ordningen med proporsjonal representasjon, har ført til mange partier i Israel. En av følgene er at det er vanskelig å få en handlekraftig regjering fordi så mange partier må være med i regjeringen for at den skal ha flertall.
Partier som var for små
Ved valget 22. januar 2013 ble 247.967 stemmer avgitt på partier som ikke nådde opp. Det svarer til 7 prosent av avgitte stemmer. Det er mer enn dobbelt så mange som ved forrige valg i 2009.
Det partiet som kom nærmest et mandat, heter Otzma LeyIsrael, og ble ledet av Arieh Eldad. Han tilhører ytre høyre i israelsk politikk og har vært i Knesset. Partiet fikk nesten 62.000 velgere, og manglet 15.000 for å få representasjon.
Am Shalem fikk 1,2 prosent av stemmene. Lederen heter Chaim Amsellem. Han ble valgt i forrige periode for det religiøse partiet Shas, men dannet sitt eget parti. Han er rabbiner og religiøs, og har en oppskrift på hvordan de ultra-ortodokse skal bringes inn i samfunnet.
Ale Yarok fikk snaut 1 prosent av stemmene. Partiet er kanskje mest kjent for å ville legalisere cannabis.
Koah Lehashpia er ultra-ortodokst. Det fikk ca. 0,75 prosent av stemmene.
Eretz Hadasha fikk også ca. 0,75 prosent av stemmene. Partiet går inn for fredsavtale med palestinerne og for å gi de israelske araberne større rettigheter.
Det var en rekke partier til, de fikk alle færre enn 20.000 stemmer. Det minste, Moreshet Avot, fikk 499 stemmer i hele Israel.
Kilde: En artikkel av Yaron Druckman på ynetnews.com (Yedioth Aharaonoth) 23. januar 2013.