Israelske valgsedler (Foto: Ari Bronstein)
Israelske valgsedler (Foto: Ari Bronstein)

Syv prosent stemte på småpartier

Hele 7 prosent av deltakerne i forrige ukes Knesset-valg stemte på småpartier som ikke kom over sperregrensen.

Onsdag 29. november kl. 18.00-20.30 blir det stor solidaritetskveld med ofrene og gislene etter 7. oktober-massakren i Gamle Logen (Grev Wedels plass 2) i Oslo. Ta med venner og familie for å vise din solidaritet!

Se program og bestill billetter her

7. oktober 2023 gjennomførte Hamas og Islamsk Jihad, støttet av Iran, den største massakren på sivile jøder siden Holocaust. Over 1400 israelere ble drept, 240 kidnappet og over 4.800 skadet. Flere er fortsatt savnet.

Iran og Hizbollah truer også Israel med 150.000 raketter i Sør-Libanon. Helt siden etableringen i 1988 har Hamas uttrykt drømmen om å utslette Israel og begå massakrer mot jøder. Bare israelske sikkerhetstiltak har forhindret dette tidligere. Bare israelske forsvarstiltak mot Hamas kan hindre at det skjer igjen. Hamas sier at de vil gjenta slike massakrer inntil Israel er utslettet.

I 2014 påpekte MIFF de mange likhetene mellom Hamas og Islamsk Stat. Dessverre ble varslene ignorert av de fleste politikere og medier i Norge. Det ultimale målet til Hamas er systematisk blitt fordreid av for eksempel NRK.

Omkring 1500 terrorister deltok i massakrene på israelske sivile 7. oktober. Allerede denne første måneden kommer en belønning på 20.000 kroner til deres etterlatte, senere kommer 3.800 kroner i måneden på livstid. Belønningen av terror er sponset av dine skattepenger.

De palestinske terroristene rykket inn i israelske landsbyer på en sabbatsmorgen, og israelske grensevakter ble tatt på sengen. De drepte et stort antall sivile – eldre, kvinner, barn – dødstallene har nå oversteget 1400, og fortsetter å vokse. Som Islamsk Stat dokumenterte de sine egne krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i videoklipp. Et ukjent antall israelere og andre utenlandske statsborgere, over 200, er tatt som gisler av Hamas.

MIFF vet nøyaktig hvordan massakren på 1.400 israelere ble forberedt – og vi kjenner Norges rolle. Etter 7. oktober er det tid for en ny norsk tilnærming til konflikten! De store demokratiene gir klar støtte til Israels forsvarskamp, det samme må Norge gjøre.

At Hamas løslater gislene er det viktigste skrittet for å få til en raskest mulig avslutning på krigen. Se her hvordan du kan hjelpe.

Den redselsfulle krigen i dagene og ukene fremover er alene ansvaret til Hamas, Iran og deres allierte. Hamas ønsker sivile tap på Gazastripen, sier en tidligere norsk forsvarssjef. Vi skulle så inderlig ønske for de sivile palestinernes skyld, at de fikk være med på fred og normalisering med israelerne. Men deres nasjonale bevegelse er blitt kuppet av de mørkeste, mest destruktive kreftene i verden.

For mer om krigen, se alle MIFFs siste nyhetsartikler

Vis din støtte til Israels folk ved å bli medlem av MIFF nå!

For å gi en gave til MIFFs arbeid: Vipps 39881 | Send SMS med kodeordet GAVE + beløp til 1948. Standard: 250 kroner.

Kom på lokale MIFF-møter og den nasjonale konferansen MIFF Forum på Sola 11.-12. november

15. oktober arrangerte MIFF og tolv andre en stor støttemarkering for Israel utenfor Stortinget. Se og hør alle talene. Les MIFFs taler

MIFFs nye bok Venstresidens isfront mot Israel viser hva som blir den katastrofale konsekvensen dersom LOs politikk får gjennomslag: Den eneste jødiske staten i verden vil forsvinne, og dermed også den eneste nødhavn for jøder på flukt fra antisemittisme. Klikk her for å bestille boken

I Israel er det en sperregrense på 2 prosent ved nasjonale valg. Det vil si at alle partier som får minst 2 prosent av stemmene, får representanter inn i Knesset (Israels «Storting») i forhold til hvor stor del av velgerne de har.

Sperregrensen var opprinnelig satt til 1 prosent. Det skulle sikre at flest mulig etniske og religiøse grupper i Israel skulle være representert i Knesset. Nå er grensen altså hevet til 2 prosent. (I Norge er grensen for å få tilleggsmandater satt til 4 prosent.) Den lave sperregrensen, og ordningen med proporsjonal representasjon, har ført til mange partier i Israel. En av følgene er at det er vanskelig å få en handlekraftig regjering fordi så mange partier må være med i regjeringen for at den skal ha flertall.

 

Partier som var for små

Ved valget 22. januar 2013 ble 247.967 stemmer avgitt på partier som ikke nådde opp. Det svarer til 7 prosent av avgitte stemmer. Det er mer enn dobbelt så mange som ved forrige valg i 2009.

Det partiet som kom nærmest et mandat, heter Otzma LeyIsrael, og ble ledet av Arieh Eldad. Han tilhører ytre høyre i israelsk politikk og har vært i Knesset. Partiet fikk nesten 62.000 velgere, og manglet 15.000 for å få representasjon.

Am Shalem fikk 1,2 prosent av stemmene. Lederen heter Chaim Amsellem. Han ble valgt i forrige periode for det religiøse partiet Shas, men dannet sitt eget parti. Han er rabbiner og religiøs, og har en oppskrift på hvordan de ultra-ortodokse skal bringes inn i samfunnet.

Ale Yarok fikk snaut 1 prosent av stemmene. Partiet er kanskje mest kjent for å ville legalisere cannabis.

Koah Lehashpia er ultra-ortodokst. Det fikk ca. 0,75 prosent av stemmene.

Eretz Hadasha fikk også ca. 0,75 prosent av stemmene. Partiet går inn for fredsavtale med palestinerne og for å gi de israelske araberne større rettigheter.

Det var en rekke partier til, de fikk alle færre enn 20.000 stemmer. Det minste, Moreshet Avot, fikk 499 stemmer i hele Israel.

Kilde: En artikkel av Yaron Druckman på ynetnews.com (Yedioth Aharaonoth) 23. januar 2013.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 12.500 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Siste artikler fra MIFF

Aktuelt etter 7. oktober-massakren

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart