Det er ordfører- og kommunestyrevalg i samtlige av Israels 191 kommuner i dag. Fra små arabiske landsbyer i Galilea i nord, til turistbyen Eilat i sør. Størst interesse knyttes det rundt de viktige og tette valgkampene som foregår i Jerusalem og Israels økonomiske motor Tel Aviv.
Sittende ordfører i Jerusalem, Nir Barkat, ledet på sist måling med 47 prosent, mens Likuds kandidat Moshe Lion har 41 prosent. Barkat er mest populær blant sekulære velgere, mens Lion får de fleste av sine stemmer fra ultra-ortodokse miljøer.
Tel Aviv-valget ser også ut til å bli mer spennende enn på lenge. Ron Huldai har vært ordfører i byen i mange år, men blir utfordret av Nitzan Horowitz fra det sosialdemokratiske Meretz-partiet. Huldai ser ut til å være et hestehode foran på målingene, med 45 prosent mot sin hovedutfordrers 38 prosent, opplyser Jerusalem Post.
Horowitz er den sionistiske venstresidens favorittkandidat og kan bli den første åpent homofile ordføreren i millionbyen. Han ønsker at offentlig transport også skal være tilgjengelig på sabbaten. Men det er en trend i Israel at sittende ordførere får fornyet tillit. I 2008-valget fikk to-tredjedeler av ordførere på gjenvalg beholde jobben.
Her er noen fakta om israelske lokalvalg:
- Lokalvalg i Israel har siden 1993 blitt avholdt hvert femte år. Sist gang i 2008.
- Velgerne skal både bestemme hvem som blir deres neste ordfører og hvem som får sitte i kommunestyret.
- For å kunne bli ordfører kreves det over 40 prosent av stemmene. Hvis ingen oppnår dette, blir det gjenvalg mellom de to sterkeste kandidatene.
- Israelske innbyggere som ikke har statsborgerskap (for eksempel flertallet av araberne i Øst-Jerusalem) har likevel stemmerett i lokalvalg.
- Akkurat som i Norge finnes det en rekke lokallister i de forskjellige kommunene, i tillegg til de tradisjonelle partiene
- Havner et lokalvalg for tett innpå Knesset-valget, betyr det at enkelte kommuner dropper sitt ordførervalg, hvis et samlet kommunestyre kan bli enige om én felles ordførerkandidat.
- Valgdagen til Knesset er offisiell fridag, noe som ikke er tilfellet ved lokalvalg.