Banjamin Netanyahu appellerte om fredsforhandlinger da han talte på Harzliya-konferansen tirsdag. (Foto: Herzliya-conference.org)
Banjamin Netanyahu appellerte om fredsforhandlinger da han talte på Harzliya-konferansen tirsdag. (Foto: Herzliya-conference.org)

Netanyahu med ny invitasjon til Abbas

- Igjen vil jeg oppfordre president Abbas til å komme tilbake til forhandlingsbordet, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu tirsdag.

Mener du det er viktig at MIFF gjør faktasjekker av NRK og andre norske medier? Klikk JA eller NEI.

Tirsdag talte Netanyahu på den årlige forsvars- og sikkerhetspolitiske Herzliya-konferansen.

I talen kom han med en uvanlig sterk antydning om at Israel fører lukket dialog med flere av araberstatene i regionen. Mange har påpekt at de moderate sunni-muslimske statene kan utgjøre gode alliansepartnere for Israel i møte med trusselen fra Iran. I den samme konferansen har blant andre Silvan Shalom og Ayelet Shaked tatt til orde for dette.

 

– Snakker med flere enn dere tror

Netanyahu sa i talen sin at han ”snakker med en god del av våre naboer, flere enn dere tror.” Han sa også at han har mottatt forespørsler fra arabere om å stå opp overfor amerikanerne i spørsmålet om atomforhandlingene med Iran. Det har han valgt å gjøre, selv om det ikke er en lett oppgave å stå opp mot sin nærmeste og høyest betrodde allierte, slik han har sett seg nødt til i denne saken, forklarte han.

– Vi kommer ikke til å få flere sjanser i historien. Det er nå det gjelder. Hvis jeg tror at noe truer vår overlevelse, og vi har en ærlig uenighet om dette med våre amerikanske venner som vi stoler på, så står jeg opp for det jeg tror på, sa han, ifølge Jerusalem Post.

Videre sa han at det pågår ”brobygging” med moderate araberstater i regionen, men han ville ikke gå i detalj om dette. Det han likevel gjorde klart, var at det i tillegg til Iran-trusselen også samtales med disse statene om konflikten med palestinerne.

– Brobyggingen er en sårbar prosess som har blitt styrket i det stille i løpet av de siste årene, og som kan bli dramatisk styrket i årene som kommer, særlig hvis våre arabiske naboer blir med på å påvirke palestinerne til å gå tilbake til forhandlingsbordet og forhandle fram en ansvarlig avtale – ansvarlig og god for begge våre folk, sa Netanyahu.

 

Appellerer om nye forhandlinger

– Sett fra både det israelske og det palestinske perspektivet ville det være fornuftig å forsøke å forhandle fram en reell avtale om en demilitarisert [palestinsk] stat som anerkjenner det jødiske folkets nasjonalstat, sa han.

Netanyahu konstaterte at de palestinske selvstyremyndighetene i øyeblikket heller foretrekker å kjempe på den internasjonale arenaen, uten forhandlinger.

– Igjen vil jeg oppfordre president Abbas til å komme tilbake til forhandlingsbordet uten forhåndsbetingelser, sa statsministeren.

– Men jeg vet også at han har svært få grunner til å gjøre det, fortsatte han, og spurte hva som skulle motivere Abbas til å gjenoppta forhandlingene.

– Ved å nekte å forhandle, oppnår de internasjonalt press, sanksjoner og boikott mot Israel. Noen forsøker å påtvinge oss betingelser gjennom FNs sikkerhetsråd, og noen later som at Israel ikke står overfor reelle farer overhodet.

Han understreket at det ikke vil være mulig å påtvinge en fredsløsning utenfra. Slike forsøk vil hindre fred, fordi Israel ikke vil akseptere en løsning som ikke er framforhandlet, og fordi palestinerne ikke vil komme tilbake til forhandlingsbordet så lenge disse forsøkene pågår.

 

Les også:

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

Har du kommentarer til artikkelen?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Opplever du problemer med kommentarfeltet? Send en e-post til post@miff.no for å beskrive feilen.

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp
0

Your Cart